Κοτόπουλο με κολοκύθα και ελιές στη γάστρα

Κοτόπουλο με κολοκύθα και ελιές στη γάστρα

Στη βεράντα μου “κάθονται” κάποιες μικρές κολοκύθες έτοιμες για κάθε χρήση. Είναι ότι πρέπει για μια χρήση οπότε μόλις σκεφτώ κάτι κόβω μια.

Πέρσι κάποιες τις είχα γεμίσει με σπανακόρυζο, φέτος μια έγινε σούπα μαζί με σταρένιο τραχανά και μια άλλη την έβαλα στο κοτόπουλο που φάγαμε πριν λίγες μέρες.

Αναζητήστε μικρές κολοκύθες στις αγορές  είναι εύχρηστες, κόβεις μια και φτιάχνεις ότι θέλεις, η επόμενη ίσως μπει σε μια σαλάτα ζεστή.

Κοτόπουλο με κολοκύθα και ελιές στη γάστρα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Κοτόπουλο με κολοκύθα και ελιές στη γάστρα
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Συστατικά
  • 2 μπούτια κοτόπουλου ή 4 κοπανάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
  • 1/2 λεμόνι τουρσί ή 1/2 λεμόνι αλατισμένο
  • 300 ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 10-12 ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 300 γρ κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 100 γρ κους κους
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  2. Ζητάμε από το χασάπη μας να μας καθαρίσει τα μπουτάκια και να τα χαράξει στη μέση. Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Τοποθετούμε τη γάστρα (που μπορεί να μπει και στην εστία) σε δυνατή θερμοκρασία και όταν κάψει προσθέτουμε τα μπούτια του κοτόπουλου με το δέρμα προς τα κάτω. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και σοτάρουμε γυρίζοντας μια δυο φορές για 10-15 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το κοτόπουλο και στο λίπος που έχει μείνει σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε πάλι στη γάστρα τα μπουτάκια καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τα λεμόνια. Προσθέτουμε το ζωμό ή νερό και βάζουμε στο φούρνο τη γάστρα στο μεσαίο ράφι.
  6. Μετά από 40 λεπτά ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τις ελιές και την κολοκύθα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί και έχει μείνει με τα σάλτσα του, αν χρειαστεί αφήνουμε ακόμη λίγο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  7. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε το κους κους. Σε ένα μπολ βάζουμε ίσα μέρη κους κους με βραστό νερό ( ή όπως προτείνεται στη συσκευασία ) σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει το νερό. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  8. Μοιράζουμε το κους κους στα πιάτα και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο με τα συνοδευτικά του. Κόβουμε μερικά φύλλα μαϊντανού από πάνω.
Σημειώσεις

Το ρας ελ χανούτ είναι μείγμα μπαχαρικών από τη Μαροκινή κουζίνα και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά.

Οι ελιές μπορεί να είναι πράσινες, εγώ έβαλα καλαμών που υπήρχαν στο σπίτι.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ο/Η paraxeno pirouni λέει:

    Εξωτική πινελιά στο κοτόπουλο, πολύ ωραία η χρήση της κολοκύθας έτσι! Φαντάζομαι και τι ωραία που θα μαγειρεύεται στη γάστρα, δεν έχω δική μου αλλά έχει τύχει να φάω έξω κρέας μαγειρεμένο σε γάστρα και ήταν πράγματι μαλακό και καλύτερο γενικότερα. Την καλησπέρα μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *