Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

από
Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

Τα λάχανα στην εποχή τους, βέβαια δύσκολα βρίσκουμε τα καλύτερα. Παλιότερα τα λάχανα είχαν γεύση και φύλλα μαλακά τώρα τα περισσότερα έχουν φύλλα ξυλώδη και νοστιμιά μηδέν. Με λίγη τύχη μπορείτε να βρείτε παραγωγούς στη λαϊκή που ακόμη έχουν δικούς τους σπόρους και καλά λάχανα.

Οι γονείς μου έλεγαν ότι το λάχανο για να νοστιμίσει πρέπει να πιάσει κρύο και μάλιστα μιλούσαν για χιόνι.

Λαχανοντολμάδες στη γάστρα

40 ντολμαδάκια

Συστατικά
  

  • 1 λάχανο αφράτο βάρους περίπου 1 1/2 κιλού
  • 300 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 150 γρ ρύζι κατάλληλο για γεμιστά
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά του φύλλα και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το χοντρό του κοτσάνι. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα μεγάλη με νερό που βράζει για 5 – 10 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα του .
  • Αφαιρούμε το λάχανο από την κατσαρόλα κι όταν κρυώσει ξεχωρίζουμε τα φύλλα σιγά σιγά αφαιρούμε ότι χοντρό κοτσάνι έχουν και τα κόβουμε σε μικρότερα όσο θέλουμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας.
  • Σε μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση με όλα τα υλικά εκτός του λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά και σε απλωμένο φύλλο τοποθετούμε γέμιση με τη βοήθεια κουταλιού και τυλίγουμε.
  • Αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια στη γάστρα μας και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας κι αφήνουμε λίγο ακόμη μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρώμα.
  • Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι ή με αυγολέμονο.

Σημειώσεις

Για όσους δεν θέλουν τη διαδικασία της γάστρας μπορείτε να τα βάλετε σε κατσαρόλα και να τα συνοδεύσετε με λεμόνι ή σάλτσα αυγολέμονου ή ακόμη και με μια αραιή μπεσαμέλ.
Επιπλέον μπορεί να παραληφθεί ο κιμάς κι έτσι θα έχουμε νηστίσιμα ντολμαδάκια.
Μια φίλη αραδιάζει όλα τα φύλλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας βάζει πάνω στο καθένα από μια κουταλιά γέμιση και τυλίγει, διαδικασία πιο σύντομη κατά την άποψη της.
Βέβαια υπάρχουν κι οι λαχανοντολμάδες της τεμπέλας κατά άλλη φίλη. Στρώνει φύλλα σε πυρέξ κι από πάνω γέμιση και πάλι φύλλα και ψήνει στο φούρνο. Σερβίρει με αυγολέμονο.
Διαλέξτε τη δική σας προτίμηση !!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • MOLEMOU
    • 30 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    PERNO ENA PIATO KAI THN KANO,,,KALHMERA……..THN EPOMENH FORA BALE KAI ENA POTIRAKI KRASAKI DIPLA NA EXOUME KAI NA TO PINOUME.XAXAMIA OMORFI BDOMADA NA EXETE OLH H OMADA EDO MESA.

  1. Απάντηση

    Καλημέρα κορίτσια !!!

    αγαπημένο φαγάκι οι λαχανοντολμάδες, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τους κάνω στον φούρνο αν και έχουμε και έχουμε και εμεις συνταγή στο μπλοκ μας για ντολμαδες φούρνου ! λέτε βρε παιδιά να το αποφασίσω? εχει διαφορά ή γεύση Ξανθούλα από ότι στην κατσαρόλα??

    φιλια πολλά και καλή σας εβδομάδα

    • γαστεροπλήξ
    • 30 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    απαραίτητο χριστουγεννιάτικο φαγάκι, δε λείπει ποτέ από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως κι αν είναι μαγειρεμένο είναι λατρεμένο!!!
    παίρνω μυρωδιά και φεύγω

  2. Απάντηση

    Βγες Ξανθή λίγο απ΄την κουζίνα να κλέψω τη γάστρα ολόκληρη :))))

    Δε έχω φτιάξει ποτέ λαχανονταλμάδες μου παρόλο που μου αρέσει πολύ σαν φαγητό,το τρώω πάντα όταν πάω στο πατρικό μου.Μήπως να το προσπαθήσω;Δεν έχει αέρα ο φούρνος μου είναι με γκάζι….θα το σκεφτώ

    Καλή σου βδομάδα :))))
    χχχχχ

  3. Απάντηση

    MOLEMOU ευχαρίστως να σας κεράσω και κρασάκι, εμείς αυτές τις μέρες λόγω προβλήματος υγείας απέχουμε κι από κρασάκι κι άλλα πολλά,ελπίζουμε γρήγορα να επανέλθουμε στα κανονικά μας.
    Καλή εβδομάδα και σε σας από όλους μας.

  4. Απάντηση

    Μαράκι νομίζω πως έχει μια μικρή διαφορά,εγώ κάποια φορά για κάτι αλλιώτικο το έκανα κι αρέσει πλέον.
    Καλή εβδομάδα και σε σας!

  5. Απάντηση

    γαστερόπληξ καλή εβδομάδα μόνο με μυρωδιά φεύγεις;;

  6. Απάντηση

    Και λοιπόν;E allora? κορίτσι μου ευχαρίστως να σου δώσω όλη τη γάστρα εκεί στα ξένα που είσαι!!έχω κι εγώ παιδιά στα ξένα και σε καταλαβαίνω.
    Έχουν μάθει όμως πολλά από την κουζίνα μου κι έτσι δεν με χρειάζονται πλέον παρά μόνο τις συνταγές μου.
    Όσο για το φούρνο δεν υπάρχει διαφορά αρκεί να έχεις σκεύος να σκεπάζει.
    Καλή σου εβδομάδα!!!

  7. Απάντηση

    Αν ξεκινήσω σήμερα και έρθω σε καμιά εικοσαριά ώρες θα προλάβω? Αυτή η φωτογραφία με τα τυλιγμένα ντολμαδάκια πριν ψηθούν (και μετά) θα ακουλουθούν τα όνειρά μου!!!!

    Ξανθή μην αφήνεσαι! Πάνω του!

  8. Απάντηση

    45 ντολμαδάκια λοιπόν!!!
    εεε δεν μπορεί κάτι θα περισσέψει… έρχομαι με το πιατάκι μου! μου αρέσουν υπερβολικά, μπορώ να φάω μέχρι να σκάσω, στη γάστρα όμως δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ, μου άρεσε πολύ το ρόδισμά τους!

  9. Απάντηση

    Υπέροχο! Ουπς! Τσίμπησα έναν! Αχ, και φέτος δεν αποφάσισαν με τίποτα να φυτρώσουν τα λάχανα που έσπειρα στον κήπο… (είχα βέβαια και μια έντονη διαμάχη με ορδές σαλιγκαριών..)Και στη γάστρα σίγουρα θά έχουν περισσότερη νοστιμιά!Καλησπέρα Ξανθή μου!

  10. Απάντηση

    Είτε είναι στον φούρνο είτε στην κατσαρόλα εγώ τρελαίνομαι.
    Παίρνω λοιπόν το ταψί και φεύγω.
    Δεν νομίζω να υπάρχει καμία αντίρρηση.
    Πολλά φιλιά.

  11. Απάντηση

    Αγγελικούλα πες μου την ώρα άφιξης κι εγώ θα σου έχω έτοιμη τη γάστρα γεμάτη!!
    Φιλάκια σε ευχαριστώ!!!

  12. Απάντηση

    Μπέττυ τα 45 ντολμαδάκια αν δεν κάνω λάθος είναι και βιβλίο του Ευγ. Τριβιζά για παιδιά.
    Μόλις που προλαβαίνεις λίγα γιατί σήμερα η νοικοκυρά δεν μαγείρεψε και φάγαμε το χτεσινό φαγητό!!

  13. Απάντηση

    Καλησπέρα Όλγα, θα σου πω κάτι που θα γελάσεις πολύ.Η μητέρα μου όταν ήταν στο χωριό πάντα είχε κήπο και κάθε χρονιά κάποιο ζωύφιο φρόντιζε να της κάνει ζημιά, πάντα όμως δεν ήξερε ποιο ήταν κι έλεγε με τοπική διάλεκτο ότι το “μαγκούφκο το ζλάπ” πάλι μου χάλασε τον κήπο.Τα παιδιά μου κάθε φορά που άκουγαν αυτό έσκαγαν στα γέλια και τώρα το θυμούνται και γελάμε.
    Έτσι κι εσύ με τα λάχανα φέτος.

  14. Απάντηση

    Λίνα καλέ όλο το πήρες!!
    Χρόνια Πολλά να τον χαίρεσαι, του αρέσουν τουλάχιστον να τον κεράσω!!!
    Φιλάκια!!

  15. Απάντηση

    χεχεχε! Σωστή!!!!! Ε, μα με τα παλιοζλάπια!!!! Να παιδευόμαστε τζάμπα και βερεσέ! “Μαγκούφκο”, ε;! Πολύ μ’άρεσε αυτό!!!

  16. Απάντηση

    μια συμβουλή για να μη χαλάνε τα σαλιγκάρια και τα σκουληκάκια τα λάχανα και τα μαρουλάκια σας, τη στάχτη από το τζάκι, την ξυλόσομπα σας ή από τα κάρβουνα να την κρατάτε και να την πασπαλίζετε γύρω από το χώμα, αλλά και πάνω στα λαχανικά, θα δείτε τα λαχανικά σας να μεγαλώνουν δίχως βάσανα και τα ζλάπια θα σκάσουν από το κακό τους

    • dhmhtra
    • 1 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Καλημέρα, εξαιρετικό πιάτο για καθημερινό φαγητό αλλά και για επίσημο γεύμα.
    Φιλιά

  17. Απάντηση

    Λαχανοντολμάδες η αδυναμία μου, όλο λέω να τους δοκιμάσω στην γάστρα, κάποια στιγμή πρέπει να το αποφασίσω, σίγουρα θα έχουν διαφορά!
    Φιλιά, καλό και νόστιμο μήνα εύχομαι!

  18. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ ευχαριστούμε για τη συμβουλή ίσως στην Όλγα να φανεί χρήσιμη μιας κι εγώ να φτιάξω κήπο σαν κάτι δύσκολο μου φαίνεται στην Αθήνα, το χωριό πολύ μακρυά!!!

  19. Απάντηση

    Δήμητρα στα μέρη σου φτιάχνουν κάτι πολύ εξαιρετικούς σαρμάδες με λάχανο στην άρμη, η Λίνα που προσπάθησε να φτιάξει το λάχανο πέρσι κάτι δεν της πήγε καλά όμως.Πρέπει να μάθουμε καλύτερα τη συνταγή.
    Φιλιά

  20. Απάντηση

    Έλενα καλό μήνα νόστιμο και υγιεινό!!!
    Φιλιά!!

    • elen
    • 1 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Λατρεμένο φαγητό άλλα δεν το τρώνε σπίτι και έτσι το φτιάχνω πολύ σπάνια 🙁 αρκούμε στο να ξεροσταλιάζω βλέποντας τις όμορφες φωτογραφίες σας!!! Η γάστρα πολύ πρωτότυπη ιδέα!! Καλό μήνα!!

  21. Απάντηση

    elen καλό μήνα σερβιρίσου από εδώ λοιπόν αφού στο σπίτι δεν….

    • kiki
    • 1 Δεκεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Στη γάστρα δεν τους έχω φάει ποτέ. Η μάνα μου έκανε πάντα τα Χριστούγεννα όπως και άλλες φορές φυσικά. Αγαπημένο φαγητό!

  22. Απάντηση

    Ναι, αυτό με τη στάχτη που λέει ο γαστερόπληξ ισχύει κι εγώ ρίχνω! Αλλά, όταν έσπειρα τα λάχανα και δεν ανάβαμε σόμπα ακόμη και έβρεχε κάθε μέρα με αποτέλεσμα κι η λίγη πού’χα φυλαγμένη κι έριχνα να γίνεται ένα με το χώμα. Καλημέρες!

  23. Απάντηση

    Εχουν γράψει τόσο άλλοι πριν από μένα Ξανθή μου, αλλά πρέπει να πω ότι με ενθουσίασε η ιδέα της γάστας και όχι της παραδοσιακής κατσαρόλας. Οταν θα έχω χρόνο (για το τύλιγμα) θα την κάνω την προσπάθεια σίγουρα :-))

  24. Απάντηση

    Όλγα βρες τρόπους να ξορκίσεις το ζλάπ, αλλιώς λάχανα τίποτα,χαχαχαχα!!
    Φιλιά
    Σε λίγο θα απολαύσω την ανάρτηση σου!

  25. Απάντηση

    Πηνελόπη προσπάθησε, κι όπως σκέφτομαι τώρα με ρωτούσε η Μαρία για τη διαφορά. Εκείνο που είναι σίγουρο ότι δεν σκορπάνε με τίποτα κάτι που μπορεί να συμβεί στην κατσαρόλα κι έτσι μπορείς να σερβίρεις σε μπουφέ, κι επίσης το ρύζι ποτέ δεν μου παράβρασε στη γάστρα.
    Φιλάκια

  26. Απάντηση

    I have never made Laxanodolmades but I really really love eating them. Your pictures are excellent.

    I’m going to tweet this post.

    • Anonymous
    • 23 Απριλίου 2013
    Απάντηση

    The information were very helpful for me, I’ve bookmarked this post, Please share more information about this
    Thanks

Γράψτε απάντηση στο Λίνα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode