Γλυκό του κουταλιού Μανταρίνι

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

Ένα γλυκό που φτιάχνω κάθε χρόνο, νομίζω ότι είναι στην κατηγορία των καλύτερων γλυκών του κουταλιού, με μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά αξίζει η προσπάθεια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να το φτιάξουμε είναι να βρούμε φρεσκοκομμένα, μικρά και σφιχτά μανταρινάκια και φυσικά χωρίς κουκούτσια. Επειδή βέβαια δεν είμαστε και μέσα στα μανταρίνια μπορεί κάποιο να έχει και κανένα κουκουτσάκι δε χάλασε κι ο κόσμος.

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-1
Πέρσι είχα την τύχη να βρεθώ σε φιλικό σπίτι με δεντράκια κι είχα καλύτερη σοδειά.

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

 

 

Γλυκό του κουταλιού Μανταρίνι
Print Recipe
Γλυκό του κουταλιού Μανταρίνι
Print Recipe
Συστατικά
  • 1 κιλό μανταρινάκια κλημεντίνες μικρά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • χυμό από ένα λεμόνι
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα μανταρινάκια και με ένα ελαφρό τρίφτη χειρός ξίνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Ανοίγουμε με κοφτερό μαχαιράκι μια μικρή τρυπούλα στο μέρος του κοτσανιού κι αφαιρούμε την άσπρη ίνα. Αν δεν βγει μαζί με το κομματάκι τραβήξτε την με μια μικρή λαβίδα.
  2. Αφού τα ξεπλύνουμε τα βαφτίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει στραγγίζουμε κι αυτό το επαναλαμβάνουμε για 1 -2 φορές ακόμη, για να ξεπικρίσουν. Αραδιάζουμε τα μανταρινάκια πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 6-12 ώρες.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη,βράζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανταρινάκια αφήνοντας να βράσουν κι αυτά για 5 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό για 12 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα και συνεχίζουμε μετά.
  4. Βγάζουμε τα μανταρίνια σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε το σιρόπι μέχρι σχεδόν να έχει δέσει. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί. Προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα τα μανταρίνια και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού αποσύρουμε από τη φωτιά και κουνάμε την κατσαρόλα για τα επόμενα 15 λεπτά για να ρουφήξουν τα μανταρινάκια μας σιρόπι στο εσωτερικό του.
  6. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα προσέχοντας ώστε να γεμίσουν μέχρι επάνω με σιρόπι. Κλείνουμε καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις

Διαβάστε προσεκτικά τις τεχνικές για τα σιρόπια εδώ

Καλό είναι να προτιμήσετε ποικιλία μανταρινιών κλημεντίνες, εκτός αν έχετε κάποιο δικό σας δέντρο με νόστιμα μανταρίνια χωρίς κουκούτσι.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

29 Σχόλια

  1. Ο/Η iwanna λέει:

    Ε ρε τι τραβάνε τα καημένα τα φρούτα στα χεράκια σου!Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!

  2. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Αλλη μια από τις σπεσιαλιτέ σου, μιας και στα γλυκά κουταλιού είσαι πάντα καταπληκτική!

  3. Ο/Η Λίνα λέει:

    Υποκλίνομαι στα υπέροχα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνεις. Και αυτό το λέω γιατί τα έχω δοκιμάσει.
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.
    Φιλιά.

  4. Ο/Η Λίλα λέει:

    Έχω μείνει άφωνη. Μανταρινιές στο κτήμα έχω πολλές αλλά δεν το έχω τολμήσει ποτέ! Λες να κάνω την αρχή?

  5. Ο/Η Betty's Cuisine λέει:

    Αχ τι θαυμάσιο γλυκό!
    πραγματικά υπέροχο…
    μια και δεν έχω δοκιμάσει, δεν στέλνεις λίγο κατά δω?!!!

  6. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Ιωάννα και τι τραβάνε σε κάτι στοματάκια μετά!!
    φιλάκια

  7. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Έλενα σε ευχαριστώ πολύ!!

  8. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίνα θα περιμένεις λίγο για τα επόμενα βάζα, είναι βλέπεις και λίγο μακριά η Κρήτη!!
    Πολλά φιλιά σε όλους.

  9. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Λίλα είσαι μέσα στην πηγή και δεν δοκιμάζεις;;
    Και βέβαια να κάνεις την αρχή.
    Σε ευχαριστώ.

  10. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Μπέττυ ευχαρίστως στείλε διεύθυνση κι έφτασε!!
    Καλό σου βράδυ

  11. Ο/Η kiki λέει:

    Έτοιμο και το μανταρινάκι σου! Και του χρόνου!

  12. Ο/Η Penelope λέει:

    Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού. Συνήθως αγόραζω από γνωστή χιότικη επιχείρηση, και δεν το έχω φτιάξει ποτέ μόνη μου.
    Με βάζεις στα “αίματα” Ξανθή μου.

  13. Ο/Η Αγγελικη Ν λέει:

    Ξανθή μου, τι να σχολιάσω! Τις φωτογραφίες που εξηγούν τα πάντα, το πετσετάκι που καλύπτει το βαζάκι που με στέλνει σε άλλες αγαπημένες εποχές, το γλυκό που μοσχοβολά, το μπαζάρ….
    Να είσαι καλά, να συμμετέχεις σε τέτοια ωραία μπαζάρ και να προσφέρεις στα παιδιά που θέλουν την φροντίδα μας!
    Πότε γίνεται το μπαζάρ?

  14. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Κική μου σε ευχαριστώ μακάρι να είμαι καλά και του χρόνου που ελπίζω να έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου γιατί φέτος τάχω παίξει που λένε και τα μικρά.
    Φιλάκια

  15. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Πηνελόπη μου έχει λίγο κόπο αλλά αξίζει να προσπαθήσεις. Δεν ξέρω τι αγοράζεις αλλά εγώ από τα αγοραστά τα μόνα που έχω εκτιμήσει είναι από τις γυναίκες της Πορταριάς κι αυτό πριν χρόνια.
    Για προσπάθησε και πες μου το αποτέλεσμα.

  16. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Αγγελική μου σε ευχαριστώ για όλα που λες, ελπίζω να αντέξω μέχρι τέλους γιατί έχω και κάποια άλλα προβληματάκια στο σπίτι.
    Το μπαζάρ είναι 12 και 13 Δεκεμβρίου θα βάλω κι ανάρτηση όταν πλησιάζει με λεπτομέρειες.
    Φιλάκια

  17. Ο/Η elen λέει:

    Υπέροχο το μανταρινάκι το φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο. Γεια στα χεράκια σου. Καλό Σαββατοκύριακο:)

  18. Ο/Η gasteroplix λέει:

    μοσχοβολάει, αγαπημένο γλυκάκι, έχω μια αδυναμία στα εσπεριδοειδή, και του χρόνου

  19. Ο/Η Ξανθή λέει:

    elen καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, σε ευχαριστώ.

  20. Ο/Η Ξανθή λέει:

    gasteroplix ευχαριστώ πολύ !!!

  21. Ο/Η big mama λέει:

    Να είσαι πάντα καλά να φτιάχνεις αυτά τα όμορφα γλυκάκια! Καλό Σ/Β!

  22. Ο/Η Παγώνα Δ. λέει:

    Ύπέροχο γλυκό και μοναδικά φτιαγμένο!! Θα μπορούσαμε με την ίδια συνταγή-δοσολογίες να κάνουμε και τα λεμόνια γλυκό; Ή χρειάζεται εκεί άλλη διαδικασία; Ευχαριστώ πολύ!

  23. Ο/Η Όλγα λέει:

    μμμ.. πέρασα να γλυκαθώ λιγάκι! Ωραίο το μανταρίνι! Νά’σαι καλά Ξανθή, ομορφο Σαββατόβραδο εύχομαι!

  24. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Παγώνα κατ’ αρχήν καλωσόρισες στο σπιτικό μας!!
    Για λεμονάκια, πιστεύω ότι εννοείς τα μικρά μικρά,πρέπει να είσαι σίγουρη ότι είναι από ποικιλία χωρίς κουκούτσια και θα ξεπικρίσεις βράζοντας 5-6 φορές. Κατά τα άλλα κάνεις ακριβώς την ίδια διαδικασία.
    Αν το φτιάξεις πες μας το αποτέλεσμα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  25. Ο/Η Ξανθή λέει:

    Όλγα σε ευχαριστώ πολύ καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, είδα μια πολύ ωραία σου ανάρτηση, προς το παρόν πνίγομαι από δουλειές μόλις βρω χρόνο θα την απολαύσω.

  26. Ο/Η Katerina λέει:

    Το μανταρίνι αρέσει και σε μένα και στο γιο μου πολύ. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το γλυκάκι θα το τιμούσαμε δεόντως και οι δύο!

  27. Ο/Η vasiliki λέει:

    καλησπέρα…έφτιαξα το γλυκό μανταρίνι και βρήκε πραγματικά υπέροχο…μόνο που δεν έφτασε το σιρόπι να καλύψει όλο το γλυκό στο βαζάκι…τι κάνω σε αυτή την περίπτωση??? φτιάχνω άλλο σιρόπι και συμπληρώνω??? θα χαλάσει το γλυκό αν δεν καλύπτεται όλο από σιρόπι??? Ευχαριστώ!!!

  28. Ο/Η manousina λέει:

    Έχει τον κόπο του αλλά είναι πολύ πολύ νόστιμο!!!

  29. Ο/Η Anonymous λέει:

    Το έκανα κι ενθουσιάστηκα! Μιλάμε για ΤΟ Γλυκό! Το φάγαμε σε 2 μέρες. Τέλειο!!! Ευχαριστούμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *