Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Συνταγή για γλυκό τριαντάφυλλο είχα δει πριν πέντε χρόνια στο blog  του φίλου Γιώργου εδώ.

Τα χρόνια κύλησαν και πριν δύο χρόνια πειραματίστηκα στο χωριό με τα τριαντάφυλλα της αυλής, παρόλο που δεν ήταν εκατόφυλλα, με ένα μέτριο αποτέλεσμα.

Έκτοτε επειδή δεν ήξερα που θα βρω τριαντάφυλλα κατάλληλα το ξέχασα. Δεν με ξέχασαν όμως δυο εκλεκτές φίλες η Αλεξάνδρα και η Πούπα, μάνα και κόρη φρόντισαν να φτάσει  στο σπίτι πριν λίγες μέρες μια υπέροχη ανθοδέσμη με εκατόφυλλα τριαντάφυλλα από τον κήπο τους.

Γλυκό τριαντάφυλλο (2)

Την επομένη έγινε μεγάλη έρευνα σε βιβλία, το διαδίκτυο, τηλεφωνήματα σε Ικαρία Νάξο και Ψυχικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι το καλύτερο γλυκό είναι το Ικαριώτικο , δυστυχώς η φίλη μου από την Ικαρία δεν έχει φτιάξει και δεν είχα την άμεση πληροφόρηση.

Όλες τις πληροφορίες τις εξέτασα προσεκτικά και έκανα μια δική μου εκτέλεση σύμφωνα με την εμπειρία σχετικά με αυτά τα γλυκά

Να επισημάνω ότι κάποιες πληροφορίες είναι απογοητευτικές όποιος γράφει για δέσιμο σιροπιού, (είτε σε βιβλία ή τις αναπαραγάγει στο διαδίκτυο), σε μόλις λίγα λεπτά μάλλον δεν έχει φτιάξει ποτέ γλυκό. Λυπάμαι που το λέω αλλά έτσι είναι.

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
9 βαζάκια των 200γρ 5 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά περίπου
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
9 βαζάκια των 200γρ 5 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά περίπου
Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
9 βαζάκια των 200γρ 5 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά περίπου
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
9 βαζάκια των 200γρ 5 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
30 λεπτά περίπου
Συστατικά
  • 300 γρ ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα
  • 1 κουτ. σούπας ξινό
  • 1200 γρ ζάχαρη
  • 200 ml Χυμό λεμονιού
  • 600 ml νερό
Διαδικασία
  1. Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα.
  2. Με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος στη βάση του ροδοπέταλου.
  3. Τοποθετούμε τα ροδοπέταλα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και τα πλένουμε προσεκτικά δύο φορές. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και κατόπιν τα ζυγίζουμε.
  4. Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ξινό σε αρκετό νερό και τοποθετούμε προσεκτικά τα ροδοπέταλα να σκεπαστούν από το υγρό. Αφήνουμε για μια ώρα και στραγγίζουμε.
  5. Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα με διπλό πάτο τοποθετούμε εναλλάξ τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη τρίβοντας τα με τα χέρια μας. Αφήνουμε 2-3 ώρες.
  6. Φέρνουμε την κατσαρόλα σε θερμοκρασία βρασμού προσθέτοντας το νερό και το λεμόνι.
  7. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα ροδοπέταλα (όχι να λιώσουν) και να δέσει το σιρόπι μας. Εγώ δουλεύω με θερμόμετρο και εμπειρικά. Έτοιμο ήταν όταν το θερμόμετρο έδειχνε 105 βαθμούς.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις

Η μεγάλη ποσότητα του λεμονιού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του χρώματος και για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.

Η προεργασία με με το ξινό επίσης βοηθάει στη διατήρηση του χρώματος, μπορείτε να την παραλείψετε αρκεί να προσθέσετε την προτεινόμενη ποσότητα λεμονιού.

Θα παρατηρήσετε ότι η ζάχαρη είναι τετραπλάσια του βάρους των ροδοπέταλων, είναι απαραίτητη όμως, βρήκα αναφορές και για πενταπλάσια ποσότητα.

Για αυτή την ποσότητα χρειάστηκαν περίπου 25 εκατόφυλλα τριαντάφυλλα.

Τα πολύ μικρά ροδοπέταλα ή αυτά που δεν ήταν κατάλληλα για το γλυκό δεν τα πετάμε τα αποξηραίνουμε και είτε αρωματίζουμε τα συρτάρια μας είτε φτιάχνουμε αρωματικό λάδι.

Πληροφορίες για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων θα βρείτε εδώ

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

31 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Amelie λέει:

    Μου αρέσει πάρα πολύ το γλυκό τριαντάφυλλο, ειδικά όταν συνοδεύω με αυτό το γιαουρτάκι μου! Πολύ μυρωδάτο και φίνο! Δεν έχω φτιάξει ποτέ η ίδια αλλά αν το βρω δεν μου ξεφεύγει!

  2. Avatar Ο/Η Magda | My Little Expat Kitchen λέει:

    Αχ είναι από τα πιο όμορφα και μυρωδάτα γλυκά του κουταλιού. Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά θα ήθελα αν μπορέσω να βρω τριαντάφυλλα βρώσιμα. Να’ χα ένα βαζάκι τώρα…! Φαίνεται τέλειο Ξανθή. Φιλιά!

  3. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Νομίζω ότι είναι από τα πιο φίνα γλυκά του κουταλιού.
    Το λατρεύω αυτό το γλυκό, αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω επαρκή ποσότητα κατάλληλων τριαντάφυλλων για να το φτιάξω.
    Οσον αφορά το λεμόνι, σε κάποια γλυκά που χρειάζονται νεροβράσματα για να ξεπικρίσουν, προσθέτω λεμόνι και στα νεροβράσματα.
    Βοηθάει ακόμη περισσότερο στην διατήρηση του χρώματος του φρούτου.
    Καλό απόγευμα Ξανθή μου, φιλιά!

  4. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Από μυρωδιά “σκίζει” αυτό το γλυκό, Ξανθή!
    Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ και μάλλον δεν θα το κάνω και στο μέλλον…καθώς μου μοιάζει λίγο “δύσκολο” αλλά που να βρω και κατάλληλα τριαντάφυλλα….

  5. Avatar Ο/Η Δώρα λέει:

    Το λατρεύω αυτό το γλυκό!
    Το άρωμά του,τη μεταξένια υφή του…
    Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ποτέ να το φτιάξω,μιας που δεν ξέρω ούτε πού θα βρω αυτά τα τριαντάφυλλα…
    Όσο όμως υπάρχει κάποιος που το φτιάχνει,εγώ θα το απολαμβάνω!

  6. Avatar Ο/Η Tante Kiki λέει:

    Πολύ ωραίο το γλυκό που έφτιαξες Ξανθή! Το λατρεύω αυτό το γλυκό!!

  7. Avatar Ο/Η Vita λέει:

    Ετσι! Αν δεν βγει το άσπρο της βάσης του φύλλου, πικρίζει! Οι αναλογίες στο δικό μου είναι διαφορετικές (κατ’ όγκον) . Αν βρω μαγιάτικα να φτιάξω, θα τα ζυγίσω να δω τις κατά βάρος αντιστοιχίες… Καλοφάγωτο!

  8. Avatar Ο/Η evi@thehealthycook λέει:

    αχ, αυτή η μυρωδιά του με τρελαίνει!!
    δεν το έχω φτιάξει ποτέ, αλλά είναι από τα ελάχιστα γλυκά του κουταλιού που μου αρέσουν πάρα πολύ!
    καλοφάγωτο Ξανθή μου! σε φιλώ!

  9. Avatar Ο/Η Χρύσα λέει:

    Είναι μακράν το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού, και γι’ αυτό είμαι λίγο “ιδιότροπη” στο πώς πρέπει να είναι. Δεν έχω βρει πολλά που να είναι έτσι όπως το θέλω, και δεν βρέθηκα ποτέ με τα κατάλληλα τριαντάφυλλα για να τολμήσω να το φτιάξω μόνη μου. Το δικό σου Ξανθή φαίνεται πραγματικά να έχει το χρώμα και την πυκνότητα που πρέπει, και οι συμβουλές σου είναι, όπως πάντα ακριβέστατες και πολύ χρήσιμες.

  10. Avatar Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

    Εξαιρετικό γλυκό !!! Το έχω φάει σε μοναστήρι και μου έχει μείνει αξέχαστο!
    Το άρρωμά του και η γεύση του μου καρφώθηκαν για πάντα.
    Πολύ ωραίο το εγχείριμά σου να το φτιάξεις Ξανθή ! Θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα από σένα το ωραίο αυτό γλυκό!

    Καλό σου βράδυ!

  11. Avatar Ο/Η Γελαστή Κλωστή λέει:

    Δεν το έχω δοκιμάσει καν !!!!!!
    Ξετρελλάθηκα !!!!!!
    Πού να βρω τόσα τριαντάφυλλα ????
    Φιλιά

  12. Avatar Ο/Η kikitchenandthechef λέει:

    τελειο γλυκο και αψογη Ξανθή οπως παντα!!!!!
    φιλια πολλα!!!

  13. Avatar Ο/Η spoon stories λέει:

    Αχ είναι το πιο εντυπωσιακό γλυκό του κουταλιού! Έχω τριαντάφυλλα αλλά όχι τα συγκεκριμένα! Αξίζει σίγουρα μια προσπάθεια αυτό το γλυκό. Οι φωτογραφίες σου μαγευτικές…Καλό Σ/Κ!!

  14. Avatar Ο/Η φανη λέει:

    εχω μια ερωτηση ειπες οτι αφηνουμε στη κατσαρολα 2 με 3 ωρες τα ροδοπεταλα με τη ζαχαρη και μετα τα βαζουμε το νερο και το λεμονι και τ αβαζουμε να βρασουν?δε θα λιωσουν τα ροδοπεταλα μεχρι να δεσει το σιροπι?μηπως καταλαβα κατι λαθος?θελω να το κανω και γι αυτο ρωτω!ευχαριστω εκ των προτερων.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλησπέρα σας, δεν λιώνουν τα ροδοπέταλα, ο χρόνος βρασμού από δω και μπρος δεν είναι μεγάλος γιατί η ποσότητα της ζάχαρης είναι μεγάλη. Προσοχή τα ροδοπέταλα θα πρέπει να είναι φρέσκα όχι πολλές μέρες πάνω στην τριανταφυλλιά και κατάλληλα για γλυκό.
      Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για την επιλογή σας.

  15. Avatar Ο/Η Filitsa Mantika λέει:

    Ξανθή μου έχω μια τριανταφυλλιά εκατόφυλλη αλλά πως θα γίνει να συγκεντρώσω τόσα τριαντάφυλλα μαζεμένα?Μπορώ να τα κρατήσω στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να συγκεντρώσω την ακριβή ποσότητα ?Καλό βράδυ και ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή .

  16. Avatar Ο/Η Filitsa Mantika λέει:

    Υπέροχο το γλυκό σου Ξανθή μου .Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να καταψύξω τα τριαντάφυλλα μέχρι να συγκεντρώσω τον κατάλληλο αριθμό και βάρος ή να τα βάλω στο ψυγείο ?

  17. Avatar Ο/Η Filitsa Mantika λέει:

    Υπέροχο το γλυκό σου Ξανθή μου .Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι .Η τριανταφυλλιά μου έχει τρία αυτή την στιγμή και θα φτιάξει και άλλα .Πως τα διατηρώ μέχρι να μαζευτούν 300 γρ ?Να τα βάλω κατάψυξη ή στο ψυγείο?

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Μπορείς να τα κόψεις (πάντα πρωί) και να τα βάζεις στο ψυγείο πάνω σε καλά βρεγμένη πετσέτα για 4-5 μέρες το πολύ. Σκέπαζε τα ελαφρά με σελοφάν για να μη σου ξεραθούν.

  18. Avatar Ο/Η evi@thehealthycook λέει:

    το δοκίμασα και έχω να πω πως είναι υπέροχο! πρώτη φορά έφαγα τέτοιο γλυκό και ένιωσα πραγματικά τα ροδοπέταλα!
    μπράβο!

  19. Avatar Ο/Η Αναστασία λέει:

    θελω παρα πολυ να το φτιαξω,αλλα που θα βρω ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα στη θεσσαλονικη?Αν καποιος ξερει ας με πει..

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Αγαπητή Αναστασία η εποχή των κατάλληλων τριαντάφυλλων είναι το Μάιο.
      Αν δεν έχεις κάποιο γνωστό που να σε προμηθεύσει υπάρχουν κάποιοι που καλλιεργούν και πωλούν ροδοπέταλα.

  20. Avatar Ο/Η Vi.P. λέει:

    Καλησπέρα, καλό μήνα! Πρώτη φορά δοκίμασα μόλις σήμερα να φτιάξω γλυκό τριαντάφυλλων και έχω απογοητευτεί! Έχω αφαιρέσει το λευκό μέρος παρόλα αυτά είναι πικρό. Λόγω δουλειάς ακολούθησα μια λίγο διαφορετική διαδικασία από την δική σας, έβαλα τα πέταλα σε βάζο με ζάχαρη και λεμόνι για μια μέρα ώσπου να μπορέσω να ασχοληθώ ξανά με το γλυκό και στη συνέχεια σε νερό με ζάχαρη έριξα τα πέταλα με το υγρό που βγήκε. Ο χρόνος βρασμού ήταν μεγαλύτερος καθώς άργησε να δέσει το σιρόπι όμως και τα πέταλα είναι λίγο σκληρά στην υφή και στυφά στην γεύση. Το δε σιρόπι ενώ αρχικά σε σοκάρει από την γλυκά του στο τέλος πικρίζει.
    Πέστε μου, σας παρακαλώ, πώς πρέπει να είναι σε υφή και σε γεύση το γλυκό; είμαι έτοιμη να το πετάξω.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Μόλις τώρα δοκίμασα το δικό μου (αυτό που έφτιαξα χτες) και δεν παρατηρώ τίποτα από όσα περιγράφετε.Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι η ποικιλία τριαντάφυλλων που χρησιμοποιήσατε. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες αρωματικές μεν αλλά ακατάλληλες για γλυκό.
      Πριν πολλά χρόνια είχα χρησιμοποιήσει κάποια τα οποία ποτέ δεν μαλάκωσαν με το βράσιμο και η γεύση τους ήταν διαφορετική από αυτό που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια . Πικρίλα ή στυφά δεν μου έχουν τύχει ποτέ.
      Το πολύ βράσιμο της ζάχαρης (δεν αναφέρετε σε τι βαθμούς έδεσε το σιρόπι σας και αν προσθέσατε την προτεινόμενη ποσότητα λεμονιού) πιθανόν να σας έδωσε κάποιο αποτέλεσμα μη συμβατό.
      Τα πέταλα στο τελικό αποτέλεσμα είναι ελαφρώς μαλακά, ούτε σκληρά ούτε λιωμένα και το σιρόπι είναι δεμένο όσο πρέπει για ένα γλυκό κουταλιού, σε καμιά περίπτωση καραμελωμένο.
      Δεν μπορώ να σας πω αν σώζεται ή όχι.

      • Avatar Ο/Η Vi.P. λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Τα τριαντάφυλλα δεν είναι εκατοφυλλα διάβασα ωστόσο πως αρκεί να προέρχονται από αρωματική τριανταφυλλιά. Το σιρόπι έδεσε στους 105° και η ποσότητα του λεμονιού ήταν επαρκής. Τα πέταλα μαλάκωσαν, ωστόσο έχουν μια τριζατη υφή όταν τα δαγκώνεις. Σήμερα που κρύωσε το γλυκό δεν νιώθεις έντονα πίκρα!
        Επειδή δεν έχω φάει ποτέ μου γλυκό τριαντάφυλλο δεν έχω εμπειρία από την γεύση του και την υφή του ροδοπετάλου ώστε να στο σίγουρη ότι μου πέτυχε. Αν βρω εκατοφυλλγ τριανταφυλλιά οπωσδήποτε θα φτιάξω το γλυκό σύμφωνα με τις δικές σας οδηγίες. Ευχαριστώ πολύ.

        • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

          Όπως σας έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο η ποικιλία τριαντάφυλλων παίζει μεγάλο ρόλο, μάλιστα κάποιες παρόλο που είναι αρωματικές δεν είναι βρώσιμες, θα επανέλθω με ακριβείς πληροφορίες.
          Ως προς την υφή κατά το δάγκωμα ναι είναι κάπως διαφορετική όχι όμως έντονη. Θα χαρώ να μπορέστε να βρείτε τα εκατόφυλλα για μια νέα δοκιμή.

  21. Avatar Ο/Η Φιλίτσα Μάντικα λέει:

    Τελικά Ξανθή δεν άφησα μια απάντηση .Σου την οφείλω .Το έφτιαξα το γλυκό σου και έγινε υπέροχο .Δεν έχω λόγια για το άρωμα και το χρώμα του .Πολύ σ’ ευχαριστώ Ξανθή για τις όμορφες συνταγές που μας γράφεις .Φιλιά

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Φιλίτσα μου χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη, κι εγώ χτες είχα την τύχη να μου φέρουν και πάλι και σήμερα το δοκίμασα. Καλό μήνα και καλές δουλειές!!

  22. Avatar Ο/Η Σύλβια Όλγα λέει:

    Καλημέρα σας, απόψε ξεκίνησα να φτιάχνω το γλυκό ,απο τριαντάφυλλα εκατοφυλλα του Μαΐου. Λόγω έλλειψης ζάχαρης..εχω 650 γρ ροδοπέταλα..ετριψα τα ροδοπεταλα με τη ζάχαρη και τα άφησα μεσα στην κατσαρόλα, στο ψυγείο να το τελειοποιήσω αυριο. Ελπίζω να μην χαλάσει το γλυκό, λόγω των παραπανω ωρων στη ζαχαρη.
    Η ερώτηση μου ειναι η εξης…μπορω να χρησιμοποιήσω το νερό με το ξινό, που μουλιασαμε τα τριαντάφυλλα για 1 ωρα; ειναι εξαιρετικά αρωματικό και υπεροχο ροζ…ή λόγω του ξινου ειναι ακατάλληλο;
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας..😊

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλημέρα σας, το ότι αφήσατε τα πέταλα με τη ζάχαρη στο ψυγείο, δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, τα έχω αφήσει κάποια φορά όχι βέβαια πάρα πολλές ώρες.Για το νερό, αν θέλετε να το προσθέστε στο γλυκό, στη θέση του προστιθέμενου νερού, δεν το έχω προσθέσει ποτέ. Το νερό λόγω του ξινού είναι αρκετά όξινο και πιστεύω ότι θα μεταφέρει αυτή την όξινη γεύση στο γλυκό.Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Γράψτε απάντηση στο Φιλίτσα Μάντικα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *