Χοιρινοί χοντροκομένοι κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο

από
Χοιρινοί χοντροκομένοι κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο

Τίτλος συνταγής και εκτέλεση από το βιβλίο ” ο Χρήστος Μαντίδης Αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι”

Πριν λίγες μέρες είχα την τύχη να παραβρεθώ στην παρουσίαση αυτού τη βιβλίου που έγινε από τον συγγραφέα του Χρήστο Μαντίδη την κ. Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφο γεύσης) την κ. Μαρία Διακάκου (Σεφ) τον κ. Νίκο Φωτιάδη  (  Executive Chef )  και τον κ. Δημήτρη Θανασούλια ο οποίος είχε  τη γλωσσική επιμέλεια των κειμένων.

Παρουσίαση βιβλίου

Η πρόσκληση μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο, γιατί ανέφερε ότι θα γίνει τιμητική αναφορά στην αξέχαστη  Εύη Βουτσινά.

Είχα τη χαρά λοιπόν να γνωρίσω τους συντελεστές του βιβλίου αλλά να κάνω και νέους φίλους με τα ίδια ενδιαφέροντα.

Το βιβλίο του Χρήστου προέκυψε μετά από επιτόπια έρευνα στα χωριά του νομού Σερρών και καταγραφή από κατοίκους, των παλιών συνταγών όπως είχαν αποτυπωθεί από γενιά σε γενιά.

Είναι ήδη στα χέρια μου, από το βράδυ της παρουσίασης, το μελετώ προσεκτικά γιατί πέραν των συνταγών μέσα από τις καταγραφές αναβιώνονται τα τοπικά έθιμα,οι συνήθειες  και η γνώση συνταγών που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά με τις μετακινήσεις πληθυσμών καθότι ο νομός Σερρών έχει δεχτεί πληθυσμούς από τη Μικρά Ασία τον Πόντο τη Θράκη, Σαρακατσάνους,  Αρβανίτες.

Θέλησα λοιπόν να δοκιμάσω κάποιες από αυτές τις συνταγές  και με την άδεια του συγγραφέα, τον οποίον και ευχαριστώ πολύ, σήμερα σας παρουσιάζω μια εξ αυτών και ελπίζω να μπορέσω να υλοποιήσω μελλοντικά και άλλες.

Λίγα λόγια για την ιστορία του πιάτου.

Όπως επισημαίνει η κ. Έλλη Κουτρή οι κεφτέδες αυτοί είναι κατάλληλοι για ανθρώπους που περιμένουμε να τιμήσουμε, τους  θυμάται από τον πατέρα της από το Μπεϊλίκ Μαχαλά (Βαλτοτόπι) και συνηθίζονταν τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν και παραλλαγές τους σε άλλα χωριά των Σερρών, με προσθήκη ντομάτας ή άλλων μπαχαρικών και διαφορετικό τελείωμα με λεμόνι και σκόρδο.

Περισσότερα στο βιβλίο που  κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις   I WRITE,  μπορείτε να το αναζητήσετε από τις ίδιες τις εκδόσεις εδώ  ή σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας ή κατευθείαν από το συγγραφέα του,  στέλνοντας του μήνυμα  εδώ.

Χοιρινοί χοντροκομένοι κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο

12 κεφτεδάκια

Συστατικά
  

  • 500 γρ χοιρινό κρέας από μπούτι με λίγο λίπος
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό και λίγο για το αλεύρωμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πάπρικα καπνιστή ή πιπέρι καγιεν για το πασπάλισμα των κεφτέδων
  • 500 ml βραστό νερό ελαφρά αλατισμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι

Οδηγίες
 

  • Το σημαντικότερο βήμα είναι το κόψιμο του κρέατος, ένα βήμα που μπορείτε να το αναθέσετε στο χασάπη σας. Εγώ το μοίρασα, μου το έκοψε μέχρι ενός σταδίου ο χασάπης μου και συνέχισα εγώ μετά στο σπίτι. Τι κόρη χασάπη θα ήμουν!!
  • Κόβουμε σε πρώτη φάση σε πολύ μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μπαλτά κόβουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής προς τη μια κατεύθυνση.
  • Συνεχίζουμε το κόψιμο στην αντίθετη κατεύθυνση έτσι που να έχουμε πολύ ψιλοκομμένα κομμάτια του κρέατος.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπασίνα βάζουμε το κομμένο κρέας με το ένα ψιλοκομμένο πράσο και τα: αλεύρι, ρίγανη, αλάτι πιπέρια. Με βρεγμένα χέρια ζυμώνουμε καλά το μείγμα για 5 λεπτά τουλάχιστον.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι πλάθοντας τα και στη συνέχεια τα αλευρώνουμε ελαφρά.
  • Σε ένα πυρέξ ή ταψί αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια και ανάμεσα τους σκορπάμε το δεύτερο ψιλοκομμένο πράσο. Πασπαλίζουμε κάθε κεφτεδάκι με την πάπρικα.
  • Προσθέτουμε το βραστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά.
  • Χτυπάμε το αυγό με το ξύδι και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό. Το μοιράζουμε στο ταψί μας κι αφήνουμε στο σβηστό πλέον φούρνο για 5 λεπτά να πήξει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Η πρόταση του βιβλίου λέει ότι το φαγητό πρέπει να μείνει 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Αν έχετε ταψί που σκεπάζει προτιμήστε το και ξεσκεπάστε τα τελευταία 10 λεπτά.
Εγώ το σκέπασα με αλουμινόχαρτο.
Εμείς το συνοδεύσαμε με μια σαλάτα μαρούλι, θα μπορούσε επιπλέον να συνοδευτεί με ένα πιλάφι ή πατάτες τηγανητές  για περισσότερες μερίδες.
Το ιδιαίτερο σε αυτό το πιάτο είναι η μορφή του κρέατος όπως προστίθεται. Σκέφτομαι να το καθιερώσω σε κεφτεδάκια αλλά και σε ντολμάδες.
Επίσης η σάλτσα του αυγόξυδου δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ανώνυμος
    • 3 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Ειδικά στους ντολμάδες αλλά και σε πολλές άλλες παρασκευές το ψιλοκομμένο κρέας μετράει… Όπως και στην παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα, όπου εκεί είναι ακόμα πιο χοντροκομμένο το κρέας.

      • Κλεομένης
      • 3 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Το παραπάνω σχόλιο το άφησα εγώ, για κάποιο λόγο με έβγαλε ανώνυμο, αν και φήμες θέλουν να με λένε Κλεομένη…

        • Ξανθή
        • 3 Φεβρουαρίου 2016
        Απάντηση

        Αχ αυτές οι φήμες!! χαχαχα

    • Ξανθή
    • 3 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Για αυτή την πίτα που μιλάς πιθανόν να φέρω πληροφορίες σε 20 μέρες από κυρία ορεινού χωριού, ελπίζω να μπορέσω να φτάσω μέχρι εκεί. Θα τα πούμε.

    • evi@thehealthycook
    • 4 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    μου αρέσει πολύ αυτή η συνταγή.
    έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τον τρόπο που κόβεται το κρέας αλλά και για την σάλτσα αυγόξυδου.
    φιλιά!

      • Ξανθή
      • 5 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Πρώτη φορά δοκίμασα αυτή τη σάλτσα είναι όντως ιδιαίτερη.
      Μάλλον χρησιμοποιούσαν το ξύδι στη θέση του λεμονιού μιας και στις ορεινές περιοχές τα λεμόνια δεν υπήρχαν.Θέλω να το ρωτήσω.

    • Χρύσα
    • 5 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Αυτό το βιβλίο θα πάει κατευθείαν δώρο στη μαμά μου, μιας και έχει καταγωγή από τις Σέρρες και θα τη συγκινήσει πολύ…
    Και τα συγκεκριμένα κεφτεδάκια έχουν πολύ ενδιαφέρον, αυτή τη σάλτσα πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω.

      • Ξανθή
      • 5 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Χρύσα νομίζω ότι η μαμά σου θα συγκινηθεί, πέραν των συνταγών έχει πολύ ωραίες μαρτυρίες των κατοίκων.

    • Amelie
    • 5 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Από χθες έχω προμηθευτεί πράσα και θα δοκιμάσω τη συνταγή, πολύ νόστιμη και πρωτότυπη (καθώς και ελαφριά) μου φαίνεται!

      • Ξανθή
      • 5 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Αμαλία περιμένω τη γνώμη σου.

        • Amelie
        • 7 Φεβρουαρίου 2016
        Απάντηση

        Ξανθή μας άρεσε πολύ, στο μισό έβαλα το αυγόξυδο και στο μισό όχι (φοβήθηκα μήπως δεν αρέσει στη Νατάσα). Ήταν νόστιμο και σκέτο πάντως! Πολύ ωραίο φαγάκι, θα το καθιερώσουμε!

          • Ξανθή
          • 7 Φεβρουαρίου 2016
          Απάντηση

          Ω!! χαίρομαι πολύ που δοκίμασες!!
          Εγώ λέω αυτή την εβδομάδα να φτιάξω ντολμαδάκια με κρέας έτσι κομμένο.
          Καλή εβδομάδα.

Γράψτε απάντηση στο Amelie Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode