Λικέρ με ροδοπέταλα

Λικέρ με ροδοπέταλα

Κάνοντας εφαρμογή των όσων διάβασα – έψαξα για τα λικέρ και βασιζόμενη σε προτάσεις του βιβλίου που έχω στα χέρια μου έφτιαξα αυτό το λικέρ έχοντας βέβαια την καλύτερη πρώτη ύλη, ροδοπέταλα αρωματικά σαν κι αυτά που έφτιαξα το γλυκό τριαντάφυλλο και τη λεμονάδα, χαρισμένα από φίλες με πολύ αγάπη.

Το λικέρ αυτό έχει μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και η ανάρτηση άρχισε με την τοποθέτηση των υλικών στο βάζο

Δοκίμασα σε δυο βάζα με τις ίδιες ποσότητες  υλικών, χάριν συγκριτικών πειραματισμών προσθήκης καρδάμωμου στο ένα εξ αυτών.

Το τελικό αποτέλεσμα φωτογραφήθηκε και δοκιμάστηκε  μετά από 2-3 μήνες.

 

Λικέρ με ροδοπέταλα
Print Recipe
Λικέρ με ροδοπέταλα
Print Recipe
Συστατικά
  • 400 ml βότκα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ αρωματικά ροδοπέταλα
  • 5 λοβούς καρδάμωμου
Διαδικασία
  1. Καθαρίζουμε τα ροδοπέταλα, όπως στο γλυκό τριαντάφυλλο. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος στη βάση του ροδοπέταλου. Τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό να πλυθούν και να φύγουν τυχόν μικρά έντομα. Τα στραγγίζουμε προσεκτικά σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να φύγουν τα πολλά νερά.
  2. Ανοίγουμε τους λοβούς του καρδάμωμου χωρίς να τα σπάσουμε.
  3. Σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο βάζουμε τη βότκα, τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα ροδοπέταλα. Προσθέτουμε το καρδάμωμο.
  4. Κλείνουμε καλά το βάζο και ανακινούμε. Το τοποθετούμε σε ένα ντουλάπι σκοτεινό χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και ανακινούμε μια φορά την εβδομάδα. Ο πρώτος χρόνος ωρίμανσης ανέρχεται σε 2-3 μήνες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο καλύτερα.
  5. Μετά από από αυτό το χρονικό διάστημα θα στραγγίσουμε περνώντας από πυκνό σουρωτήρι στρωμένο με μουσελίνα και θα αφήσουμε πάλι αρκετές ημέρες πριν την κατανάλωση.
  6. Μεταφέρουμε σε καθαρό βάζο και αποθηκεύουμε σε δροσερό ντουλάπι.
Σημειώσεις

Πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν χρώμα ζαχαροπλαστικής, κάτι που εμένα δεν μου αρέσει. Έτσι  άφησα τα ροδοπέταλα να δώσουν το δικό τους χρώμα όποιο και να ήταν αυτό.  Αν  ο χρόνος ωρίμανσης παραταθεί θα πάρουμε πιο σκούρο χρώμα.

Η προσθήκη του καρδάμωμου είναι προαιρετική.

Βασική προϋπόθεση τα τριαντάφυλλα να είναι αψέκαστα.

Επίσης σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες τα μαζεύουμε στο τέλος μιας ζεστής μέρας.

Καλό είναι να φυλάσσεται σε σκουρόχρωμο μπουκάλι ή σε σκοτεινό ντουλάπι για να αποφύγουμε την αλλοίωση του χρώματος του.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

6 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η ΑΜΑΛΙΑ λέει:

    Μόνο να φανταστώ μπορώ την μεθυστική μυρωδιά αυτού του ποτού! Το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι υπέροχο και ανυπομονώ να το ξαναδώ ολοκληρωμένο!

  2. Avatar Ο/Η Μαρω λέει:

    Πόσα τριαντάφυλλα περίπου είναι τα 40 γραμμάρια ροδοπέταλα.;;;

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Εξαρτάται από το μέγεθος του τριαντάφυλλου. Επειδή δεν έχω μετρήσει ποτέ τα τριαντάφυλλα δεν μπορώ να σας πω, πάντα ζυγίζω αυτά που έχω.

  3. Avatar Ο/Η Θεοδώρα Μαρούφωφ λέει:

    Πρέπει να είναι από 100φυλλα τριανταφυλλα; η μπορούμε απλώς από πολύ αρωματικά τριανταφυλλα;

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ άλλα τριαντάφυλλα. Το βασικό είναι ότι πρέπει να είναι αρωματικά και βρώσιμα. Τελευταία μου είπαν ότι υπάρχει κάποια ποικιλία που δεν τρώγεται, βέβαια μιλούσαμε για το γλυκό.
      Επίσης σημαντικό να μην έχουν ραντιστεί ή και να μην υπάρχει κοντά τους δέντρο ή φυτό που έχει ραντιστεί.

Γράψτε απάντηση στο Θεοδώρα Μαρούφωφ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *