Κέικ με πορτοκάλια πολέντα και αμύγδαλα

από
Κέικ με πορτοκάλια και πολέντα

Το ότι εγώ έχω φτιάξει 4 φορές κέικ μέσα σε μια εβδομάδα πρέπει να το κοιτάξω, ή μου συμβαίνει  κάτι ή τα  κέικ από το βιβλίο μου του OTTOLENGHI the cook book  με κέρδισαν.

Η αλήθεια να λέγεται τα προηγούμενα 2  τα έφτιαξα υπό μεγάλη χρονική πίεση και πάλι είχαν απόλυτη επιτυχία.

Αυτό που σας παρουσιάζω σήμερα μπορεί κάποιος να το τροποποιήσει, δηλαδή να αφαιρέσει τα πορτοκάλια και την καραμέλα και πάλι θα έχει ένα υπέροχο κέικ.

Κέικ με πορτοκάλια πολέντα και αμύγδαλα

8

Συστατικά
  

  • 50 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 240 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 120 γρ. πολέντα (καλαμποκάλευρο ψιλό)

Για τη βάση με καραμέλα

  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 2-3 πορτοκάλια σαγκουίνια (ανάλογα το μέγεθος)

Για την επικάλυψη

  • 3 - 4 κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Οδηγίες
 

Προετοιμασία

  • Ετοιμάζουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο στρώνοντας ένα κομμάτι λαδόκολλας ή χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο.
  • Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά 1. σε μπόλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί ε το μπέικιν παουντερ και το αλάτι. 2.Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε την πολέντα. 3.Σπάμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ 4. τρίβουμε τα αμύγδαλα πολύ καλά σε μπλέντερ 5. Παίρνουμε το ξύσμα από δύο πορτοκάλια 6. Καθαρίζουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια από όλο το άσπρο και τυχόν ίνες και κουκούτσια και τα κόβουμε σε οριζόντιους δίσκους 1-2 εκατοστών περίπου.
  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ( με διαβάθμιση 1-9 στο 6) και αφήνουμε να βράσει αργά. Δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα μας και προσέχουμε ώστε να μην καεί η καραμέλα. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με μεγάλη προσοχή το βούτυρο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  • Αδειάζουμε αμέσως την καραμέλα στην φόρμα και την απλώνουμε παντού. Προσθέτουμε τους δίσκους του πορτοκαλιού καλύπτοντας όλη την επιφάνεια βάσης.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις
  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε (με το εργαλείο φτερό) σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα
  • Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού την πολέντα και τα τριμμένα αμύγδαλα .
  • Μόλις όλα ενσωματωθούν στο μείγμα σταματάμε το χτύπημα και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα πορτοκάλια.
  • Ψήνουμε το κέικ μας στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45-50 λεπτά ή μέχρι μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε 5 λεπτά και με προσοχή το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε τη φόρμα και τη λαδόκολλα.

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαρμελάδα και το νερό ανακατεύουμε και με τη βοήθεια ενός πινέλου γλασάρουμε το κέικ όσο ακόμη είναι ζεστό. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό.

Σημειώσεις

Η συνταγή ζητούσε σαγκουίνια αλλά δεν βρήκα σε κανένα ΣΜ ούτε μανάβικο, λαϊκή είχε  το Σάββατο κι εγώ ήθελα να φτιάξω το κέικ οπωσδήποτε, είναι μη μου κολλήσει!!
Θα το φτιάξω και χωρίς την βάση καραμέλας και πορτοκάλια, ένα απλό κέικ μου άρεσε πολύ η δομή του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω εμπειρία με την καραμέλα και δεν είμαι σίγουρη αν αυτό που έφτιαξα ήταν το ζητούμενο ακριβώς, σαν αποτέλεσμα όμως ήταν καλό.
Τα αμύγδαλα και η πολέντα του δίνουν μια άλλη διάσταση.
Προσοχή θα πρέπει να το αναποδογυρίσετε ζεστό διαφορετικά μπορεί να μην ξεκολλάει η λαδόκολλα.
Μπορείτε να το βάλετε και σε  ταψί της ίδιας διαμέτρου.
Μην παραλείψετε με τίποτα τη λαδόκολλα ιδιαίτερα αν η φόρμα σας είναι με αποσπώμενο πάτο.
Θα συνοδεύσετε ευχάριστα τον καφέ σας το τσάι σας ακόμη και το πρωινό σας.
Κέικ με πορτοκάλια και πολέντα (1)

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα στον Αλέξανδρό σου. Το κέικ-πορτοκαλόπιτα δείχνει υπέροχο!

    • Amelie
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή, την ξετίναξες τη ζαχαροπλαστική αυτή την εβδομάδα κι εμάς μαζί που βλέπουμε όλες αυτές τις νοστιμιές! Πολύ εμφανίσιμο δείχνει αυτό το κέικ και μοσχομυρίζει πορτοκάλι, πολύ δύσκολο να μην αρέσει σε κάποιον! Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις ακόμα και σαν σκέτο κέικ θα είναι ιδιαίτερα νόστιμο, αλλά βέβαια με τα καραμελωμένα πορτοκάλια και την επικάλυψη περνάει σε άλλη διάσταση! Καλή εβδομάδα!

    • Ανώνυμος
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Yπέροχο, και διαφορετικό στα υλικά του και στον τρόπο παρασκευής του!!
    Μου φαίνεται ότι τα καραμελωμένα πορτοκάλια κάνουν την διαφορά!!
    Καλή σου εβδομάδα!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή έχω αρχίσει να ανησυχώ με τις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες σου χα χα χααα!!
    Συνέχισε να τους γλυκαίνεις όλους τόσο νόστιμα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Mari
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Χρόνια του πολλά Ξανθή μου, να τον χαίρεστε!! Το κεικ φαίνεται υπέροχο και έχω να πω ότι με ξεπέρασες σε συχνότητα γλυκών, που είμαι και γλυκατζού!!

    • Beauty Follower
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Το κεικ σου φαινεται απίθανο!

    καλή εβδομαδα 🙂

    • Χρυσαυγή
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Τα κέικ πάντα μου αρέσουν!! Σπάνια να μην μου αρέσει κέικ. Σε αυτό δεν θα παρέλειπα τίποτα απολύτως. Ετσι όπως είναι νομίζω είναι ιδανικό!!!
    Καλό απόγευμα και καλή βδομάδα Ξανθή!

    • Αριάδνη
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Δεν έχω κάνει ακόμη κατι με πολέντα, αλλα η πρόταση σου με δελεάζει!

    • evi@thehealthycook
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    τα αμύγδαλα και η πολέντα θα του δίνουν πραγματικά μια άλλη διάσταση!!
    πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Ξανθή! φαίνεται υπέροχο!!
    καλή εβδομάδα!!

    • Helen Gr
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Αφού φτιάχνεις κι εσύ κέικ συχνά κάτι άλλαξε όχι μόνο η εμφάνιση της σελίδας σου! Πάντως το κέικ σου το απολαμβάνω οπτικά, δυστυχώς!
    Καλό σου βράδυ

    • Marion
    • 26 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Εχεις ”ξεφύγει” με τα γλυκά Ξανθή μου ε? χιχι…μια χαρά τα πας συνέχισε 😉

    Χρόνια πολλά και από εδώ για το παλικάρι σας, να το χαίρεστε και να τον καμαρώνετε.
    Πολύ ωραίο το κεικ. Μια χαρά είναι και με τα πορτοκάλια, τα σαγκουίνια ίσως θα του έδιναν το ιδιαίτερο χρώμα τους. Ολα τα υλικά του μου αρέσουν.

    Φιλιά

    • mia maria
    • 27 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Υπερπαραγωγή το κέικ σου Ξανθή μου! Να τον χαίρεστε!

    • The Dark Chef
    • 27 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα η προσθήκη της πολέντας που ίσως να το έκανε να θυμίζει και λίγο ραβανί (μιας και στο μυαλό μου τουλάχιστον θεωρώ πως σιμιγδάλι και πολέντα μοιάζουν αρκετά).
    Μου άρεσε πολύ η καραμελένια βάση με τα πορτοκάλια, αυτό θα το κρατήσω ακόμα κι αν κάνω κέικ μόνο με αλεύρι (γιατί πολέντα βρίσκεις πιο δύσκολα).
    Φυσικά, τις καλύτερες ευχές μου για τον γιο σου, να είστε καλά όλη η οικογένεια.

    • Ανώνυμος
    • 27 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ενδιαφέρον αυτό το υπέροχο κέικ πορτοκαλιού, με την καραμέλα την πολέντα, το τριμμένο αμύγδαλο μαζί με το πορτοκάλι το μόνο που παθαίνεις είναι να τρέξεις να το δοκιμάσεις!!

    • Tante Kiki
    • 27 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Κατ’ αρχήν με υγεία το νέο look στο μπλογκοσπιτάκι σου! ‘Εγινε πολύ ωραίο!!!
    Αυτό το κέικ σου με τρέλλανε Ξανθή… ‘εχει την πολέντα, το αμύγδαλο και το πορτοκάλι… φανταστικός συνδυασμός!!!
    Καλό βράδυ!

    • Silena
    • 27 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Εξαιρετικό κέικ!!! Ιδανικό για το απογευματινό καφεδάκι μας!!!
    Καλό βράδυ!

    • Penelope
    • 29 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μιλάμε πως έχεις πάρει πολύ μεγάλη “φόρα” …κι’ άντε να δούμε που θα σταματήσεις :-))) Ξανθή.
    Καλημέρα εύχομαι.

Γράψτε απάντηση στο Χρυσαυγή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode