Ο τίτλος της συνταγής “ολόκληρο” έρχεται να διαχωρίσει αυτό το γλυκό από εκείνο, που σταθερά είναι στις προτιμήσεις σας εδώ και πολύ καιρό, αυτό που φτιάχνω με τις φλούδες μόνο του φρούτου.
Στην Ελλάδα έχουμε δυο εποχές που τα φρούτα τους μας δίνουν πολλά περιθώρια επεξεργασίας.
Μιλάω για την εποχή που τα εσπεριδοειδή είναι σε αφθονία, όπως τώρα.
Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, περγαμόντα, κίτρα, φράπες!!!
Και μετά λίγους μήνες φράουλες, κεράσια, βύσσινα, βερίκοκα!!
Τα λατρεύω όλα και φροντίζω να τα επεξεργάζομαι με σεβασμό να τα κλείνω στα βαζάκια μου είτε σε μορφή γλυκού είτε σε μορφή μαρμελάδας και όποτε θέλω να έχω στη διάθεση μου και των φίλων μου το άρωμα τους και τη γλύκα τους.
Είμαι τυχερή γιατί πολλοί φίλοι φροντίζουν να γεμίζουν την κουζίνα μου με σακούλες φρούτων από τα δικά τους δέντρα ή των φίλων τους.
Έτσι και πριν λίγες μέρες έφτασαν στην κουζίνα μου 2 μεγάλες σακούλες πορτοκάλια που μαζεύτηκαν με αγάπη από την εξαιρετική φίλη μου Κική Τριανταφύλλη ,στο κτήμα της κ. Άννας Γαλανού στην Ασίνη Αργολίδος.
Η πρώτη κίνηση ήταν να κόψω δυο τρία και να κάνω χυμό: Υπέροχος!!
Το δεύτερο πείραμα ήταν μια υπέροχη πορτοκαλόπιτα.
Είδα όμως ότι η συγκεκριμένη ποικιλία ήταν αυτό που ήθελα ώστε να φτιάξω γλυκό εκμεταλευόμενη όλο το φρούτο, λεπτόφλουδα ζουμερά χωρίς πολλές ίνες και κουκούτσια.
Δύο φορές μπήκε κατσαρόλα προκειμένου να έχουμε και για το bazaar των Δρόμων Ζωής.
Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το γλυκό. Διάβασα έψαξα αλλά πιο πολύ στηρίχτηκα στην εμπειρία μου και στη συνταγή για το γλυκό μανταρίνι.
- 1 κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα και ζουμερά
- 1 κιλό ζάχαρη
- 800 ml νερό
- χυμό ενός λεμονιού
- Πλένουμε τα πορτοκάλια καλά και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Με ένα τρίφτη χειρός λεπτό ξίνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους.
- Στραγγίζουμε πάλι και προσθέτουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 10 λεπτά
- Προσθέτουμε τα κομμάτια στο σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες τουλάχιστον ώστε να βγάλει το φρούτο όλα τα υγρά του.
- Φέρνουμε ξανά σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε σουρωτήρι.
- Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, έλεγχος με θερμόμετρο σιροπιού 104 βαθμοί. Ξαναπροσθέτουμε μέσα τα φρούτα βράζοντας για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να δείτε εδώ.
Προτιμήστε πορτοκάλια βιολογικά ή από γνωστό σας παραγωγό που δεν έχει ψεκάσει.
Από τις αναζητήσεις μου είδα ότι σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας προτιμούν ποικιλίες τοπικές για αυτό το γλυκό άλλοτε λεπτόφλουδες κι άλλοτε χοντρόφλουδες.
Το βράσιμο το κάνουμε για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια και να μαλακώσουν. Αν δεν έχουν μαλακώσει καλά όταν μπουν στο σιρόπι θα σκληρύνουν περισσότερο. Προσοχή όμως να μην παραβράσουν γιατί τότε δεν θα γίνει γλυκό αλλά μαρμελάδα.
Οι αναλογίες των υλικών αφορούν βάρος φρούτου ενός κιλού πριν την επεξεργασία.
Αν τα πορτοκάλια σας είναι πολύ γλυκά αφαιρέστε 10% της ζάχαρης.
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύκολο από αυτό με τις φλούδες.
Μπορείτε με αυτό να γαρνίρετε ή να το ενσωματώσετε σε άλλα γλυκά παρασκευάσματα.
Μου αρέσουν πολύ όλα τα γλυκά του κουταλιού με εσπεριδοειδή!!!
Με κορυφαίο όλων τη φράπα!
Ωραία η συνταγή σου και θα ήθελα πολύ να δοκίμαζα αυτό το γλυκό Ξανθή!
Καλημέρα!
πολύ ωραία συνταγή και λιγότερο χρονοβόρα από την άλλη με τις φλούδες των φρούτων!
καλό σ/κ Ξανθή!
ΣΛΟΥΡΠ!!! Το αγαπημένο μου γλυκό κουταλιού! Πολύ ωραίο Ξανθή, μπράβο! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, ΧΟΧΟ
Έχω δοκιμάσει το μανταρίνι και είναι εξαιρετικό δεν περιμένω τίποτα λιγότερο και από το πορτοκάλι!