Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος

από
Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος

Όπως έχω γράψει  και σε παλιότερες αναρτήσεις  τα παιδιά μου όταν έρχονται μου φέρνουν διάφορα έντυπα συνταγών με τα οποία εγώ περνώ ώρες χαλάρωσης μελετώντας τα.

Πολλά από αυτά τα έντυπα έχουν αφιερώματα σε φρούτα κάθε εποχής ή σε οικογένειες φρούτων.

Θέλοντας αυτό τον καιρό κάποιο γλυκό με φρούτα  εποχής έπεσα πάνω σε αφιέρωμα στα μήλα και επέλεξα αυτή τη συνταγή.

Το τρίμμα  στα Αγγλικά θα το συναντήσουμε ως crumble και είναι πολύ συνηθισμένο όχι μόνο στα γλυκά αλλά και σε πολλές τάρτες ή πίτες.

Αυτό το γλυκό είναι πολύ εύκολο και καταναλώνεται επίσης πολύ εύκολα που δεν προλαβαίνει να το δει η επόμενη μέρα.

Δικό σας

Μήλα και αχλάδια με επικάλυψη τρίμματος

8

Συστατικά
  

Για τα φρούτα

  • 5 μεγάλα μήλα διαφόρων ποικιλιών
  • 3 μεγάλα αχλάδια
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 50 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα

Για την επικάλυψη

  • 180 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 70 γρ νιφάδες βρώμης
  • 170 γρ βούτυρο αγελάδος παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 60 γρ καστανή ζάχαρη συν λίγη για την επιφάνεια
  • 60 γρ ζάχαρη muscovado
  • 100 γρ φουντούκια χοντροκομμένα
  • αλάτι

Οδηγίες
 

Για τα φρούτα

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με το κορν φλάουρ.
  • Μεταφέρουμε τα μήλα σε μεγάλο τηγάνι μαζί με το χυμό του λεμονιού τη ζάχαρη και 200 ml νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ίσα να μαλακώσουν λίγο.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
  • Μεταφέρουμε τα μήλα τα αχλάδια και το ξύσμα λεμονιού σε ένα πυρέξ ή ανοξείδωτο ταψί και ανακατεύουμε. (διαστάσεων 20χ20 ή χωρητικότητος 1 1/2 λίτρου)

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι τις νιφάδες βρώμης τα μπαχαρικά και το βούτυρο. Με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φουντούκια και μια τσιμπιά αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα και το μοιράζουμε πάνω από τα φρούτα. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για μια ώρα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Στην επικάλυψη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άλλο ξηρό καρπό όπως φιστίκια ή καρύδια.
Τα μήλα που χρησιμοποίησα ήταν διαφόρων ποικιλιών μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mari
    • 13 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Εύκολη είναι Ξανθή, αλλά και πολύ υγιεινή σε σχέση με άλλα γλυκά!! Με αυτά τα έντυπα έχω κι εγώ μια αγάπη, όταν πηγαίνω έξω όλο και κάτι θέλω να παίρνω!
    Φιλιά πολλά!

    • Vita
    • 13 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Τίποτα να μην πάρω απ’ όπου πάω, για ένα βιβλιαράκι με συνταγές πάντα θα ξοδευτώ. Άσε δε σε ιατρεία κλπ. Σε ό,τι περιοδικά υπάρχουν θα πάω πρώτα στις συνταγές! Η μηλόπιτα απλή και φαίνεται πολύ νόστιμη!

      • Ξανθή
      • 13 Νοεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Από χτες έχουν βγει στην επιφάνεια ντοσιέ με κιτρινισμένα χαρτάκια της δεκαετίας του 80 και γελά η κόρη μου για τη συλλογή μου.

    • Marie-Anne
    • 13 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Κάθε φορά που βρισκόμουν στο Λονδίνο, χαιρόμουν που μπορούσα να ξαναφάω το αγαπημένο apple crumble!!! Δεν αμφιβάλλω ότι με την προσθήκη του αχλαδιού θα είναι εξ ίσου ωραίο, αν όχι πιό νόστιμο ακόμα!!!!! Μάζευα κι εγώ συνταγές από τα ξένα περιοδικά, χρόνια ολόκληρα…μέχρι που άρχισα να πετάω…αφού βρίσκω πιά τόσες πολλές στο ίντερνετ. Καλό Σαββατοκύριακο, Ξανθή μου!!!

    • Χρυσαυγη
    • 14 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Λες και εισαι στο μυαλο μου Ξανθη!!! Αυτο το γλυκο θελω να φτιαξω αυτες τις μερες. Ειναι τοσο τελειο οπως ακριβως το περιεγραψες…δεν προλαβαινει να το βρει το ξημερωμα. Χαχα

    • mia maria
    • 16 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο! Τα κράμπλ είναι πολύ αγαπημένο μας γλυκό! Ευκολο και νοστιμότατο!!!

    • spoon stories
    • 16 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Το αχλάδι είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα σε γλυκά. Μελώνουν απίστευτα! Εύκολο γλυκό και αρωματικό!Καλό βράδυ!

    • Amelie
    • 17 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Αγαπημένο γλυκό το crumble, μου αρέσει πολύ και με μήλα αλλά και με άλλα φρούτα! Και όπως πολύ σωστά το λες …δεν προλαβαίνει να το δει η επόμενη μέρα!

    • Μάρθα Τομπουλίδου
    • 23 Νοεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραιότατο , νοστιμότατο!!!

Γράψτε απάντηση στο mia maria Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode