share

Αγκινάρες αλα πολίτα

από
Αγκινάρες αλά πολίτα

Μιας κι αρχίσαμε να μιλάμε για “αποτοξίνωση” σήμερα κι εγώ έφτιαξα αγκινάρες, νωρίς ίσως αλλά υπάρχουν στη λαϊκή αγορά εδώ και αρκετές μέρες.
Τις αγκινάρες τις αγαπάμε πολύ και τις μαγειρεύω με πολλούς τρόπους. Σιγά σιγά θα σας δώσω κι άλλες συνταγές.

Τα υλικά μας για τρία άτομα
10 τρυφερές αγκινάρες
2- 3 καρότα
Λίγο άνηθο ή μάραθο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
2 -3 μικρές πατάτες (προαιρετικό)
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Μισό ποτήρι κρασιού λάδι
Αλάτι πιπέρι
Λεμόνια λίγο αλεύρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες πράγμα όχι δύσκολο αλλά θέλει τη διαδικασία του. Στο χωριό μου αγκινάρες δεν υπάρχουν ίσως λόγω του πολύ ορεινού, έτσι λοιπόν όταν κάποια φορά πήγα εκεί με αγκινάρες η μητέρα μου όταν είδε τι μένει από το καθάρισμα απόρησε και είπε: ευτυχώς που εδώ έχουμε και τις κατσίκες να τα φάνε, αλλά να δίνετε τόσα χρήματα για να πετάτε τόσο πολύ δεν το καταλαβαίνω!!!
Για να τις καθαρίσουμε λοιπόν βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα, μέχρι να φανούν τα τρυφερά ανοιχτά πράσινα εσωτερικά φύλλα. Κόβουμε το κοτσάνι στα 3-4 εκατοστά από τη βάση και κόβουμε κάθετα τα τυχόν σκληρά φύλλα.

το καθαρίζουμε κυκλικά και κρατάμε το τρυφερό εσωτερικό κομμάτι.

Στη συνέχεια με ένα μικρό μαχαίρι ή αυτό το εργαλείο που φαίνεται στη φωτογραφία αφαιρούμε το χνούδι που καλύπτει την αγκινάρα. Αν θέλουμε την κόβουμε στη μέση.


Τρίβουμε τις καθαρισμένες επιφάνειες με λεμόνι για να μη μαυρίσουν και τις τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και λεμόνι μέχρι να μαγειρευτούν.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε κατσαρόλα λίγο φαρδιά βάζουμε το λάδι με τα κρεμμυδάκια και τα γυρίζουμε λίγο ίσα ίσα να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε να σοταριστούν λίγο ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα καρότα τις πατάτες και τον άνηθο ψιλοκομμένο ανακατεύουμε

προσθέτουμε αλάτι πιπέρι κι ένα μεγάλο ποτήρι νερό κι αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις το φαγητό μας έχει βράσει στύβουμε ένα μεγάλο λεμόνι και στο χυμό του διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι. Διαλύουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας κυκλικά όχι με κουτάλα γιατί θα μας διαλυθούν οι αγκινάρες.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ελιές σπιτικές τυρί φέτα και ζεστό ψωμάκι.

Παρατηρήσεις:

Αν βρείτε αγκινάρες άγριες προτιμήστε τες, επειδή είναι μικρές δεν χρειάζεται να τις κόψετε στη μέση αρκεί να είστε βέβαιοι ότι είναι φρέσκες και τρυφερές και δεν θα χρειάζεται να αφαιρέσετε το χνούδι, αυτό θα το δείτε αν κάνετε μια μικρή χαρακιά.
“Συνταγές της Ασπρούλας”
.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Λατρεμένο μου φαγητό! Και πάντα με φρέσκες! (τις κατεψυγμένες που χρησιμοποιούν μερικοί τις βρίσκω χάλι μαύρο). Έχω φυτέψει στον κήπο μου, αλλά αν εξαιρέσουμε τις δυο πρώτες χρονιές, που η παραγωγή ήταν καλή, δεν πολυφτουρίσανε! Είναι κι οι τυφλοπόντικες και τα συναφή που τις εξολοθρεύουν. Καλησπέρα Ξανθή!

    • Peter M
    • 12 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Xanthi, apo ta pio agapimena ladera..ala Polita. Guefstiko, hortati kai nostimotat!

  2. Απάντηση

    Στην Τήνο το καλοκαίρι τις τσάκισα γιατί έχουν δικές τους ντόπιες αγριες όπως τι λένε…αν ποτέ βρεθείς να δοκιμάσεις,φοβερές αγκινάρες.
    Η μητέρα μου βάζει και σελινόριζα…εγώ δυστυχώς δε το έχω φτιάξει ποτέ μου,δεν βρίσκω και άνηθο

    καλο βράδυ
    χχχ

  3. Απάντηση

    Καλησπέρα Όλγα πάλι τα διάφορα ζουλάπια βλέπω ότι σου χαλάνε τον κήπο!!
    Εγώ έψαχνα όλο τα Σ/Κ για άγριες σε περιήγηση μου στα πέριξ της Κορίνθου αλλά ακόμη είναι νωρίς από ότι μου είπαν έτσι αρκέστηκα σε αυτές της λαϊκής.
    Κατεψυγμένες μια μόνο φορά αγόρασα και το μετάνιωσα.

  4. Απάντηση

    Peter έχεις απόλυτο δίκιο οι αγκινάρες είναι από τα πιο ωραία φαγητά θα ακολουθήσουν κι άλλες συνταγές!!σε ευχαριστώ!!

  5. Απάντηση

    Και λοιπόν, αν βρεις στην Ιταλία αγκινάρες δοκίμασε τες και χωρίς άνηθο δεν πειράζει, η κόρη μου στη Αγγλία έβρισκε κάποιες λίγο διαφορετικές όμως.
    Αυτές της Τήνου είναι εκλεκτές νομίζω ότι τις πουλάνε και σε βαζάκι.

  6. Απάντηση

    μμμ… μύρισε μανούλα!
    εντελώς μαμαδίστικο φαγάκι, πάντα και ακόμα (!) η μανούλα μου το φτιάχνει, τώρα που ξεκίνησαν οι αγκινάρες θα χουμε τη τύχη να το γευτούμε αρκετές φορές!

  7. Απάντηση

    Θέλω και εγώ από το φαγάκι αυτό, μιας και οι αγκινάρες είναι οι αγαπημένες μου.
    Θα το φτιάξω λοιπόν και εγώ σύντομα γιατί ζήλεψα η λιχούδα.

    Φιλιά.

  8. Απάντηση

    Μπέττυ σε ευχαριστώ πρέπει να φτιάχνουμε φαγητά που μας θυμίζουν και κάτι!!

  9. Απάντηση

    Λίνα ζηλιάρα;;και γιατί να μην το φτιάξεις άλλωστε;;περίμενε λοιπόν αφού σου αρέσουν θα ακολουθήσουν πολλές συνταγές!!
    Φιλάκια!

  10. Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα μας λαδερά φαγάκια, και από ότι βλέπω σε όλους αρέσει!
    Οτι πρέπει για αποτοξίνωση από τα κρέατα αυτές τις μέρες!!

    • dhmhtra
    • 13 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Κορίτσια μη μας κάνετε να ζηλεύουμε!
    Εμείς μαγειρεύουμε κατεψυγμένες αγκινάρες και μάλιστα τις βρίσκουμε και πολύ νόστιμες… σπανίως θα βρούμε φρέσκες στη λαϊκή αγορά.Επείσης δεν ξέρω να τις καθαρίζω τις φρέσκες….

  11. Απάντηση

    Έλενα κι εσύ της αγκινάρας!!!
    Καλό απόγευμα!!

  12. Απάντηση

    Δήμητρα δεν είχαμε καμμιά πρόθεση να σε κάνουμε να ζηλέψεις!!!χαχαχα
    Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία εσύ θα μας στείλεις μανιτάρια κι εμείς αγκινάρες!!χχεχεχε
    Όσο για το καθάρισμα νομίζω ότι οι οδηγίες βοηθάνε!!
    Καλό απόγευμα

  13. Απάντηση

    Όμορφο φαγητό που δεν το κάνω όμως ..ποτέ..γιατί έχω μια ιστορία που αν σου την διηγηθώ θα γελάς με τις..μέρες! Το πρωτοέκανα με μια φίλη μου φοιτήτριες στην Αθήνα για να κάνουμε έκπληξη τις μαμάδες που θα ερχόντουσαν για επίσκεψη απο τη Θεσ/νίκη.Το φτιάξαμε χωρίς να ξέρουμε , ανοίγοντας ένα τσελεμεντέ, πάιρνοντας την αγκινάρα με το κοτσάνι στα χέρια , διαβάζουμε ..βγάλτε τα φύλλα της αγκ. ένα ένα ..την κοιτάμε ..και βγάζουμε τα φύλλα απο το κοτσάνι..τη συνέχεια δεν σου την λέω..μάντεψε την! Δεν ξαναμαγειρέψαμε καμμιά μας αγκινάρες ξανα!

  14. Απάντηση

    Αχτίδα όλες μας στα φοιτητικά μας χρόνια κάναμε “ωραία ” πράγματα, πως θα θυμόμαστε τώρα να γελάμε!!!
    Ούτε ο Δημήτρης σου δεν τις κάνει;;;
    καλό απόγευμα!!

  15. Απάντηση

    ωραίο φαγάκι, τα παιδιά μου τώρα που μεγάλωσαν δεν τις τρώνε τα σκασμένα, είναι η εποχή της άρνησης, έφαγαν πολλές όταν ήταν μικρές και το κοντέρ χάλασε λένε!!!!!!!!!

  16. Απάντηση

    αχ Γαστεροπληξ αυτό το κοντέρ μια πάει μπροστά και μια πίσω!!εμένα τώρα τρώνε κάποια που ούτε να τα ακούσουν δεν ήθελαν!!
    Καλό απόγευμα!!

    • iwanna
    • 13 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο το φαγάκι σου Ξανθή-είναι το αγαπημένο του άντρα μου-αλλά σε μια φίλη δοκίμασα αγκινάρα τουρσί σαν μεζεδάκι για ρακί -καθότι Κρητικιά η φίλη-και ήταν υπέροχη.

  17. Απάντηση

    Ιωάννα μη βιάζεσαι θα γίνει κι ο μεζές αλλά χρειάζονται άλλου είδους αγκινάρες!!εκτός κι αν έχεις βάλει εσύ και μου φέρεις!!!!

    • eleni
    • 13 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,ήρθα επίσκεψη για να δω τι καλό μας ετοίμασες!
    Αγαπημένο φαγάκι για την άνοιξη-μόνο τότε βρίσκω φρέσκες αγγινάρες,τον υπόλοιπο χρόνο κατεψυγμένες.
    Μου φαίνεται δύσκολο το καθάρισμα-νομίζω θέλει γαντάκια,γιατί μαυρίζουν τα χέρια.
    Φιλιά!

  18. Απάντηση

    Ελένη καλώς ήρθες, καταλαβαίνω τη δυσκολία να βρεις αγκινάρες κι εδώ από την άνοιξη έχει περισσότερες και καλύτερες. Όσο για το καθάρισμα έχεις δίκιο θέλει γαντάκια, εγώ βέβαια επειδή πάντα είχα μάθει να κάνω βιαστικές κινήσεις λόγω δουλειάς δεν πρόσεχα κι ιδιαίτερα. Τώρα που μπαίνω σε άλλη ρώτα,
    λόγω συνταξιοδότησης,ελπίζω να αλλάξω και συνήθειες.
    Σε ευχαριστώ πολύ, καλό σου βράδυ!!

  19. Απάντηση

    φοβερο φαγητο..αλλα αυτες η αγκιναρες αν τις παρεις φρεσκιες πολυ παιδεμα…

  20. Απάντηση

    Ξανθή μου χρόνια πολλά!
    Καθυστερημένη λίγο μα από την καρδιά μου οι ευχές!

    Και εγώ λατρεύω τις αγκινάρες αλα πολίτα! Δυστυχώς κανείς άλλος δεν τις τρώει στο σπίτι οπότε τις μαγειρεύω σπάνια, για μένα!
    Μπράβο για τις αναλυτικές οδηγίες καθαρισμού!

    • kiki
    • 14 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Λατρεύω τις αγκινάρες!

  21. Απάντηση

    Pansofix η αλήθεια είναι ότι θέλεις λίγη ωρίτσα για το καθάρισμα αλλά αξίζει τον κόπο!!

  22. Απάντηση

    Αγγελική όσο είσαι ακόμη Ελλάδα έλα να σου κάνω το τραπέζι!!
    Φιλάκια!
    Μήπως να πούμε και στην Κική να έρθει από τη Ζάκυνθο, μιας κι εκείνη τις λατρεύει!!!

  23. Απάντηση

    Αχ, λιποθυμώ! Το αγαπημένο μου φαγητό αλλά δεν το φτιάχνω ποτέ γιατί δεν τρώνε τις αγκινάρες! Ας είναι καλά η μανούλα μου που μου δίνει όταν φτιάχνει. Να πάρω λίγο;

  24. Απάντηση

    big mama κι εσύ στο παράπονο καλά λέω εγώ να σας κάνω το τραπέζι!!
    Καλό απόγευμα.

  25. Πολυ ωραιο φαγητο, κ υγεινο, σευχαριστω που μας το θυμισες.
    φιλια πολλα!

    • elen
    • 16 Ιανουαρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου το λατρεύω αυτό το φαγητό. Αλλά δεν το τρώει κανείς άλλος στο σπίτι οπότε όταν το φτιάξω το τσακίζω μόνη μου:Ρ Καλό Σαββατοκύριακο!!

  26. Απάντηση

    elen κι εσύ μονάχη σου!!μαζευτήκατε πολλές οπότε χρωστάω τραπέζι!!

  27. Απάντηση

    Betty Manousos σε ευχαριστώ πολύ κι εγώ.

    • Αγγελική Σ.
    • 20 Οκτωβρίου 2017
    Απάντηση

    Μαγείρεψα κατεψυγμένες αγκινάρες και παρ’ όλο που λιώσανε από το πολύ βράσιμο, αφήνανε στο στο στόμα πολλές σκληρές ίνες. Μετά αγόρασα κατεψυγμένες άλλης εταιρείας που έγραφαν ότι είναι τρυφερές αλλά κα πάλι είχαν ίνες. Πολύ λιγότερες βέβαια, δηλαδή ενώ στην πρώτη περίπτωση ήταν σε κάθε μπουκιά, στη δεύτερη περίπτωση ήταν 4-5 σε όλη τη μερίδα. Κάνω κάτι λάθος; Μήπως θέλουν καθάρισμα και οι κατεψυγμένες και αν ναι, με ποιον τρόπο; Αν μπορείτε, δώστε μια απάντηση γιατί ενώ μου αρέσει πολύ η γεύση τους, αυτό το βρίσκω πολύ ενοχλητικό.

      • Ξανθή
      • 20 Οκτωβρίου 2017
      Απάντηση

      Καλησπέρα, δεν χρησιμοποιώ ποτέ κατεψυγμένες για πολλούς λόγους. Πιθανόν να πετύχατε κάποια παρτίδα σκληρές, οι αγκινάρες ακόμη και οι φρέσκες μετά από κάποιο διάστημα είναι σκληρές, έχουν υπερωριμάσει να σας το πω πολύ απλά.
      Τώρα βέβαια δεν υπάρχουν φρέσκες οι καλύτερες φρέσκες είναι από το Μάρτιο έχω και λίγο από το Μάιο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε κατεψυγμένες προτιμήστε την εταιρεία που σας άρεσαν περισσότερο και αφού τις αποψύξετε βουτήξτε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό μόνο και μετά στραγγίστε και ρίξτε παγωμένο νερό. Αφήστε να στραγγίξουν και μετά να τις μαγειρέψετε. Ελέγξτε τα εξωτερικά φύλλα να είστε σίγουρη ότι δεν είναι σκληρά ώστε να ξέρετε. Κανονικά όλα τα κατεψυγμένα υποτίθεται ότι είναι καθαρισμένα καλά βέβαια και για τις μπάμιες λένε να τις βάλουμε όπως είναι ποτέ όμως δεν τις έχω καγειρέψει έτσι τις καθαρίζω και τις επεξεργάζομαι όπως τις φρέσκες.
      Ελπίζω να βοήθησα λίγο, ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode