Σελινόριζα γεμιστή

από
Σελινόριζα γεμιστή

Μη δω φωτογραφία που θα μου κάνει εντύπωση κολλάω κι αρχίζω το ψάξιμο μετά. Πριν μήνες είδα μια φωτογραφία με σελινόριζα γεμιστή και εντυπωσιάστηκα. Πήρε πολύ καιρό το ψάξιμο της κατάλληλης σελινόριζας.

Μόλις έβρισκα τη μεγάλη σελινόριζα δεν υπήρχε ο χρόνος ή η διάθεση και όλο αναβολή στην αναβολή.

Όπως επειδή πεισματώνω και παίρνω τα πάνω μου, αυτή τη φορά καμιά κακή διάθεση δεν άφησα να με επηρεάσει.

Βρήκα τη σελινόριζα και έπαιξα με υλικά που υπήρχαν πρόχειρα στο σπίτι.

Μπορεί να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα μαζί με μια πράσινη σαλάτα ή ένα συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Σελινόριζα γεμιστή

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλη σελινόριζα
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδου κομμένη
  • 2 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κράνμπερι αποξηραμένα ή φρέσκα
  • 80 γρ πλιγούρι
  • μια χεριά σπανάκι τα φύλλα του μόνο κομμένα σε κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τη σελινόριζα. Λαδώνουμε μια λαδόκολλα τοποθετούμε τη σελινόριζα και την τυλίγουμε.
  • Τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο (προαιρετικά) και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι. Ψήνουμε τη σελινόριζα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να τη χειριστούμε.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κύβους, τη βράζουμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τη γλυκοπατάτα, τα καρύδια, τα κράνμπερι το σπανάκι και το πλιγούρι, ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι κυκλικά από το πάνω μέρος της ψημένης σελινόριζας και με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό της.
  • Μέρος του εσωτερικού το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στη γέμιση. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε τη σελινόριζα μέχρι πάνω και όσο μπορεί να σταθεί στην κορυφή της η γέμιση. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε ταψάκι, το λαδώνουμε και ακουμπάμε πάνω τη γεμισμένη σελινόριζα. Αν έχει περισσέψει γέμιση την βάζουμε γύρω από τη σελινόριζα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο κλείνουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα. Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε ξεσκέπαστη τη σελινόριζα για 10 λεπτά ακόμη.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε - σερβίρουμε σε πιατέλα με φύλλα ρόκας ή ντοματίνια.

Σημειώσεις

Μπορείτε να κάνετε δικούς σας συνδυασμούς με ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι κάσιους.
Αντί για πλιγούρι μπορεί να μπει κινόα και αντί σπανάκι kale.
Αν δεν βρείτε μεγάλη σελινόριζα δοκιμάστε με δυο μικρότερες, ίσως χρειαστεί τροποποίηση στις ώρες ψησίματος.
Οι επιλογές δικές σας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 2 Μαρτίου 2018
    Απάντηση

    Πολύ νόστιμο φαγητό!

Γράψτε απάντηση στο mia maria Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode