Καυτερή σάλτσα πιπεριάς – ντομάτας

από
Καυτερή σάλτσα πιπεριάς - ντομάτας

Ανασύνταξη δυνάμεων – διάθεσης και νέοι πειραματισμοί.

Στη λαϊκή αγορά αυτό τον καιρό υπάρχουν καυτερές πιπεριές όπως και πολλές άλλες πιπεριές αλλά και ώριμες ντομάτες. Είπα λοιπόν να φτιάξω αυτή τη σάλτσα αν κι εγώ με τα καυτερά δεν έχω και καλή σχέση  υπάρχουν όμως  κι άλλοι στο σπίτι ή φίλοι που τους αρέσουν.

Γίνεται πολύ εύκολα και η πρώτη δοκιμή έγινε με ένα πικάντικο τυρί, σκέφτομαι άλλους συνδυασμούς με αλλαντικά ή να την προσθήκη της  σε σάντουιτς και burger.

Ενημέρωση: η σάλτσα δοκιμάστηκε με γαρίδες ψητές και ήταν ο τέλειος συνδυασμός γεύσης και νοστιμιάς!!

Στη συνέχεια  συνδυάστηκε με τυριά, αλλαντικά, , συκώτι ψητό, μπήκε πάνω από μια σαλάτα φασολιών με γαρίδες, συνόδευσε πιτάκια με σύκα και μπλε τυρί και ταξίδεψε στο Λονδίνο.

Πάω για δεύτερη δόση σε μεγαλύτερη ποσότητα.

 

Καυτερή σάλτσα πιπεριάς - ντομάτας

2 μικρά βαζάκια

Συστατικά
  

  • 60 γρ καυτερές πιπεριές
  • 3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 500 γρ ντομάτες ώριμες βάρος καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κοτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 250 γρ καστανή ζάχαρη
  • 100 ml λευκό ξύδι
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε. Τις ψήνουμε σε μπάρμπεκιου ή στο γκρίλ της κουζίνας γυρίζοντας τες αρκετές φορές να ψηθούν καλά.
  • Τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ και τις σκεπάζουμε με σελοφάν αφήνοντας τες για 15 τουλάχιστον λεπτά.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές προσέχοντας ιδιαίτερα να φύγουν τυχόν καμένα (μαύρα) μέρη.Αφαιρούμε και τα σπόρια τους. Καλό είναι τις καυτερές να τις χειριστούμε με γάντια προς αποφυγήν δυσάρεστων μετά γεγονότων.
  • Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τα φλούδια τους και τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε επεξεργαστή τροφίμων και λιώνουμε πατώντας περιοδικά το διακόπτη. Δεν θέλουμε να λιώσουν εντελώς αλλά να είναι σε μικρά κομμάτια.
  • Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά και φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μην υπάρχουν υγρά και να πάρουμε μια δεμένη καλά σάλτα.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά τοποθετώντας στο καπάκι ένα κερωμένο δίσκο ή ένα κομμάτι λαδόκολλας.
  • Όταν κρυώσει αποθηκεύουμε σε ψυγείο.

Σημειώσεις

Το πόσο καυτερή θα βγει η σάλτσα εξαρτάται από το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές.
Αν έχετε κριτήριο από πριν μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε ποσότητα καυτερών πιπεριών.
Διαλέξτε πιπεριές που να έχουν αρκετή σάρκα κι όχι τις πολύ λεπτόφλουδες. Μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές Φλωρίνης.
Προσοχή, φορέστε γάντια όσο επεξεργάζεστε τις καυτερές πιπεριές και πλύνετε καλά το μαχαίρι ή τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε προς αποφυγήν δυσάρεστων γεγονότων.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode