Κέικ με πορτοκάλια και για Βασιλόπιτα

από
Κέικ με πορτοκάλια και για  Βασιλόπιτα

Στην Ελλάδα μέχρι τις αποκριές κόβουμε Βασιλόπιτες!!!!

Έτσι όταν μου ζητήθηκε να φτιάξω μια Βασιλόπιτα, σκέφτηκα γιατί όχι ένα κέικ, θα συνοδεύσει και τον καφέ στους φίλους που θα μαζευτούν να πούνε τα δικά τους και να γιορτάσουν την έναρξη της νέας χρονιάς για νέες δραστηριότητες και πολλές κουβέντες!!

Η ιδέα βασίστηκε σε παλιότερη συνταγή με μανταρίνια που είχε γίνει και πάλι στη θέση βασιλόπιτας.

Είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των μικρών παιδιών μας.

Κέικ με πορτοκάλια και για Βασιλόπιτα

Συστατικά
  

  • 2 πορτοκάλια αράντιστα
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ αλεύρι μαλακό
  • 90 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα τριμμένα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο ή μαχλέπι
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί
  • ταψί ή τσέρκι με διάμετρο 24 εκατ.
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Αρχίζουμε με τα πορτοκάλια (μπορούμε να τα έχουμε ετοιμάσει και από την προηγούμενη μέρα) Τα πλένουμε καλά και ξύνουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  • Τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια και ίνες. Τα βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε καλά. Θα χρειαστούμε 250 γρ από αυτό τον πολτό. Αν περισσέψει κρατήστε το εγώ τον πρόσθεσα σε τηγανίτες.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τρίβουμε τα αμύγδαλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.
  • Σε άλλο μπολ ή κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια χτυπώντας ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αλευριού -αμυγδάλων ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα ή κουτάλα από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή τσέρκι, που θα το τοποθετήσουμε πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή,
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως Βασιλόπιτα.

Σημειώσεις

Η προσθήκη της ζάχαρης άχνης καλό είναι να γίνει λίγο πριν το κόψιμο της πίτας (εφόσον χρησιμοποιηθεί ως πίτα) γιατί το κέικ είναι ελαφρώς υγρό και την απορροφά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode