Κέικ με μήλα και επικάλυψη κράμπλ από πεκάν

από
Κέικ με μήλα και επικάλυψη κράμπλ από πεκάν

Τα τελευταία μήλα μέσα στη φρουτολεκάνη ζητούσαν να γίνουν κάτι. Επιπλέον μια φίλη μου είχε χαρίσει λίγα καρύδια πεκάν από το δέντρο της, μερικά τα έβαλα σε σαλάτες και τα υπόλοιπα είπα να τα εκμεταλλευτώ προσθέτοντας τα σε άλλη παρασκευή μου.  Έτσι έφτιαξα αυτό το κέικ κάνοντας παραλλαγές από παλιότερα.

Ο καρπός του πεκάν εξωτερικά είναι σαρκώδης με ένα εσωτερικό ξυλώδες κέλυφος που περικλείει το εδώδιμο μέρος του καρπού (παρόμοιο με καρύδι).

Το πεκάν δεν καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα, ενώ από τις χώρες της Μεσογείου μόνο η Κύπρος και το Ισραήλ διαθέτουν εμπορικές φυτείες. Λόγω της ανθεκτικότητάς του στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες έχουν λεπτό κέλυφος που σπάει εύκολα με το χέρι.

Πληροφορίες από εδώ.

Κέικ με μήλα και επικάλυψη κράμπλ από πεκάν

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 250 γρ αλεύρι δυνατό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500 γρ μήλα κομμένα σε κύβους
  • 2 αυγά
  • 140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 220 ml κεφίρ

Για το κράμπλ

  • 60 γρ πεκάν χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 40 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Ζυγίζουμε - μετράμε όλα τα υλικά. Απαραίτητο να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα το μίξερ σας) βάζουμε το βούτυρο,τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπάμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κεφίρ και τη βανίλια και χτυπάμε για δυο λεπτά ακόμη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη σόδα την κανέλα και το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μήλα ανακατεύοντας να αλευρωθούν.
  • Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στα στερεά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένη -αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή ταψί διαμέτρου 22 εκατ. και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά του κράμπλ και το μοιράζουμε στην επιφάνεια του κέικ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
  • Ξεφορμάρουμε αφού έχει κρυώσει καλά, έχοντας προς τα επάνω το μέρος με το κράμπλ.

Σημειώσεις

Αν φτιάξετε το κέικ σε ταψί στρώστε το με χαρτί ψησίματος θα είναι ευκολότερο να ξεφορμαριστεί.
Αντί του κεφίρ μπορείτε να βάλετε γάλα και αν δεν έχετε πεκάν μια χαρά είναι και τα καρύδια.
Το κέικ είναι πολύ καλύτερο όταν κρυώσει καλά, μη βιαστείτε να το δοκιμάστε όσο είναι ακόμη ζεστό.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • paraxeno pirouni
    • 16 Μαΐου 2019
    Απάντηση

    Τα γνωρίζω τα πεκάν, νομίζω τα λένε και καρύδια τύπου Βραζιλίας αν θυμάμαι καλά, πάντως το ότι ευδοκιμούν και στη χώρα μας δε θα το φανταζόμουν! Κέικ με εγγυημένη νοστιμιά αυτό, μια χαρά θα γίνεται και με ελληνικά καρύδια βεβαίως. Την καλημέρα μου!

      • Ξανθή
      • 16 Μαΐου 2019
      Απάντηση

      Έφη ούτε κι εγώ ήξερα για καλλιέργειες στην Ελλάδα μέχρι που μου τα έφερε φίλη που το πατρικό της είναι στη Βόρειο Εύβοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode