Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι μανιτάρια και φρούτα

από
Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι μανιτάρια και φρούτα

Μετά την επιτυχημένη γεμιστή κολοκύθα με μακαρόνι και τυριά ήρθε η σειρά μιας άλλης γέμισης, στην οποία αυτοσχεδίασα και μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε υλικά.

Η βάση είναι το ρύζι, τα μανιτάρια και φρούτα με προσθήκη και άλλων υλικών ανάλογα με το έχουμε ή τι μας αρέσει. Θα μπορούσε να είναι και μια γέμιση όπως αυτή της γαλοπούλας με κιμά ή με συκωτάκια κοτόπουλου.

Μπορεί να αποτελέσει ένα συνοδευτικό σε εορταστικό και όχι μόνο τραπέζι ή και ένα κύριο γεύμα.

Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι μανιτάρια και φρούτα

Συστατικά
  

  • 1 κολοκύθα 3 κιλά περίπου πριν το καθάρισμα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κυδώνι κομμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 150 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 150 γρ μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • μερικά κάστανα προαιρετικό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ γραβιέρα κομμένη σε κύβους

Οδηγίες
 

Για την κολοκύθα

  • Πλένουμε καλά την κολοκύθα και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα κύκλο από την μεριά του κοτσανιού και το κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τα σπόρια και τις ίνες. Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε με το καπάκι που αφαιρέσαμε και την τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε τυχόν υγρά που θα υπάρχουν μέσα στην κολοκύθα.

Για τη γέμιση

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρό χρώμα. Προσθέτουμε βραστό νερό ή αν έχουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάζει το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κουκουνάρι, το κυδώνι, τα κάστανα και τις σταφίδες νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να μην υπάρχουν υγρά. Αποσύρουμε από την εστία αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε τα 3/4 της γραβιέρας και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη γέμιση στην ψημένη κολοκύθα και προσθέτουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη γραβιέρα.
  • Βάζουμε πάλι στο φούρνο την κολοκύθα σκεπασμένη με το καπάκι της και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο.
  • Σερβίρουμε χωρίς να κόψουμε την κολοκύθα παίρνοντας μέρος και από τη σάρκα της.

Σημειώσεις

Επειδή η κολοκύθα βγάζει πολλά υγρά καλό είναι να αφαιρέσουμε τα πολλά μετά το πρώτο ψήσιμο.
Μπορείτε να γεμίστε μικρές κολοκύθες όπως αυτές για ατομικές μερίδες ή μια μικρότερη προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά.
Αντί για ρύζι μπασμάτι μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο μακρύκοκκο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marion
    • 10 Ιανουαρίου 2018
    Απάντηση

    Η δική μου εγινε σούπα.
    Αλλα είναι ωραία ιδέα κι όχι μόνο για τις γιορτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode