Λεμόνια τουρσί

Λεμόνια τουρσί

Όταν σου χαρίζουν αρκετά λεμόνια από λεμονιά αράντιστη πρέπει να βρεις τις καλύτερες λύσεις για το πως θα τα αξιοποιήσεις. Υπήρχαν πολλές προτάσεις για μαρμελάδες, lemon curd  και λικέρ.

Άρχισα να μιλάω με φίλες που μόνιμα κατοικούν στην Ιταλία για το περίφημο limoncello, οι πληροφορίες που έφτασαν ήταν πολλές, επεξεργάστηκαν και θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για αυτό.

Η επόμενη σκέψη μου ήταν να φτιάξω λεμόνια τουρσί, κάτι που είχα ξανακάνει χωρίς να το καταγράψω.

Και πάλι διάβασα δυο τρία βιβλία μου και κατέληξα σε αυτή τη συνταγή από το βιβλίο του Ottolenghi  με πολύ μικρές τροποποιήσεις.

Τα λεμόνια τουρσί θα τα συναντήσουμε σε συνταγές της Μαροκινής κουζίνας και όχι μόνο.

Αφού περάσει η φάση της ωρίμανσης  μπορούν να χρησιμοποιηθούν  κόβοντας τα σε κομμάτια ή όπως είναι σε τέταρτα στο βάζο, σε συνταγές με κρέας ή ψάρι ή σε διάφορες σαλάτες ή σάλτσες ή και σε μαρινάδες.

Παλιότερα τα είχα προσθέσει σε αυτά τα αρνίσια κότσια.

Λεμόνια τουρσί
Print Recipe
Λεμόνια τουρσί
Print Recipe
Συστατικά
  • λεμόνια αράντιστα και ακέρωτα
  • αλάτι
  • φύλλα δάφνης
  • κόκκους ολόκληρων πιπεριών
  • μικρή πιπεριά τσίλι προαιρετικό
  • ηλιέλαιο
Διαδικασία
  1. Αποστειρώνουμε μεγάλα βάζα ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα λεμόνια μαι και το πόσα θέλουμε να φτιάξουμε. Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα λεμόνια στα τέσσερα χωρίς να φτάσουμε στο κάτω μέρος τους.
  3. Προσθέτουμε σε κάθε λεμόνι στα ανοίγματα του μια κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι.
  4. Το τοποθετούμε στο βάζο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μέχρι να γεμίσουμε το βάζο και να είναι πολύ σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο.
  5. Κλείνουμε το βάζο και αφήνουμε να μείνει τρεις ημέρες σε δροσερό σημείο της κουζίνας. Θα παρατηρήσουμε ότι τα λεμόνια αρχίζουν να βγάζουν υγρά μέρα με τη μέρα.
  6. Μετά τις τρεις μέρες πιέζουμε τα λεμόνια να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτουμε χυμό λεμονιού ίσα που να τα σκεπάζει.
  7. Προσθέτουμε στο βάζο φύλλα δάφνης, ολόκληρους κόκκους πιπεριών, μια μικρή πιπεριά τσίλι ή μικρά κλαδάκια δεντρολίβανου.
  8. Προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο στο βάζο, κλείνουμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 25-30 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Σημειώσεις

Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυριστικά ή μπαχαρικά σας αρέσουν.

Επίσης αντί του ηλιελαίου μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο, προτίμησα το ηλιέλαιο γιατί δεν παγώνει στο ψυγείο.

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Marie-Anne λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον αυτό το τουρσί, Ξανθή μου!
    Κι έχω πολλά λεμόνια φέτος στα δέντρα! Θα το κάνω οπωσδήποτε!!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *