Γλυκό του κουταλιού κίτρο

Κίτρο γλυκό του κουταλιού.

Σίγουρα τέτοια εποχή κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έφτιαχνα γλυκό κίτρο.

Έλα όμως που οι φίλες μου έχουν δέντρο στο εξοχικό τους που όλο το χρόνο κάνει κίτρα κι επειδή με αγαπούν έφτασαν 4 σχετικά μεγάλα φρούτα στο σπίτι.

Νομίζω ότι εκτός από το λεμόνι άγουρο και το νεραντζάκι όλα τα άλλα τα εσπεριδοειδή τα έχω κάνει γλυκό.

Μπορείτε να δείτε το πορτοκάλι το μανταρινάκι το περγαμόντο τη φράπα και ένα κιτρολέμονο διαφορετικό κι όταν έρθει ο καιρός τους να προσπαθήσετε για τα δικά σας βαζάκια.

Το σημαντικότερο βήμα σε όλα τα εσπεριδοειδή είναι το ξεπίκρισμα και μαλάκωμα του φρούτου.

Αν το φρούτο δεν μαλακώσει στη προβλεπόμενη διαδικασία όταν πέσει στο σιρόπι της ζάχαρης θα παραμείνει σκληρό και ίσως σκληρύνει περισσότερο. Στη διαδικασία θα αναφέρω πως ελέγχουμε αυτό το στάδιο.

Γλυκό του κουταλιού κίτρο
Print Recipe
Γλυκό του κουταλιού κίτρο
Print Recipe
Συστατικά
  • Κίτρα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού
Διαδικασία
  1. Πλένουμε τα κίτρα καλά με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού. Με τρίφτη χειρός τρίβουμε το εξωτερικό τους να φύγει όλο το κίτρινο μέρος
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα του κίτρου χωρίς να πάρουμε πολύ από το άσπρο.
  3. Κόβουμε σε μικρές λωρίδες και τυλίγουμε σαν σαλιγκαράκι κρατώντας το με μια οδοντοφλυφίδα. Αν αυτό είναι δύσκολο μπορούμε να κόψουμε μικρές λωρίδες όπως θα κόβαμε χοντρό το κυδώνι για γλυκό. Ζυγίζουμε τα κομμάτια και σημειώνουμε το βάρος.
  4. Σε νερό που βράζει βάζουμε τις φλούδες του κίτρου και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο φορές.
  5. Μετά και τον τρίτο βρασμό ελέγχουμε αν οι φλούδες ξεπίκρισαν δοκιμάζοντας κομματάκι. Επίσης ελέγχουμε αν μαλάκωσαν, θα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με οδοντογλυφίδα. Αν αυτό δεν έχει επιτευχθεί βράζουμε άλλη μια φορά πάντα σε βραστό νερό.
  6. Στραγγίζουμε και όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια στρωμένη με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τουλάχιστον για 2 ώρες.
  7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Για κάθε 500γρ φρούτου θα χρειαστούμε 650γρ ζάχαρη και 650 ml νερό. Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε ακόμη 10 λεπτά. Αφήνουμε να μείνει για 24 ώρες και τότε δένουμε το σιρόπι.
  9. Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό ενός μέτριου λεμονιού και βγάζουμε από τη φωτιά.
  10. Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Σημειώσεις

Για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

You may also like...

3 Σχόλια

  1. Ο/Η Κλεομένης λέει:

    Καλησπέρα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, η απορία μου είναι αν είναι ευδιάκριτο το άρωμά του, αν καταλαβαίνεις τη διαφορά από ένα άλλο εσπεριδοειδές.

    • Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

      Καλημέρα έχει μια ιδιαίτερη πικράδα που δεν την έχουν το πορτοκάλι το μανταρίνι, ίσως πλησιάζει προς το περγαμόντο αλλά με διαφορετικό άρωμα όμως.

  2. Ο/Η spoon stories λέει:

    Δεν το έχω δοκιμάσει Ξανθή μου αλλά φαντάζομαι πως θα είναι πολύ αρωματικό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.