Κοτόπουλο σε σάλτσα μυρωδικών συνοδευμένο με ριζότο και αρακά

από
Κοτόπουλο με ριζότο  (17)

Στήθος κοτόπουλου είχα καιρό να φτιάξω, προτιμώ τα μπούτια επειδή το κρέας τους είναι πιο μαλακό.

Το στήθος προτιμώ να το βάζω σε πίτες ή να το κάνω σνίτσελ.

Αυτή τη φορά διάβασα μια συνταγή σε διαφημιστικό καρτελάκι Αγγλικού Σούπερ Μάρκετ και με κέντρισε να δοκιμάσω.

Το στήθος του κοτόπουλου μαρινάρεται για αρκετές ώρες  και με τη  συνοδευτική του σάλτσα παραμένει ζουμερό.

Βέβαια η συνταγή είχε τοποθέτηση υλικών, κάποια δεν θα ήταν δυνατόν να τα βρω και χρησιμοποίησα δικές μου εμπνεύσεις.

Το δε ριζότο με τον αρακά συνοδεύει πολύ καλά το πιάτο αυτό.

Κοτόπουλο σε σάλτσα μυρωδικών συνοδευμένο με ριζότο και αρακά

2 μερίδες

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 1 στήθος κοτόπουλου περίπου 700γρ
  • 2 κουτ. γλυκού μείγμα αρτυμάτων Θυμάρι, βασιλικός, δεντρολίβανο,ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα

Για το ριζότο

  • 150 γρ ρύζι καρολίνα
  • 100 γρ αρακά
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 40 γρ βούτυρο
  • αλάτι
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο

  • Ζητάμε από το χασάπη μας να μας καθαρίσει το στήθος και να το φιλετάρει. Εναλλακτικά αγοράζουμε έτοιμα φιλέτα 2 για κάθε άτομο.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα φιλέτα και τα καρυκεύουμε με το μείγμα των αρτυμάτων αλάτι και πιπέρι. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού και σκεπάζουμε το μπολ Τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερο από 5 ώρες ή μια νύχτα.
  • Βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι τα φιλέτα και περιχύνουμε με τη μαρινάδα τους. Τοποθετούμε σε ζεστό μάτι σε μέτρια διαβάθμιση ( στο 7 σε κλίματα 0-9 ) και αφήνουμε να ψηθούν για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Προσθέτουμε το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε την κρέμα του τυριού και λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου ή λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά, είναι έτοιμο για σερβίρισμα

Για το ριζότο

  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τον αρακά και αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά. Παράλληλα με το κοτόπουλο ή λίγο πιο πριν αρχίζουμε να φτιάχνουμε το ριζότο. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή τηγάνι βαθύ βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Σοτάρουμε ελαφρά
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Έχουμε ζεστάνει το ζωμό κοτόπουλου ή νερό και φροντίζουμε να κρατηθεί ζεστό καθ΄όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτουμε σταδιακά από το ζωμό ανακατεύουμε και βράζουμε πάντα σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  • Όταν το ρύζι κοντεύει να βράσει προσθέτουμε τον αρακά. Αλατίζουμε με προσοχή ιδιαίτερα αν ο ζωμός μας έχει αλάτι. Μόλις το ρύζι μας έχει χυλώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις

Τα φιλέτα καλό είναι να χτυπηθούν με το "μπάτη' του χασάπη μας ή τα βάζουμε πάνω σε μια  επιφάνεια κοπής και τα καλύπτουμε με μια άλλη την οποία θα χτυπήσουμε με βαρύ αντικείμενο. (οδηγίες του χασάπη μου).
Στη συγκεκριμένη συνταγή θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτά.
Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα ή σαλάτα λάχανου.
Στο σερβίρισμα καρυκεύουμε το ριζότο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με ένα λευκό κρασί κατά προτίμηση ίδιο με αυτό που προσθέσαμε στο κοτόπουλο.
Εμείς βέβαια το συνοδεύσαμε με ένα μηλίτη ASPAL, πρώτη φορά δοκιμασμένο και άρεσε πολύ.
Κοτόπουλο με ριζότο (21)
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Amelie
    • 19 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πάνω που είχα σκοπό να ψάξω να βρω κάποια συνταγή για να γίνει πιο μαλακό και ζουμερό το στήθος κοτόπουλου! Μπαίνει στο πρόγραμμα για αύριο!!!

    • mia maria
    • 19 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο! Πολύ αρωματικό!

    • Κλεομένης
    • 19 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Ωραία ιδίεα για το, συνήθως αδιάφορο, στήθος. Δεν είναι καλύτερα από το χτύπημα, που έχω την αίσθηση ότι χαλάει αρκετά την υφή, να ανοίξουμε το φιλέτο σαν βιβλίο από τη χοντρή του πλευρά;

      • Ξανθή
      • 19 Ιανουαρίου 2015
      Απάντηση

      Καλησπέρα Κλεομένη, ο χασάπης μου προτείνει ως καλύτερη λύση να μπει ανάμεσα σε δυο επίπεδες επιφάνειες κοπής και να χτυπηθεί η επάνω επιφάνεια ώστε να μην χαλάει η υφή, εγώ βέβαια όταν το αγόρασα δεν ήξερα τι ακριβώς θα κάνω και δεν ζήτησα επαγγελματική συμβουλή έτσι το χτύπησα με το γουδοχέρι. Όταν αγοράσω ξανά θα ζητήσω αυτό που λες.

    • evi@thehealthycook
    • 19 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    εγώ πάλι που είμαι από τους λίγους που προτιμούν το φιλέτο του κοτόπουλου από τα μπουτάκια, είμαι μια χαρά με αυτή τη συνταγή!!! 🙂

    • Χρυσαυγη
    • 19 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Καταπληκτικη συνταγη. Και του κοτοπουλου και του ριζοτο. Δεν θα αλλαζα τιποτα απο αυτο το πιατο!!

    • kikitchenandthechef
    • 20 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    φαινεται νοστιμοτατο,λαχταριστο,αρωματικο…ε τι αλλο να ζητησω παο ενα φιλετο κοτοπουλο…τα χει ολα!!!!
    φιλια πολλα!!!!

    • Helen Gr
    • 20 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ μου άρεσε που έβαλες τυρί κρέμα και όχι κρέμα γάλακτος!
    Και το πιάτο δείχνει λαχταριστό!
    Καλό απόγευμα~

    • spoon stories
    • 20 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ ότι έχει να κάνει με κοτόπουλο! Ωραία συνταγή και ωραία αλλαγή του μπλοκ! Εγώ τώρα το πήρα χαμπάρι!!Με γεια!

    • Ειρήνη Ε.
    • 21 Ιανουαρίου 2015
    Απάντηση

    Το κοτοπουλάκι μαριναρίστηκε και έγινε ζουμερό και νόστιμο Ξανθή μου! Μου αρέσει η προσθήκη του τυριού-κρέμα. Κάποιες φορές το πριτιμώ σε τέτοιες συνταγές αντί της κρέμας γάλακτος! Το κοτόπουλο και το ριζότο ταίριαξαν μια χαρά!!
    Καλό βράδυ.

Γράψτε απάντηση στο spoon stories Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode