Κολοκύθα γεμιστή με μακαρόνι και τυριά

από
Κολοκύθα γεμιστή με μακαρόνι και τυριά

Εδώ και καιρό έβλεπα τις κολοκύθες στη λαϊκή και έψαχνα ποια θα πάρω για να πειραματιστώ με εορταστικές και όχι μόνο συνταγές. Κάθε Τετάρτη ψαχούλευα τα καφάσια μιας φίλης στη λαϊκή ώσπου βρήκα τις κατάλληλες. Η πρώτη αφού έπαιξε το φωτομοντέλο μια μέρα πειραματισμών τώρα γεμίστηκε με μακαρόνι και τυριά και σας την παρουσιάζω.

Η άλλη αναμένει μια πιο γιορτινή γέμιση ίσως σαν αυτή της γαλοπούλας, ε αφού δεν γεμίζω γαλοπούλα θα γεμίσω την κολοκύθα μου!!

Με αυτές τις ποσότητες των υλικών μπορούν να χορτάσουν δυο καλά πεινασμένοι ή να αποτελέσει συνοδευτικό για  τέσσερις.

Κολοκύθα γεμιστή με μακαρόνι και τυριά

Συστατικά
  

Προετοιμασία κολοκύθας

  • 1 στρογγυλή κολοκύθα βάρους περίπου 2.5 κιλών
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λουκάνικα χοιρινά περίπου 180 γρ
  • 120 γρ μακαρόνι κοφτό
  • 150 γρ κίτρινο τυρί μαλακό
  • 80 γρ γραβιέρα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για την προετοιμασία της κολοκύθας

  • Πλένουμε καλά την κολοκύθα και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα κύκλο από την μεριά του κοτσανιού και το κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τα σπόρια και τις ίνες. Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με το καπάκι που αφαιρέσαμε και την τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Αφαιρούμε το έντερο από τα λουκάνικα και τα τρίβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του λουκάνικου. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Βράζουμε το μακαρόνι σε αλατισμένο νερό το μισό χρόνο από το αναγραφόμενο στη συσκευασία.
  • Κόβουμε τα τυριά σε κύβους και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
  • Μόλις η κολοκύθα έχει ψηθεί αφαιρούμε από το φούρνο. Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός της κρέμας γάλακτος, ανακατεύουμε και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα και προσθέτουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι και τυλίγουμε με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το καπάκι της κολοκύθας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 -25 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε παίρνοντας και από την ψίχα της κολοκύθας. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Με αυτά τα υλικά θα γεμίσετε μια κολοκύθα βάρους περίπου 2.5 κιλών και περιφέρειας 60 εκατοστά.
Για μεγαλύτερη θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τα υλικά.
Μη βράσετε πολύ τα μακαρόνια γιατί θα βράσουν και  με το ψήσιμο.
Τα τυριά θα πρέπει να είναι μαλακά ώστε να λιώσουν κατά το ψήσιμο.
Προτιμήστε ένα λουκάνικο πικάντικο με μπαχαρικά χωρίς προσθήκη άλλων υλικών δηλ. πράσο κλπ.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode