share

Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο

από
Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Για βίντεο είχα υποσχεθεί αλλά ακόμη η επεξεργασία αργεί. Έτσι σήμερα μπήκα στην κουζίνα και έγινε αυτό το δεντράκι για το καλό των εορταστικών ημερών.

Με τις κατασκευές εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη αλλά αυτό το δεντράκι δύο  χρόνια τώρα το είχα καημό να το φτιάξω.

Προσαρμογή από εδώ

Καλά Χριστούγεννα με Υγεία και Χαρά στα σπιτικά σας!!!

Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Συστατικά
  

Για τα μπισκότα

  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 λοβός άρωμα βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού από το καθένα: γαρύφαλλο, τζίτζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 350 γρ βούτυρο νωπό κομμένο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ ζαχαρη άχνη
  • Πατρόν από αστέρια διαφόρων μεγεθών

Για τον κορμό του δέντρου

  • 65 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κου. γλυκού τζίτζερ
  • 60 γρ βούτυρο νωπό κομμένο σε κύβους και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ ζαχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας αυγό ελαφρά χτυπημένο

Για τη διακόσμιση

  • Ξηρούς καρπούς - σοκολάτα -γλυκά κουταλιού
  • κρέμα σοκολάτας για τη στερέωση των μισκότων

Οδηγίες
 

Για τα μπισκότα

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη βανίλια
  • Σε μίξερ σταθερό βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη κι χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια της βανίλιας. Χτυπάμε για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
  • Προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν Προσοχή όχι πολύ χτύπημα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Την απλώνουμε σε φύλλο χρησιμοποιώντας μεγάλο πλάστη και πάνω από σελοφάν να μην κολλάει. Θέλουμε ένα φύλλο πάχους περίπου 0.5 εκατοστά.
  • Με τη βοήθεια του πατρόν κόβουμε αστεράκια. Θέλουμε στο σύνολο 8 αστέρια. Μεταφέρουμε τα αστέρια σε χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε τα αστέρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα ή 180 και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ξεκινώντας από τα πιο μεγάλα. Για τα 2 πρώτα ο χρόνος είναι 15-16 λεπτά. Συνεχίζουμε με τα επόμενα μειώνοντας το χρόνο κατά 2 λεπτά Βγάζουμε από το φούρνο και μετά 5 λεπτά τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Για τον κορμό του δέντρου

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Χτυπάμε τα υλικά πάλι στο μίξερ με το φτερό όπως ακριβώς και για τα μπισκότα.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, περίπου 12 εκατοστών μήκος, με τη βοήθεια σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1.5 εκατοστών, θέλουμε 7 ροδέλες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο όπως τα μπισκότα αλλά για 18 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα ν κρυώσουν.

Για τη συναρμολόγηση

  • Φτιάχνουμε μια κρέμα σοκολάτας η οποία θα βοηθήσει να στερεωθούν μεταξύ τους τα μπισκότα με τον κορμό, χρησιμοποιώντας σοκολάτα κουβερτούρα που θα λιώσουμε και προσθέτοντας λίγη κρέμα γάλακτος. Πιθανόν να υπάρχει και έτοιμη δεν το γνωρίζω όμως.
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγη κρέμα σοκολάτας και ακουμπάμε πάνω ένα κομματάκι του κορμού. Συνεχίζουμε πάλι με κρέμα σοκολάτας και από πάνω ένα αστέρι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να βάλουμε όλα τα αστέρια. (δείτε τη φωτογραφία)
  • Με λίγη άσπρη σοκολάτα διακοσμούμε όλα τα μπισκότα και στερεώνουμε πάνω ξηρούς καρπούς, κομμάτια γλυκών του κουταλιού ή ότι άλλο μας αρέσει.

Σημειώσεις

Για πιο εύκολο κόψιμο των αστεριών μπορούμε να μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης στο ψυγείο (ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί) και να το αφήσουμε για μια ώρα τουλάχιστον.
Με τη ζύμη που ίσως περισσέψει κάνουμε άλλα μπικότα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 23 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Υπερπαραγωγή…

    • Marion
    • 24 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο Ξανθή μου, μια χαρά το έκανες.
    Και ωραία ιδέα που έβαλες και τα γλυκά κουταλιού για στόλισμα.

    Και του χρόνου να είσαι καλά.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας με υγεία κι ευτυχία στο σπίτι σας.

    Φιλιά πολλά 🙂

    • Amelie
    • 28 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Μα πόσο ωραίο είναι! Και διακοσμητικό και νόστιμο συγχρόνως, μπράβο Ξανθή! Χρόνια Πολλά και καλά, με υγεία και καλή διάθεση σας εύχομαι!

    • Katerina
    • 29 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ όμορφο δεντράκι! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’όλα!

    • spoon stories
    • 30 Δεκεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καταπληκτικό, εορταστικό και σόγουρα νόστιμο!!Μπράβο!!Καλή Χρονιά <3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode