Κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα

Κέικ με βανίλιες

Καιρό είχα να φτιάξω κέικ και το σημερινό το έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.

Έλεγα άσε να βγουν τα δαμάσκηνα ή οι βανίλιες και παραλίγο να τελειώσουν αυτά τα φρούτα μέχρι να το φτιάξω.

Σήμερα στο ΣΜ είδα τις βανίλιες, δεν ήταν βέβαια αυτές που θα ήθελα αλλά δεν έπρεπε να πάρει άλλη αναβολή.

 

Κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα
Print Recipe
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα
Print Recipe
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος
1 ώρα
Συστατικά
Για το κέικ
  • 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • 175 γρ καλό βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ βανίλιες κομμένες σε κύβους
  • 1 φόρμα διαμέτρου 22 εκ
Για την επικάλυψη
  • 3 βανίλιες κομμένες σε φέτες
  • 6 κουτ. γλυκού μαρμελάδα δαμάσκηνου
  • αμύγδαλα φιλέ προαιρετικό.
Διαδικασία
Για το κέικ
  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  2. Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ αν πρόκειται για μίξερ χειρός) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε και τα αυγά συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε με πολύ χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν .
  4. Προσθέτουμε τα κομμάτια του φρούτου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  5. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για μία ώρα. Ελέγχουμε με μια λεπίδα αν βγαίνει στεγνή αλλιώς αφήνουμε λίγο ακόμη.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Για την επικάλυψη
  1. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με τη μισή μαρμελάδα και αραδιάζουμε από πάνω τις κομμένες φέτες του φρούτου. Προσθέτουμε πάνω από το φρούτο την υπόλοιπη μαρμελάδα και αμύγδαλα φιλέ αν θέλουμε.
Σημειώσεις

Αντί βανίλιες μπορούμε να βάλουμε δαμάσκηνα. Και στις δύο περιπτώσεις τα φρούτα θα πρέπει να είναι ώριμα.

θα το έφτιαχνα και με μήλα κάποια ποικιλία αρωματικών όμως.

Αν δεν έχουμε εκχύλισμα βανίλιας βάζουμε δυο κάψουλες σε σκόνη.

Προτιμήστε ένα καλό βούτυρο αγελάδος με το άρωμα του θα αναδείξει περισσότερο το κέικ.

 

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Avatar Ο/Η mia maria λέει:

    Μου αρέσουν πολύ οι βανίλιες. Πολύ λαχταριστό το κέικ σου Ξανθή.
    Πόσο δίκιο έχεις για το καλό βούτυρο! Δίνει τελείως άλλη γεύση στο κέικ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *