Αρνίσια κότσια με λεμόνια τουρσί

Αρνίσια κότσια με λεμόνια τουρσί

Και ναι ήρθε η στιγμή που βρήκα αρνίσια κότσια, κάτι που έψαχνα καιρό και ευτυχώς ο καλός μου φίλος Cleomenis από το slow Chefs , τα έφερε στο σπίτι, μετά από επίσκεψη του στη Metropolitan Foods

Και αφού ήρθαν άρχισαν οι σκέψεις πως τα μαγειρεύουμε αυτά τα πολυπόθητα κότσια;;

Διάβασα εδώ διάβασα εκεί και στο τέλος έκανα μια δική μου εφαρμογή συνδυάζοντας και τα λεμόνια τουρσί που μου είχε χαρίσει η φίλη μου η Βέρα.

Λεμόνι τουρσί

Το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι ενθουσίασε, πολύ μαλακό κρέας με μια μελωμένη σάλτσα.

 

Αρνίσια κότσια με λεμόνια τουρσί
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 2-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
2 1/2 ώρες
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 2-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
2 1/2 ώρες
Αρνίσια κότσια με λεμόνια τουρσί
Print Recipe
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 2-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
2 1/2 ώρες
Μερίδες Χρόνος προετοιμασίας
2 μερίδες 2-12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος
2 1/2 ώρες
Συστατικά
  • 2 κότσια αρνιού
Για τη μαρινάδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο τζίτζερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
  • 100 ml κρασί λευκό
Για τη σάλτσα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • Μερικά κλωναράκια φρέσκων μυρωδικών ρίγανη -λεμονοθύμαρο - δεντρολίβανο
  • 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κομματάκια λεμόνι τουρσί
  • Γάστρα ή σκεύος που σκεπάζει
Διαδικασία
  1. Τα κότσια που βρήκα ήταν κατεψυγμένα οπότε φρόντισα να ξεπαγώσουν σωστά. Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ όχι πολύ μεγάλο Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά και το λούζουμε με το κρασί. Αφήνουμε ένα βράδυ στο ψυγείο ή τουλάχιστον 2 ώρες γυρίζοντας το κρέας μια δυο φορές.
  2. Στη γάστρα βάζουμε το ελαιόλαδο και την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Σοτάρουμε το κρέας καλά γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο και το υγρό της μαρινάδας και 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κρέατος αν έχουμε. Δένουμε τα μυριστικά με ένα σχοινάκι και τα τοποθετούμε κι αυτά στη γάστρα.
  4. Τοποθετούμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  5. Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τα λεμόνια τουρσί και 2 κουτ. σούπας από το περιεχόμενο του βάζου των λεμονιών. Ξανασκεπάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά ακόμη.
  6. Κλείνουμε το φούρνο, ξεσκεπάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για λίγο ακόμη.
  7. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ρύζι πιλάφι. Μια άλλη πρόταση για συνοδευτικό είναι κους κους ή πατάτες τηγανητές.
  8. Το γεύμα μας συνοδεύτηκε από μια κούπα Κρητικού ντάκου γεμισμένη με διάφορα ντοματίνια και Παραδοσιακό μπολάκι Τήνου
Σημειώσεις

Αν δεν βρείτε τα αρνίσια κότσια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο κομμάτι από αρνί ή κατσίκι ακόμη και μπούτια κοτόπουλου.

Για λεμόνια τουρσί δεν ξέρω αν υπάρχουν έτοιμα σε βάζο είναι όμως πολύ εύκολο να φτιάξετε τα δικά σας. Από μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι δυο φίλες έχουν συνταγές μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

 

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

2 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Πολύ ωραία μαγειρεμένο το κρεατάκι Ξανθή μου, αλλά τούτη την ώρα μια “κούπα”‘ Κρητικού ντάκου με πολύ μεγάλη χαρά θα την “χτύπαγα”!!

  2. Avatar Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Καταπληκτικό Ξανθή.
    Το είδα που το είχες βαλει στο φβ και το ζήλεψα.
    πολύ ωραίο έγινε το κότσι. Το λεμόνι τουρσί του έδωσε νοστιμιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *