Κεφτεδάκια σε σάλτσα μπύρας συνοδευμένα με πουρέ από κουνουπίδι

Κεφτεδάκια σε σάλτσα μπύρας συνοδευμένα με πουρέ από κουνουπίδι

Τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, όπως άρεσε να τα αποκαλούν τα παιδιά μου, με μια άλλη ματιά.

Καφτεδάκια σε σάλτσα μπύρας συνοδευμένα με πουρέ από κουνουπίδι
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Καφτεδάκια σε σάλτσα μπύρας συνοδευμένα με πουρέ από κουνουπίδι
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 άτομα 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά
Συστατικά
Για τα κεφτεδάκια
  • 400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε κύβους
  • 3 ώριμες ντομάτες περασμένε σε μύλο ή μπλέντερ
  • 250 ml μπύρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγα κλωνάρια μαϊντανού και θυμάρι ή ρίγανης
  • αλάτι
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Για τον πουρέ κουνουπιδιού
  • 500 γρ κουνουπίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • λίγο γάλα
  • αλάτι
Διαδικασία
Για τα κεφτεδάκια
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός του το αλεύρι) και ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά βρέχοντας περιοδικά τα χέρια μας. Αφήνουμε το μείγμα να μείνει για μισή ώρα. (προαιρετικά)
  2. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα περνάμε ελαφρά από αλεύρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τη σάλτσα.
  3. Σε βαθύ τηγάνι ή καλύτερα σε γάστρα, που μπαίνει σε εστία, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά με προσοχή να μην μαυρίσουν.
  4. Προσθέτουμε τη ντομάτα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τη μπύρα και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 5 - 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια τα καρότα και τα κλωναράκια των μυριστικών. Βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα τους περίπου 30 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με τον πουρέ κουνουπιδιού (ακολουθεί η διαδικασία παρασκευής) ή πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Για τον πουρέ
  1. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκέτα. Το βράζουμε στον ατμό μαζί με τα σκόρδα για 15 λεπτά.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ζεστά μπουκέτα του κουνουπιδιού και τα σκόρδα. Λιώνουμε με μια κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα. Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλάτι ανακατεύουμε και μόλις ομοιογενοποιηθεί σερβίρουμε.
Σημειώσεις

Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα μπορούμε να βάλουμε μαύρη μπύρα, αυτός ήταν και ο στόχος μου, αλλά στο ΣΜ όλες ήταν σε συσκευασία των τεσσάρων και γιαυτό χρησιμοποίησα μια που υπήρχε στο σπίτι.

Αντί για φρέσκες ντομάτες μπορούμε να βάλουμε 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας. Τότε θα πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό ή λίγο ζωμό λαχανικών.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Ο/Η ΑΜΑΛΙΑ λέει:

    Και η σάλτσα θα μας αρέσει αλλά και αυτός ο πουρές κουνουπιδιού είναι πολύ πρωτότυπος. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα συνοδευτικά! Ωραία πρόταση για κάτι παραδοσιακό και σύγχρονο μαζί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *