Κέικ με αμύγδαλα και σταφύλια

Κέικ με αμύγδαλα και σταφύλια

Ημέρα γιορτής και πάλι, οπότε έχουμε γλυκό.

Ένας συνδυασμός υλικών που με ενθουσίασε και όσο ακόμη υπάρχουν σταφύλια θα ξαναφτιάξω το κέικ.

Η προσθήκη του γλάσου είναι προαιρετική, όμως κι εγώ που δεν ενθουσιάζομαι με το γλάσο  σε αυτό το γλυκό ταίριαξε.

Κέικ με αμύγδαλα και σταφύλια
Print Recipe
Κέικ με αμύγδαλα και σταφύλια
Print Recipe
Συστατικά
Για το κέικ
  • 175 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 2 κου. σούπας λικέρ πικραμύγδαλου
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1/4 κου. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 150 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 100 γρ τριμμένα αμύγδαλα
  • 200 γρ ρώγες μαύρης σταφίδας
Για την επικάλυψη
  • 75 γρ ρώγες μαύρης σταφίδας
  • 70 γρ ζαχαρη άχνη
Διαδικασία
  1. Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα χωρητικότητας 1 κιλού.
  2. Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με τι μίξερ έχουμε) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Συνεχίζουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτοντας το λικέρ, το αλάτι και τη βανίλια.
  3. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τα τριμμένα αμύγδαλα με το μίξερ στη χαμηλότερη ρύθμιση. Κρατάμε μια μικρή ποσότητα αλευριού.
  4. Στο αλεύρι που κρατήσαμε προσθέτουμε τα σταφύλια και αφού αλευρωθούν καλά τα μεταφέρουμε στο μείγμα του κέικ. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και μεταφέρουμε στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 60 - 70 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή και τότε βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το γλάσο της επικάλυψης. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις ρώγες του σταφυλιού με 3-4 κουτ. σούπας νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ρώγες. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και στο υγρό που έχει μείνει προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας με σύρμα κουζίνας μέχρι να πάρουμε ένα γλάσο όχι πολύ σφιχτό.
  7. Ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα περιχύνουμε με το γλάσο και διακοσμούμε με τις ρώγες σταφυλιού.
Σημειώσεις

Αν δεν βρείτε μαύρη σταφίδα μπορείτε να βάλετε την ξανθιά ή κάποιο άλλο σταφύλι χωρίς κουκούτσια.

Τα αμύγδαλα εγώ τα άσπρισα, μπορούν όμως να μπουν και χωρίς αυτή τη διαδικασία.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

1 Απάντηση

  1. Avatar Ο/Η paraxeno pirouni λέει:

    Καλημέρα! Σίγουρα το κέικ θα γίνεται υπέροχο, ο συνδυασμός των σταφυλιών και του αρώματος του αμυγδάλου μου φαίνεται κι εμένα εξαιρετικός. Μάλλον δεν πολυσυνηθίζουμε να προσθέτουμε σταφύλι σε μάφινς και κέικ αλλά πιστεύω πως ταιριάζει. Ιδανικό για την εποχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *