Κρασάτες σουπιές πάνω σε πολέντα με περγαμόντο

Κρασάτες σουπιές πάνω σε πολέντα με περγαμόντο

Το Σάββατο ο ψαράς μου είχε σουπιές τις οποίες αγαπώ να μαγειρεύω και όποτε βρω δε χάνω την ευκαιρία να αγοράσω.

Υπάρχουν  στη σελίδα πολλές προτάσεις με μανεστράκι, με μελιτζάνες, με σέσκουλα, με άγρια χόρτα  μέσα σε γεμιστές ντομάτες.

Αυτή τη φορά έκανα κάτι εντελώς διαφορετικό ως προς το συνδυασμό, μια προσαρμογή από το BBC food. Δεν ήμουν σίγουρη αν θα αρέσει αλλά πάντα τολμώ, ευτυχώς άρεσε πολύ και την πολέντα θα την φτιάξω κι άλλη φορά για συνοδευτικό σε άλλο πιάτο μας.

Τολμήστε το.

Κρασάτες σουπιές πάνω σε πολέντα με περγαμόντο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 -40 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 -40 λεπτά
Κρασάτες σουπιές πάνω σε πολέντα με περγαμόντο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 -40 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
30 -40 λεπτά
Συστατικά
Για τις σουπιές
  • 500 γρ σουπιές Βάρος καθαρισμένες 250γρ περίπου
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 60 ml κρασί λευκό
  • αλάτι
Για την πολέντα
  • 125 γρ πολέντα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα περγαμόντου
  • 3 κουτ. γλυκού μαρμελάδα περγαμόντου
  • Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
  • μαϊντανό και μπούκοβο για το σερβίρισμα προαιρετικό
Διαδικασία
Για τις σουπιές
  1. Καθαρίζουμε τις σουπιές τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρές λωρίδες.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι, το μπούκοβο και 60-70 ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να δέσει η σάλτσα.
Για την πολέντα
  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 450 ml νερό το ελαιόλαδο και το αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε αργά την πολέντα ανακατεύοντας με αυγογράρτη προσέχοντας να μην σβολιάσει.
  2. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
  3. Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το ξύσμα περγαμόντου και τη μαρμελάδα συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμη.
Σερβίρισμα
  1. Μεταφέρουμε στο πιάτο μας μέρος της πολέντας και σερβίρουμε από πάνω και δίπλα τις σουπιές με ένα κομμάτι λεμονιού για το χυμό του.
  2. Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και επιπλέον μπούκοβο. (προαιρετικό)
Σημειώσεις

Για όσους αρέσει το μελάνι της σουπιάς μπορούν να προσθέσουν λίγο στη διαδικασία του σοταρίσματος.

Πολέντα βρίσκουμε σε μεγάλα ΣΜ ή σε καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα.

Αν δεν έχουμε μαρμελάδα  περγαμόντου μπορούμε να προσθέσουμε το χυμό από ένα περγαμόντο και λίγη από τη σάρκα του.

Οι συσκευασίες πολέντα δίνουν κάποιες αναλογίες υλικού - νερού, νομίζω ότι είναι πολύ λίγο η προτεινόμενη ποσότητα  νερού, χρειάστηκε σχεδόν η διπλάσια.

Μπορούμε να στρώσουμε την πολέντα σε ένα ταψί και να την κόψουμε σε τριγωνικά κομμάτια για το σερβίρισμα.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *