Λαγάνα με υγρό προζύμι

Λαγάνα με υγρό προζύμι

Αν και πέρασε η μέρα της Λαγάνας, γράφω τη συνταγή που έφτιαξα φέτος γιατί αλλιώς θα ξεχαστεί.

Όσοι δοκίμασαν είπαν ότι είναι η καλύτερη λαγάνα που έχουν φάει και τους θυμίζει κάτι από τα παλιά.

Η απόφαση να φτιαχτεί αυτή η λαγάνα πάρθηκε με τη σκέψη:” γιατί να μην κάνω και  λαγάνα με προζύμι”

Έτσι την Κυριακή άρχισε η προετοιμασία της και πρωί πρωί της Δευτέρας ψήθηκε.

Λαγάνα έχουμε κι άλλη στη σελίδα μας και μπορείτε να τη βρείτε εδώ 

Ενημέρωση 

Για όποιον δεν έχει τη δυνατότητα της παρασκευής του υγρού προζυμιού μπορεί να το αντικαταστήσει με ένα φακελάκι ξηρής μαγιάς διαλυμένο σε 100 ml  ξινόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ίσως χρειαστεί προσθήκη περισσότερου νερού ανάλογα πάντα με το αλεύρι σας.

Λαγάνα με υγρό προζύμι
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 λαγάνες 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
20 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 λαγάνες 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
20 λεπτά
Λαγάνα με υγρό προζύμι
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 λαγάνες 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
20 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 λαγάνες 24 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
20 λεπτά
Συστατικά
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό το ίδιο που βάζω και στο ψωμί
  • 300 γρ υγρό προζύμι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1/2 κουτ. γλουκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για την επικάλυψη της ζύμης
  • μπόλικο σουσάμι για την επικάλυψη
Διαδικασία
  1. Σε πρώτη φάση ενεργοποιούμε το προζύμι Διαδικασία της 5ης μέρας Περισσότερα στην ανάρτηση για υγρό προζύμι.*
  2. Από το βράδυ ζυμώνουμε τη ζύμη μας Σε ζυμωτήριο ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα: αλεύρι, προζύμι, αλάτι, το μισό μέλι, ταχίνι,και προσθέτουμε το νερό σταδιακά. Ζυμώνουμε στο ζυμωτήριο αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα αυξάνοντας στην επόμενη διαβάθμιση μέχρι να πάρουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.
  3. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και την αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όλη τη νύχτα. Εγώ την τύλιξα με μια μικρή κουβέρτα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας.
  4. Το πρωί η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί ή και περισσότερο.
  5. Την ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας τη μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε λαγάνα απλώνοντας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Πριν απλώσουμε τη λαγάνα έχουμε πασπαλίσει με σουσάμι.
  6. Με τα δάκτυλά μας κάνουμε λακουβάκια σε όλη τη λαγάνα. Διαλύουμε το υπόλοιπο μέλι σε μια κουταλιά νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  7. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορεί να είναι ο φούρνος στους 40 βαθμούς) για 1 1/2 με 2 ώρες να φουσκώσουν.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς ψήνοντας για άλλα 10 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα.
Σημειώσεις

Η διαδικασία της ολονύκτιας επώασης της ζύμης είναι μια πρόταση και για το ψωμί που εγώ την έχω παραλείψει μέχρι σήμερα και σκέφτομαι να την δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα ζυμώσω, θα ενημερώσω στη σχετική ανάρτηση για το αποτέλεσμα.

Η ιδέα για προσθήκη ταχινιού είναι από διάφορες φίλες που διάβασα αυτές τις μέρες για τις λαγάνες τους.

Όπως έχω ξαναγράψει η ποσότητα νερού πάντα εξαρτάται από την ποιότητα αλευριού, δηλαδή ποιότητα πρώτης ύλης (στάρι) τρόπος άλεσης, τρόπος συντήρησης παλαιότητα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί περισσότερο.

Τα υλικά που δίνω είναι ζυγισμένα και μετρημένα ακριβώς για το αλεύρι που εγώ χρησιμοποίησα.

* Για τη διαδικασία του προζυμιού θα δείτε εδώ

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

5 Σχόλια

  1. Ο/Η Vita λέει:

    Δείχνει τέλεια! Το μόνο που με αποτρέπει είναι το γιαούρτι στο προζύμι επειδή νηστεύω. Το ταχίνι το θεωρώ απαραίτητο στη λαγάνα. Θεωρώ ότι ενισχύει την γεύση και το άρωμα του σουσαμιού που χαρακτηρίζει τη λαγάνα.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Vita μετά πέντε μήνες αναζωογονήσεων δεν νομίζω να έχει μείνει ίχνος γιαουρτιού στο προζύμι, με μια κουταλιά που μπήκε στην αρχή ήταν να δώσει τους μύκητες, τουλάχιστον εγώ έτσι πιστεύω.

  2. Ο/Η Mari λέει:

    Πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη με το προζύμι, θα ήθελα να το δοκιμάσω το υγρό προζύμι, αλλά φοβάμαι την διαδικασία που κρατάει πολύ καιρό!
    Καλή Σαρακοστή και του χρόνου!

  3. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Και του χρόνου Ξανθή μου!
    Δείχνει υπέροχη και η συνταγή πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα!

  4. Ο/Η kikitchenandthechef λέει:

    Ξανθη εισαι “μαστορας”!!!!!και του χρονο με υγιεια και νοστιμιες!!!!!!πολλαφιλια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *