Κέικ με φραγκοστάφυλα και φιστίκια

Κέικ με φραγκοστάφυλα και φιστίκια

Φέτος τα φραγκοστάφυλα ήταν πολλά μιας και αγαπημένοι φίλοι μου χάρισαν όλη την παραγωγή από τα φυτά τους, έτσι έγιναν πολλά βαζάκια με αυτά. Μερικές ιδέες μπορείτε να δείτε εδώ επιπλέον δεν έχει καταγραφεί το λικέρ, το τουρσί και το αρωματισμένο ξύδι με αυτά. Μια άλλη φορά…

Με τα τελευταία είπα να τα φτιάξω αυτό το κέικ που είδα σε κάποιο από τα περιοδικά μου.

Είναι ένα ζουμερό κέικ με αισθητή την παρουσία του φιστικιού. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ενώ στην αρχή φουσκώνει αρκετά μετά θα “καθίσει” αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, μην σας απασχολήσει, το κέικ θα παραμείνει αφράτο και ζουμερό.

 

Κέικ με φραγκοστάφυλα και φιστίκια
Print Recipe
Κέικ με φραγκοστάφυλα και φιστίκια
Print Recipe
Συστατικά
  • 5 αυγά
  • 220 γρ ζάχαρη
  • 100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ Αμύγδαλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 100 γρ φιστίκια Αιγίνης
  • 125 γρ φραγκοστάφυλα
  • ζαχαρη άχνη για την επικάλυψη
Διαδικασία
  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά: Με επεξεργαστή τροφίμων τρίβουμε καλά τα αμύγδαλα και χοντροκόβουμε τα φιστίκια. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Καθαρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από τα κοτσανάκια τους τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  2. Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα (διαμέτρου 23 εκατ) και τη στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας τη μισή ζάχαρη.
  4. Σε ένα μπολ ή σε κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  5. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το ελαιόλαδο, τα τριμμένα αμύγδαλα εναλλάξ με το γιαούρτι.
  6. Προσθέτουμε τα 75 γρ από τα φιστίκια και τα φραγκοστάφυλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  7. Ενσωματώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα με προσεκτικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 περίπου λεπτά, μέχρι μια λάμα να βγαίνει στεγνή. Μετά τα πρώτα 25 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο ή βρεγμένη λαδόκολλα.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  10. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα φιστίκια στην επιφάνεια και στολίζουμε αν θέλουμε με επιπλέον φραγκοστάφυλα.
Σημειώσεις

Φραγκοστάφυλα μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ σε μικρές συσκευασίες.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *