Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

Η αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή σαμπούκος είναι θάμνος, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις φτάνει να γίνει δέντρο. Έχει λογχοειδή φύλλα, μικρά λευκά  άνθη με τη μορφή επίπεδου τσαμπιού και διαμέτρου 10-15 εκατοστά.

Ανθίζει την άνοιξη και στο τέλος περίπου του καλοκαιριού ωριμάζουν οι καρποί του οι οποίοι έχουν σχήμα σφαιρικό και χρώμα σκούρο μοβ προς μαύρο.

Αφροξυλιά

Δεν συλλέγουμε άγουρους καρπούς γιατί είναι τοξικοί και καλό είναι σε κάθε περίπτωση να είμαστε ενήμεροι για τις ιδιότητες του φυτού πριν το χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

Τα άνθη συλλέγονται στο τέλος της άνοιξης και οι καρποί στο τέλος του καλοκαιριού όταν θα έχουν ωριμάσει πολύ καλά.

Αφροξυλιά1

Τα άνθη και οι καρποί έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα. Περισσότερα για τις ιδιότητες των ανθέων και των καρπών του φυτού μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο χωριό μου υπάρχουν άπειροι θάμνοι αφροξυλιάς. Με τους καρπούς του παλαιότερα έχω φτιάξει λικέρ και μαρμελάδα.

Πριν λίγες μέρες που ήμουν στο χωριό, ήταν όλοι οι θάμνοι ολάνθιστοι. Σε  συζήτηση με φίλη για το τι φτιάχνουμε αυτό τον καιρό είχα την τύχη να μου μεταφέρει  την εμπειρία της για αναψυκτικό που φτιάχνει η φίλη της η Λίζα.

Τηλεφωνήσαμε στη Λίζα και ευχαρίστως μας έδωσε τη συνταγή και το δικαίωμα της δημοσίευσής της. Η συνταγή ήταν για μεγάλη ποσότητα, εγώ έφτιαξα λίγη προκειμένου να δοκιμάσω και έχω κάνει αναγωγή τα υλικά σε ποσότητα ενός λίτρου.

Θα το συναντήσετε και ως Elderflower cordial  μπορεί να προστεθεί σε κοκτέιλ  και σε γλυκά και κέικ.

Λίζα ευχαριστώ πολύ.

 

 

Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς
Print Recipe
Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς
Print Recipe
Συστατικά
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 6 ανθισμένα τσαμπιά αφροξυλιάς
  • 20 γρ ξινό
  • 1 μεγάλο λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • σκουρόχρωμα μπουκάλι για τη φύλαξη
Διαδικασία
  1. Κόβουμε τα καλά ανθισμένα τσαμπιά της αφροξυλιάς, τα κουνάμε καλά από το κοτσάνι να φύγουν τυχόν έντομα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Διαλύουμε μέσα στο σιρόπι το ξινό και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  3. Όταν κρυώσει το σιρόπι αραδιάζουμε από πάνω τα άνθη της αφροξυλιάς με το μίσχο προς τα επάνω.
  4. Στρώνουμε πάνω από τα άνθη τις φέτες λεμονιού και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δύο εικοσιτετράωρα
  5. Πατάμε τα λεμόνια να βγάλουν το χυμό τους και σουρώνουμε με πικνή σίτα και τουλπάνι ή γάζα. Μεταφέρουμε σε σκουρόχρωμα μπουκάλια τα οποία συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε σκοτεινό ντουλάπι
  6. Για το σερβίρισμα: σε ένα ποτήρι προσθέτουμε 1 μέρος από το σιρόπι της αφροξυλίας και 3 μέρη νερό με παγάκια.
Σημειώσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συλλογή των άνθεων να είναι καλά ανθισμένα με άνθη λευκά - κρεμ και να μην έχουν παράσιτα στο μίσχο τους ή έντομα.

Φίλος που άκουσε για την παρασκευή του πρότεινε αμέσως η αραίωση να γίνει με σόδα παγωμένη ή με φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό.

Powered byWP Ultimate Recipe
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

11 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Κλεομένης λέει:

    Καλημέρα. Είναι ωραίο τελικά; Αξίζει; Θυμίζει τίποτα η γεύση του;

  2. Ξανθή Ο/Η Ξανθή λέει:

    θα σου δώσω να δοκιμάσεις!!

  3. Avatar Ο/Η Μάγδα | My Little Expat Kitchen λέει:

    Τα λατρεύω!! Εδω στην Ολλανδία ανθίζουν σε κάθε γωνιά και κάθε χρόνο φτιάχνω σιρόπι και ποτά. Δεν είναι πανέμορφα;; Καλημέρα!

  4. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Πρωτότυπο (!!) Ξανθή.
    Πραγματικά τόσο διαφορετικό. Δεν θα είχα ποτέ φανταστεί ότι τα άνθη του συγκεκριμένου θάμνου μπορούν να γίνουν αναψυκτικό.
    Τι ωραία που κατέγραψες τούτη την συνταγή.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

  5. Avatar Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ίσως από τα ωραιότερα αναψυκτικά που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια! Συγχαρητήρια Ξανθή και ευχαριστούμε και τη φίλη σου και σένα που το μοιράστηκες μαζί μας!

  6. Avatar Ο/Η Vita λέει:

    Καλέ γιατί βγήκα ανώνυμη;

  7. Avatar Ο/Η evi@thehealthycook λέει:

    Το δοκίμασα! Δροσιστικό, ευχάριστο με όμορφο διακριτικό άρωμα! Ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Ευχαριστώ πολύ Κανθή!

  8. Avatar Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά όλο αυτό το πράγμα μοιάζει μαγικό!!!
    Μπράβο Ξανθή

  9. Avatar Ο/Η Γιώργος Βαρβάκης λέει:

    Εγώ είμαι ο τελευταίος ανώνυμος!!!! Βιάστηκα 🙂

  10. Avatar Ο/Η Άρης λέει:

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον Ξανθή! Όπως κάθετί που μας προτείνες!!!

    Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *