Γιορτινό στεφάνι με λευκή σοκολάτα και φρούτα

από
Γιορτινό στεφάνι με λευκή σοκολάτα και φρούτα

Φέτος η πρωτομαγιά είναι μαζί με το Πάσχα. Έτσι σκέφτηκα το γιορτινό μου ψωμί να είναι κάτι που θα ταιριάζει και στην Πρωτομαγιά.

Έφτιαξα αυτό το στεφάνι, με επιρροές και πάλι από τη διεθνή κουζίνα, η ζύμη του είναι περίπου τσουρεκένια και μέσα έχει σοκολάτα λευκή, φρούτα και κάρδαμο.

Η σύνθεση των φρούτων είναι δική μου η πρόταση έλεγε μόνο μάνγκο.

Γιορτινό στεφάνι με λευκή σοκολάτα και φρούτα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 450 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο για το πλάσιμο
  • 8 γρ ξηρή μαγιά
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ βούτυρο
  • 220 ml γάλα χλιαρό
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1/2 κουτ.γλυκού κάρδαμο τριμμένο
  • 1 λοβό βανίλια

Για τη γέμιση και επικάλυψη

  • 125 γρ λευκή σοκολάτα
  • 100 γρ μάνγκο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 50 γρ αρώνια
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένα φιστίκια

Οδηγίες
 

  • Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά. Διαλύουμε το βούτυρο στο γάλα προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ σε μια λεκάνη ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ,όπου συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό χώρο ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, πατάμε να ξεφουσκώσει και την απλώνουμε με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ώστε να πάρουμε ένα κομμάτι 30 επί 60 περίπου.
  • Κόβουμε το μάνγκο και τη σοκολάτα σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης (εκτός τα φιστίκια και τη μια κουταλιά μαρμελάδας) σε ένα μπολ και τα μοιράζουμε πάνω από στη ζύμη κατά μήκος της μεγάλης διάστασης. (Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα φρούτα)
  • Τυλίγουμε σε ρολό και πατάμε με τα χέρια μας να κολλήσει η ένωση. Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια οριζόντια χαρακιά.
  • Στρίβουμε το ρολό και δημιουργούμε στεφάνι ενώνοντας τα δύο άκρα. Αν τυχόν βγουν κομμάτια της γέμισης, τα σπρώχνουμε πάλι μέσα.
  • Διαλύουμε με μια κουταλιά νερό τη υπόλοιπη μαρμελάδα και αλείφουμε το στεφάνι με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φιστίκια και μεταφέρουμε σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή επιφάνεια σιλικόνης. Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις. Ψήνουμε το στεφάνι στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη μας αρπάξει λόγω της ζάχαρης.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε πιατέλα και το στολίζουμε (προαιρετικό)

Σημειώσεις

 
Καλή Ανάσταση από όλους εμάς εδώ που φροντίζουμε  τις  "Συνταγές της Ασπρούλας"

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia xara
    • 2 Μαΐου 2016
    Απάντηση

    Υπέροχο δείχνει!!! Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη, Καλό Μήνα! ΧΟΧΟ

    • evi@thehealthycook
    • 2 Μαΐου 2016
    Απάντηση

    πράγματι δείχνει υπέροχο! και του χρόνου με υγεία!

    • Amelie
    • 4 Μαΐου 2016
    Απάντηση

    Έχει ιδιαίτερα όμορφη εμφάνιση το στεφάνι σου Ξανθή! Πολύ ταιριαστό με το πνεύμα της εποχής!

Γράψτε απάντηση στο mia xara Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode