share

Αρμυρή τούρτα με τυριά και ψητά λαχανικά

από
Αρμυρή τούρτα με τυριά και ψητά λαχανικά

Συνεχίζοντας τις προτάσεις μου για τα εορταστικά μας τραπέζια σας παρουσιάζω αυτή την τούρτα, ή cheesecake για άλλους, η οποία αγαπήθηκε πολύ από την παρέα που τη μοιραστήκαμε και ιδιαίτερα από τους πολύ μικρούς συνδαιτυμόνες μας.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα για ένα γιορτινό γεύμα ή ένα μπουφέ, μιας και τρώγεται ευχάριστα κρύα.

Εμείς είχαμε την εξαιρετική τύχη να έχουμε στο ίδιο τραπέζι με την τούρτα, αυτό το εξαιρετικό κρέας για το οποίο περισσότερα θα μάθετε προσεχώς από τον ειδικό σε αυτά φίλο Slow Chefs . Επισκεφτείτε τη σελίδα του και δεν θα χάσετε.

p1050384

 

Η ιδέα για την τούρτα  είναι από περιοδικό μεγάλης αλυσίδας ΣΜ στην Αγγλία με τη δική μου ματιά.

Αρμυρή τούρτα με τυριά και ψητά λαχανικά

12 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τα λαχανικά

  • 400 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 8 μικρές σκελίδες σκόρδου
  • 150 γρ παντζάρια βολβοί
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη βάση

  • 125 γρ τριμμένο ψωμί
  • 70 γρ σκληρό τυρί τύπου κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 70 γρ βούτυρο λιωμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την γέμιση

  • 300 γρ τυρί φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 300 γρ μαλακό τυρί κρεμμώδες
  • 150 γρ ξύγαλο Κρήτης
  • 4 αυγά
  • ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ξερό
  • λίγα κλωνάρια θυμάρι για το στόλισμα

Οδηγίες
 

Για τα λαχανικά

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και τα παντζάρια. Στα κρεμμυδάκια κάνουμε μια σταυρωτή σχισματιά στο μέρος της ρίζας. Κόβουμε τα παντζάρια σε λεπτές φέτες ανάλογα με το μέγεθος τους.
  • Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ κρεμυδάκια σκόρδα και σε άλλο τα παντζάρια. Προσθέτουμε στο καθένα από μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Τα μεταφέρουμε σε ταψί χωρίς να ανακατευτούν και τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμη για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη βάση και τη γέμιση

  • Σε δυνατό μούλτι τρίβουμε το ψωμί. (καλό είναι να είναι ψωμί χωριάτικο δυο ή τριών ημερών)
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα τρίμματα του ψωμιού το τριμμένο τυρί, το βούτυρο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το μεταφέρουμε σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22-24 εκατοστά. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση της φόρμας ομοιόμορφα πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ραβδομπλέντερ ή με μεγάλο αυγογδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
  • Μόλις έχει ψηθεί η βάση βγάζουμε τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα τυριών.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία και θέση για 45 λεπτά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα στο ενδιάμεσο για να μην μας καεί η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 5 ώρες

Για το στόλισμα

  • Λίγη ώρα πριν το σερβίρισμα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και στολίζουμε με τα ψημένα λαχανικά μας και μερικά φύλλα θυμαριού.

Σημειώσεις

Για τα τυριά μπορείτε να αλλάξετε τη σύνθεση των μαλακών τυριών καλό είναι ένα να είναι λίγο πικάντικο, εγώ χρησιμοποίησα το ξύγαλο, αν δεν το είχα θα πρόσθετα σε κάποιο άλλο κρεμώδες 1 κουταλιά κοπανιστή.
Μπορείτε να τα ετοιμάσετε από το βράδυ όλα και να διατηρήστε στο ψυγείο  ή στη βεράντα τώρα που κάνει κρύο και την επομένη να κάνετε τη σύνθεση.
Καλό είναι το ψωμί της βάσης να είναι από κάποιο ζυμωτό ψωμί που έχει μείνει τουλάχιστον τρεις τέσσερις μέρες στην ψωμιέρα σας.
Αν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενη βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσέρκι ίσιας διαμέτρου.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 3 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Οικογενειακώς δηλώνουμε φαν της συγκεκριμένης τούρτας…

      • Ξανθή
      • 3 Δεκεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Γιαυτό θα την ξαναφτιάξουμε!! Δεν ξέρω βέβαια την πρόταση του συνοδευτικού για την επόμενη φορά.

    • Χρυσαυγή
    • 3 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Φαίνεται εξαιρετική, αλλά και πολύ εμφανίσημη!

      • Ξανθή
      • 4 Δεκεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Πολύ νόστιμη πάνω από όλα!

    • Marie-Anne
    • 3 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη!!! Σερβίρεται όμως εντελώς κρύα, άν κατάλαβα καλά?

      • Ξανθή
      • 4 Δεκεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Μαριάννα ναι σερβίρεται κρύο σε θερμοκρασία δωματίου και του ταιριάζει.

    • αρης
    • 4 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ εμφανίσιμη Ξανθή, υπέροχα φαίνονται τα λαχανικά από πάνω!

      • Ξανθή
      • 4 Δεκεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Πέρα από το εμφανίσιμη είναι και πολύ νόστιμη με μια “δροσιά” στη γέμιση λόγω του λεμονιού.

    • Marion
    • 4 Δεκεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πολύ ωραία γιορτινή πρόταση.
    Εμφανίσιμη αλλά και γευστική. : )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode