Λουκάνικα με κριθάρι και λαχανικά

Λουκάνικα με κριθάρι και λαχανικά

Αφού ανακάλυψα το κριθάρι φτιάχνοντας τα μανιτάρια  και μας άρεσε πολύ τώρα ψάχνω συνέχεια για νέες συνταγές με αυτό.

Τα περιοδικά που λαμβάνω έχουν εποχιακές και όχι μόνο προτάσεις με παρουσίαση προϊόντων και αντίστοιχα συνταγές με αυτά.

Μια πρόταση λοιπόν ήταν αυτή και αξιοποιώντας 3 λουκάνικα που είχαν περισσέψει από κάποια άλλη παρασκευή έγινε αυτό το πιάτο, εύκολα απλά και οικονομικά.

 

 

Λουκάνικα με κριθάρι και λαχανικά
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 5-10 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 5-10 λεπτά
Λουκάνικα με κριθάρι και λαχανικά
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 5-10 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος Χρόνος αναμονής
40 λεπτά 5-10 λεπτά
Συστατικά
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 λουκάνικα ανάλογα με το μέγεθος
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε μικρά μπαστουνάκια
  • 2 σέλερι κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κλαράκια θυμάρι
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 200 γρ τριμμένη ντομάτα
  • 300 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
  • 100 γρ κριθάρι περλέ
  • ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα λουκάνικα ολόκληρα και τα σοτάρουμε γυρίζοντας τα για 6-7 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα: καρότα, σέλερι, κρεμμύδι, φύλλο δάφνης και θυμάρι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μπούκοβο, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε ακόμη 1 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό ή βραστό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κριθάρι και από πάνω τα λουκάνικα και το ξύσμα λεμονιού. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 40 περίπου λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά και ελέγχοντας αν έχει βράσει το κριθάρι.
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή νερό. Μόλις το κριθάρι βράσει και έχει μείνει με ελάχιστα υγρά αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά πριν σερβίρουμε
  6. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα εποχής.
Σημειώσεις

Το κριθάρι της πρότασης βρέθηκε σε κατάστημα με προϊόντα Βαλκανικών  χωρών, στην κεντρική αγορά, λέγετε κριθάρι περλέ λόγω του ότι είναι αποφλοιωμένο.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η ΑΜΑΛΙΑ λέει:

    Το φαγητό αυτό ταιριάζει τέλεια με το κρύο των ημερών, “χουχουλιάρικο” και ζεστό! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το κριθάρι αλλά επειδή είδα το πιάτο και το ζήλεψα θα το ψάξω σήμερα επιστρέφοντας στο σπίτι.

  2. Avatar Ο/Η Μάγδα | My Little Expat Kitchen λέει:

    Το λατρεύω το κριθάρι!! Τί ωραίο πιάτο Ξανθή μου.
    Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε και εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια ό,τι καλύτερο για το 2017! Φιλιά πολλά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *