Ζελέ με σταφύλια

Ζελέ με σταφύλια

Αυτό τον καιρό ασχολούμαι με οτιδήποτε μπορεί να κλειστεί σε μικρά βαζάκια.

Ψάχνοντας το χάος των βιβλίων ξετρύπωσα ένα μικρό βιβλιαράκι με αναφορά σε μαρμελάδες, το οποίο  μου είχε χαρίσει μια φίλη ξεκαθαρίζοντας την παλιά της βιβλιοθήκη.

Από εκεί πήρα και αυτή την ιδέα αφαιρώντας κάποια μπαχαρικά που εμένα δεν μου αρέσουν.

Θα είναι το συνοδευτικό μας σε τυριά και αλλαντικά.

Ζελέ με σταφύλια
Print Recipe
Μερίδες
4 βαζάκια των 106ml
Μερίδες
4 βαζάκια των 106ml
Ζελέ με σταφύλια
Print Recipe
Μερίδες
4 βαζάκια των 106ml
Μερίδες
4 βαζάκια των 106ml
Συστατικά
  • 1 κιλό άσπρα σταφύλια τις ρόγες τους
  • 1 λεμόνι αράντιστο και ακέρωτο
  • 2 μήλα όχι πολύ ώριμα
  • 1/2 δοσ. κούπας γλυκό κρασί
  • 3/4 δοσ. κούπας νερό
  • 4-5 λοβούς πράσινο καρδάμωμο
  • 250 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε τις ρόγες. Τα τοποθετούμε λίγα λίγα σε επεξεργαστή τροφίμων και τα συνθλίβουμε.
  2. Πλένουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με τις φλούδες τους και τα σποράκια (θα ενισχύσουν την πηκτίνη) Πλένουμε το λεμόνι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανοίγουμε τους λοβούς του καρδάμωμου.
  3. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε όλα υλικά εκτός της ζάχαρης και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε περίπου 45 λεπτά μέχρι τα υλικά όλα να έχουν γίνει πολύ μαλακά. Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε τουλπάνι πάνω από μπολ και αφήνουμε να στραγγίξει για αρκετές ώρες (για μια νύχτα). Δεν πιέζουμε το τουλπάνι γιατί δεν θέλουμε να πάρουμε από το μείγμα αλλά μόνο το υγρό.
  5. Μεταφέρουμε το υγρό σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε σε μέτρια την ένταση και βράζουμε, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, μέχρι να δέσει το ζελέ. Έλεγχος με θερμόμετρο 108 βαθμοί.
  6. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Σημειώσεις

Μην απομακρύνεστε κατά την ώρα του τελικού βρασμού και ελέγξτε τη θερμοκρασία γιατί το υλικό φουσκώνει και μπορεί να βρεθεί εκτός κατσαρόλας.

Αν βρείτε σταφύλια με κουκούτσια προτιμήστε τα θα αυξήσετε την πηκτίνη.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Ο/Η aris λέει:

    Ξανθή, μέρες θέλω να σου αφήσω σχόλιο για να σου πόσο χαίρομαι για αυτή σου την ανάρτηση! Πριν χρόνια κάπου είχα δει ζελέ με πηκτίνη μήλου και ποτέ δεν κατάφερα να το εντοπίσω ξανά!
    Φαίνεται υπέροχη προσέγγιση, και θα το τολμήσω σίγουρα σε διάφορες παραλλαγές φρούτων.
    Ευχές για ένα όμορφο βράδυ!!!!!!!!!!!

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Άρη μια πρόταση προσθήκης πηκτίνης μήλου έχω ζελεδάκια βανίλιας, τα οποία εγώ λόγω του ότι τότε δεν είχα τη συγκεκριμένη έβαλα άγαρ άγαρ. Πέρσι είχα φέρει από Λονδίνο δυο τρία μπουκάλια και τη χρησιμοποίησα σε μια μαρμελάδα καρότου και σε ζελέ ροδιού. Στο ζελέ φραγκοστάφυλου δε χρειάστηκε γιατί τα φραγκοστάφυλα έχουν πολύ πηκτίνη από μόνα τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *