share

Κέικ με φρέσκα βερίκοκα

από
Κέικ με φρέσκα βερίκοκα

Την τρίτη Κυριακή του Μαΐου συνηθίζεται να εορτάζεται η ημέρα ψησίματος κέικ, όχι πως έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αυτό, απλά ψάχνω αφορμές να φτιάξω κέικ.

Και αυτή τη φορά έγινε αυτό το κέικ με τα πρώιμα βερίκοκα για φέτος, μιας και όλα τα φρούτα και κάποια λαχανικά λόγω της ζέστης έχουν έρθει πολύ νωρίτερα από ότι συνηθίζεται.

Και ενώ τα βερίκοκα ήταν ώριμα και γλυκά στο κέικ έδωσαν μια ιδιαίτερη υπόξινη γεύση, ιδιαίτερη να συνοδεύσει το απογευματινό μας τσάι ή τον καφέ, ακόμη και το πρωινό μας.

Κέικ με φρέσκα βερίκοκα

Συστατικά
  

  • 130 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 240 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 90 ml ξινόγαλα
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 12 βερίκοκα κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκου

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών στρώνοντας τον πάτο και τα πλαϊνά με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο. Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Πλένουμε τα βερίκοκα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας τα κουκούτσια.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα υπόλευκο και μαλακό μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά εναλλάξ με μια κουταλιά από το αλεύρι, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
  • Συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανίλια και τέλος το ξινόγαλα. Σταματάμε το χτύπημα προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.
  • Αραδιάζουμε από πάνω τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 40 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστό μοιράζουμε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε μεταφέροντας σε πιατέλα.

Σημειώσεις

Τώρα που έχει πολλά φρούτα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βερίκοκα με φράουλες ή ροδάκινα ή κεράσια.
Για τη διευκόλυνση ξεφορμαρίσματος καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε φόρμα με αποσπώμενη βάση.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode