Μελιτζάνες ψητές με πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού

από
Μελιτζάνες ψητές με πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού

Έχω πολύ καιρό να μαγειρέψω κάποιο πιάτο από τις ιδέες  που μου στέλνουν τα παιδιά μου. Αυτό το “παιχνίδι” με το τι τρώμε, τι τρώνε καλά κρατεί με ανταλλαγή φωτογραφιών.

Το σημερινό πιάτο  είναι ιδέα από το βιβλίο του OTTOLENGHI The cookbook   και τυχαίνει να το έχω κι εγώ και τα παιδιά. Έχω ξαναγράψει ότι πολλές από τις συνταγές του συγκεκριμένου βιβλίου έχουν ένα μεσογειακό χαρακτήρα και κατά καιρούς έχω μαγειρέψει αρκετές.

Η τελευταία μάλλον για φέτος υπαίθρια μελιτζάνα υπήρχε στο ψυγείο και με αυτό το πιάτο συνοδεύσαμε μια υπέροχη σταυλίσια μπριζόλα.

Μελιτζάνες ψητές με πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού

Συστατικά
  

Για τις μελιτζάνες

  • 1 μελιτζάνα περίπου 1/2 κιλό
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι ελαφρά καβουρντισμένο για το σερβίρισμα
  • 2 κουτ. σούπας σπόρια από ρόδι για το σερβίρισμα
  • λίγα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 100 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κλωστές κρόκου Κοζάνης προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1.5 εκατοστού. Αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγο.
  • Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και αλείφουμε με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου και από τις δύο πλευρές. Ψήνουμε τις μελιτζάνες είστε σε BBQ είτε στο γκρίλ κουζίνας πάνω σε σχάρα γυρίζοντας να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  • Σε μικρό μπολ βάζουμε μια κουταλιά σούπας βραστό νερό και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, αφήνουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μικρό σύρμα κουζίνας ή ένα πιρούνι.
  • Αραδιάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες σε πιατέλα, μοιράζουμε από πάνω το κουκουνάρι και τα ρόδια, περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού και γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού. Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Σημειώσεις

Το πιάτο μπορεί να γίνει και καλοκαίρι, αντικαθιστούμε το ρόδι με σταφύλια ή φραγκοστάφυλα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 30 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    ΟΙ μελιτζάνες μας αρέσουν, το γιαούρτι επίσης…άρα πολύ εύκολα θα δοκιμάζαμε αυτό το πιάτο!

    • paraxeno pirouni
    • 30 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Ιδιαίτερο μεζεδάκι και η σάλτσα γιαουρτιού με τον κρόκο πρέπει να είναι φοβερή! Με το ρόδι η μελιτζάνα επίσης ταιριάζει, τα φρουτώδη αρώματα του πιάτου αυτού μαζί με την πιο γήινη μελιτζάνα με ιντριγκάρουν πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode