Κέικ με ραβέντι (Rhubarb)

από
Κέικ με ραβέντι

Αρχίζω ένα αφιέρωμα με συνταγές με υλικά που με επηρέασαν στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Λονδίνο τα παιδιά μου έχουν πρόγραμμα επίσκεψης σε αγορές ειδικά για τη μαμά, και οι αγορές δεν είναι άλλες από αυτές που έχουν σχέση με τρόφιμα.

Επιπλέον πολλά έντυπα με ιδέες για νέες μαγειρικές περιπέτειες με αναμένουν πάντα. Με αυτές τις  επιρροές αρχίζω τώρα τις μαγειρικές περιπέτειες με γλυκά φαγητά και μαρμελάδες.

Για το ραβέντι είχα από παλιότερα πληροφορίες αλλά δυστυχώς όσες φορές το έψαξα στην Ελλάδα δεν το βρήκα, παρόλο τις υποσχέσεις κάποιου μανάβικου ότι θα μου το φέρει.

Πρόσφατα διάβασα ότι διατίθεται σε κάποια μεγάλα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά δεν έχω προλάβει να το ψάξω. Έφερα μικρή ποσότητα από Λονδίνο για μικρούς πειραματισμούς.

Έγινε αυτό το κέικ το οποίο άρεσε πολύ. Η συνταγή είναι από περιοδικό του ΣΜ που αγόρασα το ραβέντι μόνο που εγώ έβαλα μικρότερη ποσότητα για την  πρώτη δοκιμή.

Το ραβέντι είναι πολυετές ποώδες φυτό και οι μίσχοι του είναι βρώσιμοι όχι όμως τα φύλλα.

Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές σε θερμοκήπια ή και αγρούς. Είναι διαθέσιμα στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.

Υπάρχει διαφορά στο χρώμα των μίσχων ανάλογα με το που καλλιεργείται.

Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κατά κύριο λόγο αλλά προστίθεται και σε αρμυρές παρασκευές. Επίσης χρησιμοποιείται και στην φαρμακευτική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ 

 

Κέικ με ραβέντι (Rhubarb)

Συστατικά
  

  • 200 γρ ραβέντι
  • 200 γρ καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 75 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 25 γρ αμύγδαλα φιλέ

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε μικρό κομμάτι από τις δύο άκρες των μίσχων του ραβέντι και το πετάμε. Κόβουμε σε κομμάτια 1 1/2 έως 2 εκατ το ραβέντι ανάλογα με το πόσο πάχος έχει ο μίσχος.
  • Τα τοποθετούμε σε μπολ με 50γρ από τη ζάχαρη και αφήνουμε για 30 λεπτά.
  • Με μίξερ χειρός ή σε κάδο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τα: αλεύρι μπέικιν τριμμένα αμύγδαλα ξύσμα και χυμό σταδιακά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχου ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα ραβέντι και ανακατεύουμε.
  • Σε φόρμα 23 εκ. διαμέτρου στρώνουμε χαρτί ψησίματος και μεταφέρουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα για 15 λεπτά. Ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη ελέγχοντας να βγαίνει μαι λάμα στεγνή όπως σε όλα τα κέικ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με κρέμα σαντιγί ή και μια μπάλα παγωτού (προαιρετικά).

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή έβαλα μικρότερη ποσότητα ραβέντι, σίγουρα του ταιριάζει περισσότερη .
Οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις συνεχίζονται.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mari
    • 20 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Το έχω δει σε πολλές συνταγές σε ξένα σάιτ αυτό το ραβέντι κι έχω μια περιέργεια τι γεύση έχει! Ελπίζω κάποια στιγμή να την ικανοποιήσω την περιέργεια! Φαίνεται πάντως νόστιμο!
    Φιλιά!

    • Marie-Anne
    • 21 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    ‘Εβλεπα τις τάρτες στο Λονδινο όταν πήγαινα, αλλά και στην Γαλλία το χρησιμοποιούν πολύ! Εγώ δεν ήξερα κάν το ελληνικό όνομα μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πάντως, δεν έτυχε να το δοκιμάσω. Καλή συνέχεια με τους πειραματισμούς σου, Ξανθή μου!!

    • Γελαστή κλωστή
    • 21 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Eίμαι περίεργη αν θα καταφέρω να δημοσιεύσω το σχόλιό μου….
    Τις προηγούενες φορές, δεν τα κατάφερα..
    Μου αρέσει που πάντα χρησιμοποιείς καινούργια υλικά, ομολογώ ότι
    το ραβέντι μου ήταν άγνωστο.
    Η εικόνα του γλυκού εξαιρετική, φαντάζομαι ότι η γεύση του θα είναι ιδιαίτερη !
    Φιλάκια πολλά

    • mia maria
    • 21 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Φαίνεται πολύ νόστιμο! Επιτέλους βρήκες ραβέντι…. 😉

    • Katerina
    • 22 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Είναι από αυτά τα υλικά που μόνο τα βλέπουμε εδώ! Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω! Πολύ αφράτο το κέικ σου!

    • Marion
    • 23 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    Το βλέπω πολύ στα ξένα μπλογκς αυτό το ραβεντι. Το χρησιμοποιούν για τα πάντα, για γλυκά, παγωτά, ζελε…πάρα πολλά. Μου αρέσει πολύ το χρώμα του.
    Ωραίο που το έβαλες σε κεικ.

    Φιλιά

    • evi@thehealthycook
    • 23 Μαρτίου 2016
    Απάντηση

    θα το εντοπίσουμε κι αυτό, που θα πάει! θέλω κι εγώ πολύ να το δοκιμάσω, κυκλοφορούν τόσες συνταγές με αυτό.
    το κέικ δείχνει πολύ νόστιμο!

Γράψτε απάντηση στο evi@thehealthycook Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode