Κέικ με χουρμάδες και παπαρουνόσπορο

από
Κέικ με χουρμάδες και παπαρουνόσπορο

Καιρό είχα να φτιάξω κέικ, με την ευκαιρία της “Παγκόσμιας ημέρας ψησίματος κέικ” που είναι σήμερα ετοίμασα ένα κέικ για τον καλό μου.

Προσαρμογή από το βιβλίο μου “τα κέικ αλμυρά και γλυκά” της σειράς Cuisine et Vins.

Είναι ένα πολύ εύκολο κέικ θα μπορούσατε να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας βάζοντας τα στην κουζίνα να δημιουργήσουν ένα γλυκό για το μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού.

Μην περιμένετε τις παγκόσμιες ημέρες μπήτε στην κουζίνα και δημιουργήστε για τους αγαπημένους σας

Για τη σημερινή μέρα το σλόγκαν είναι: Εσύ για ποιον θα φτιάξεις κέικ!!!

Πάμε λοιπόν.

Κέικ με χουρμάδες και παπαρουνόσπορο

Συστατικά
  

  • 180 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ χουρμάδες αποξηραμένους χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. σούπας ρούμι ή κάποιο λικέρ
  • 3 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε του χουρμάδες σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το λικέρ με 4 κουτ, σούπας νερό και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε τους χουρμάδες.
  • Αφήνουμε να μαλακώσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανοίγουμε λακουβάκι στο αλεύρι και σπάζουμε μέσα τα αυγά. Χτυπάμε με μίξερ χειρός να ενσωματωθούν τα αυγά στο αλεύρι.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας λίγο λίγο το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τους χουρμάδες (στραγγίζουμε τυχόν υγρά που περίσσεψαν) και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Τέλος προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα διαστάσεων 20x10 με βάθος 7 εκατοστά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρουμε κι απολαμβάνουμε.

Σημειώσεις

Το κέικ άρεσε πάρα πολύ στον καλό μου και σε φίλο που το δοκίμασε.
Μην παραλείψετε τον παπαρουνόσπορο.
Επειδή ρούμι δεν υπήρχε στο σπίτι έβαλα λικέρ βατόμουρου με ρούμι, του πήγαινε πάρα πολύ.
Στη φόρμα συνηθίζω να βάζω χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο, βοηθάει πολύ στο ξεφορμάρισμα .
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 18 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Μυρωδιές και γεύσεις που σίγουρα δίνουν το κάτι παραπάνω στο κέικ!

    • kikitchenandthechef
    • 18 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    ωραιο κεκακι νοστιμο και μυρωδατο!
    καλη εβδομαδα!!!!!!

    • Helen Gr
    • 18 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Τους χουρμάδες τους λατρεύω αλλά εδώ δεν βρίσκω πλέον φρέσκους-δυστυχώς έχω μέτρο σύγκρισης!
    Και μέσα στο κέικ θα ήταν υπέροχοι!
    Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ

    • The Dark Chef
    • 19 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Έχω ξαναχρησιμοποιήσει χουρμάδες σε κέικ και μπισκότα και αγαπώ την καραμελένια αίσθηση που δίνουν. Ωραίο θα είναι το κέικ και με τον παπαρουνόσπορο μέσα.
    Μια απορία: Μια κουταλιά σούπας baking powder δεν είναι πολύ?
    Κατά τ’ άλλα, κάθε μέρα είναι μέρα για κέικ 🙂
    Καλημέρα!

    • Penelope
    • 22 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Μικρότερη τους χουρμάδες τους έτρωγα μετά μανίας, σκέτους ή με λίγα στραγγάλια αφράτα από δίπλα (όπως και τις σταφίδες).
    Νομίζω πως σε τούτο το κέϊκ βρήκαν πολύ καλή θέση, Ξανθή μου.
    Αν και προσωπικά τους μισούς θα τους είχα φάει καθ’ οδόν και πριν ολοκληρώσω το κεϊκ.

    • peps@pepi's kitchen
    • 27 Μαΐου 2015
    Απάντηση

    Μ αρέσουν και οι χουρμάδες και το παπαρουνόσπορος!!!
    Σούπερ κεικ!!

Γράψτε απάντηση στο The Dark Chef Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode