share

Μαρμελάδα κορόμηλα

από
CE-9A-CE-BF-CF-81-CF-8C-CE-BC-CE-B7-CE-BB-CE-B1-CE-B2-CE-AC-CE-B6-CE-BF

Αυτό τον καιρό δεν φτιάχνω σχεδόν τίποτα,για πολλούς και διαφορετικούς λόγους,εκτός του φαγητού που τρώμε.
Μπορώ όμως να σας δώσω μια συνταγή για μαρμελάδα που έφτιαξα πριν λίγες μέρες όταν ο καλός μου είχε την καλοσύνη να σκαρφαλώσει πάνω σε μια κορομηλιά στο εξοχικό της αδελφής μου και να μαζέψει όλα τα υπάρχοντα κορόμηλα.

 

Μαρμελάδα κορόμηλα

Συστατικά
  

  • κορόμηλα
  • ζάχαρη
  • Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα κορόμηλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό να βράσουν με σκοπό όταν μαλακώσουν να πάρουμε τη σάρκα τους. Μόλις πάρουν μια καλή βράση τα μεταφέρουμε σε σουρωτήρι με μεγαλούτσικες τρύπες και με τη βοήθεια κουτάλας όταν ακόμη είναι ζεστά προσπαθούμε να περάσουμε όλο τον πολτό αφήνοντας μόνο τα κουκούτσια και τη φλούδα τους στο σουρωτήρι.
  • Αυτόν τον πολτό τον μετράμε και προσθέτουμε ζάχαρη σε ίση ποσότητα. Το φέρνουμε πάλι σε θερμοκρασία βρασμού ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
  • Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, πόσο;;; εγώ έχω υπολογίσει να προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού στο μείγμα που έχω προσθέσει ένα κιλό ζάχαρη.
  • Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και συντηρούμε σε δροσερό μέρος.

Σημειώσεις

Η μαρμελάδα αυτή είναι από τις πιο φτηνές για αυτούς που μπορούν να βρουν μια κορομηλιά, μιας και κανείς σχεδόν δεν τα μαζεύει.
Μπορούμε να τα αναμείξουμε και με άλλα φρούτα αυτής της εποχής, η μητέρα μου τα παλιά χρόνια συνδύαζε κορόμηλα - δαμάσκηνα.
Αν τα κορόμηλα είναι πολύ γλυκά μπορούμε να μειώσουμε κατά 20% ή και περισσότερο την ποσότητα της ζάχαρης, αρκεί να προσέξουμε να δέσει σωστά.
Στη Σαμοθράκη υπάρχει μια ποικιλία κορόμηλων που λέγονται “πραούστι” και κάνουν το ωραιότερο γλυκό. Όμως δεν έχω βρει πουθενά αλλού αυτή την ποικιλία και η Σαμοθράκη μου πέφτει δυστυχώς, και για άλλους λόγους, μακριά.
Αν κάποιος βρεθεί εκεί μην ξεχάσει να αγοράσει από το συνεταιρισμό γυναικών γλυκό πραούστι όπως επίσης να φάει δίπλα στο κάστρο μυζήθρα με μέλι.
Για το δέσιμο της μαρμελάδας και τις τεχνικές μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 2 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Mμμμμμμ βάζω το ψωμάκι, βάζεις την μαρμελάδα;
    Καλό απόγευμα

  1. Απάντηση

    Asteri ευχαρίστως γιατί όχι;;
    Καλό σου βράδυ.

  2. Απάντηση

    Μαρμελαδίτσα ό,τι πρέπει για πρωινό…! Γειά στα χέρια σου 🙂
    Μάγδα

  3. Απάντηση

    Ευχαριστώ Μάγδα!!!

    • kiki
    • 2 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Τα δικά μου εδώ, γίνονται αρκετά νωρίτερα. Νομίζω Ιούνη την έκανα. Από τις νοστιμότερες μαρμελάδες πάντως! Καλοφάγωτη!

  4. Απάντηση

    Κική ήλπιζα να βρω στο χωριό που έχει πολλές αλλά φέτος ούτε ένα δεν έχουν. Κάθε τόπος έχει τα δικά του δέντρα με διαφορετική ωρίμανση.
    Καλοφάγωτη και σε σας.

  5. Απάντηση

    Πόσο μου αρέσει αυτή η μαρμελάδα! Αγόρασα μια από την Τήνο και ήταν τέλεια, σχεδόν σπιτική. Οπότε θα φτιάξω και εγώ, μου θυμίζει την γιαγιά μου.

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου, παίρνω λίγη για το αυριανό πρωϊνό μου!!!! Έχει πολλές θερμίδες; Μάλλον, τι ρωτάω!!
    φιλάκια

  7. Απάντηση

    manousina στην Τήνο από όσα γνωρίζω υπάρχει μια οικογένεια που δραστηριοποιήται σε μαρμελάδες και άλλα εδέσματα με ποιότητα εξαιρετική.
    Αν λοιπόν αγόρασες από αυτούς σίγουρα είναι όπως οι σπιτικές.
    Βέβαια αν βρίσκεις κορόμηλα η δική σου θα είναι ακόμη καλύτερη και θα την έχεις συνδέσει και με τις αναμνήσεις σου.

  8. Απάντηση

    Καλή μου φίλη
    Από τις πιό αγαπημένες μου μαρμελάδες Εδώ στη ξενητιά η παρασκευή της πρόβλημα λόγω έλλειψης κορόμηλων. Ετσι περιορίζουμαι στις ελληνικές του εμπορίου οι οποίες είναι ανεκτά καλές
    Νάσαι καλά
    Ντένης από 7/νησα

  9. Απάντηση

    anthivolon να σου δώσω και βαζάκι!!
    Μην ανησυχείς για τις θερμίδες εμείς τρώμε σε καθημερινή βάση και μάλιστα δεν αρκούμαστε σε λίγη. Αυτό δεν μας προσθέτει όμως θερμίδες άλλα είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε.
    Καλό σου βράδυ κι ευχαριστώ.

  10. Απάντηση

    κ Κονταρίνη εδώ κινδυνεύουμε στην Ελλάδα να μη βρίσκουμε πια κορόμηλα.
    Στο χωριό μου υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα αλλά λόγω της έλλειψης στοιχειώδους περιποίησης άρχισαν κι αυτά να μην παράγουν.
    Με την κρίση βέβαια παρούσα πολλοί θα επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη κι ίσως προλάβουμε να επανορθώσουμε τα σημεία της εγκατάλειψης.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας.

  11. Απάντηση

    Αγαπημενο φρούτο και μαρμελάδα!

  12. Απάντηση

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  13. Απάντηση

    Taste Advisor εύχομαι αφού σου αρέσει να το βρίσκεις!!!

    • painter
    • 2 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Καιρό είχα να σας επισκεφτώ και μου λείψατε όλοι πολύ… Σήμερα βρήκα λίγο χρόνο για επισκέψεις, ήρθα εδώ και γλυκάθηκα!!!
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου…
    Και η παρουσίαση άψογη όπως πάντα!

    (δεν θα χειμωνιάσει, θα τα λέμε πιο συχνά…)

    Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ!!!

    • iwanna
    • 2 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Mέχρι εδώ έφτασε η γλύκα της……γειά στα χεράκια σου………

  14. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου! Η μια σου μαρμελάδα καλύτερη από την άλλη!
    Καλή εβδομάδα!

  15. Απάντηση

    ακολουθουμε ακριβως την ιδια διαδικασια, μονο που εγω δεν βαζω νερο αλλα τη ζαχαρη για να βρασουν!!!!!!!
    η αληθεια ειναι οτι τα δικα μας τα μαζεωαμε πριν κανα μηνα και ειναι λιγο ποιο σκουρα οποτε κανει ποιο… κοκκινη την μαρμελαδα!!!!

  16. Απάντηση

    Χρύσα καλώς ήρθες ξανά, και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!!
    Να περνάς καλά ότι κι αν κάνεις!!

  17. Απάντηση

    Ιωάννα σου θυμίζει μήπως κάτι λέω;;;
    Αλήθεια είδες αν καμμιά δική σας έχει κορόμηλα;;;

  18. Απάντηση

    big mama σε ευχαριστώ πολύ έλα να σε κεράσω.
    Καλημέρα!

  19. Απάντηση

    Ελευθερία είπα κι εγώ πριν ένα μήνα που μου έλεγες για δαμάσκηνα!!τα κορόμηλα σας ήταν αυτά που μαζέψατε ή μήπως είναι κάτι σαν τις δικές μας βανίλιες;;;
    Καλημέρα!!

  20. Απάντηση

    Πολύ μου αρέσουν Ξανθή μου οι μαρμελάδες σου….όλες!
    Επειδή όμως παράγουμε μέλι τρώμε αυτό στο ψωμί συνήθως! Να ανταλλάξουμε κανένα βαζάκι???

  21. Χαχχα τι μου θύμησες!Είχαμε μια κορομηλιά κι εγώ μικρή κρεμόμουνα απ’το παράθυρο και έκοβα.τα’τρωγα άπλυτα και όπως καταλαβαίνεις κάποια στιγμή η κοιλια μου…..ΚΟ.

    καλό μεσημέρι 🙂

  22. Απάντηση

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ…. τώρα μου κέντρισες την περιέργεια, όταν βρω θα πάρω …

  23. Απάντηση

    Λίλα ευχαρίστως κι ένα και δύο βαζάκια γιατί όχι;;
    Σε ευχαριστώ.

  24. Απάντηση

    Και λοιπόν ποιο παιδί δεν το έχει κάνει αυτό!!!
    Καλημέρα!!

  25. Απάντηση

    Ανεράιδα πιστεύω ότι η Κρήτη έχει κορόμηλα για ρώτησε.
    Καλημέρα.

    • dhmhtra
    • 4 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή …με πρόλαβες!
    Δεν ορίμασαν ακόμη σε ‘μας τα κορόμηλα.
    Φιλιά

  26. Απάντηση

    Δήμητρα κι στο δικό μου χωριό αν υπάρχουν λίγα ακόμη δεν ωρίμασαν, αυτά προέρχονται από παραθαλάσσια κορομηλιά.
    Καλή σου μέρα.

  27. Απάντηση

    λοιπον Ξανθούλα είσαι πολύ παλιόπαιδο! μου έβαλες ιδέες τώρα. Θα φέρει ο αντρας μου απο το πατρικό του την Κυριακή κορομηλα και μάλιστα πολύ γλυκά και πολύ νόστιμα. Αν προλάβω να κρατήσω μερικά πριν τα κατασπαράξουν θα δοκιμάσω να φτιάξω έστω και ένα βαζάκι !!!!

    φιλια πολλά και χαιρετισμούς σε όλους !!!

  28. Απάντηση

    Μαράκι καλώς ήρθες ελπίζω να πέρασες καλά.
    Εγώ σας αγαπάω όλους και παρόλο που δεν είμαι στα κέφια μου σας δίνω καλές ιδέες.
    Πολλά φιλάκια.
    Θα τα πούμε.

  29. Απάντηση

    Ποτέ μου δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα κορόμηλο!
    με έβαλες σε ιδέες τώρα – λες να το επιχειρήσω;
    Καλό βράδυ

  30. Απάντηση

    Μας έχεις ξετρελάνει Ξανθή με τις μαρμελάδες σου τα περίτεχνα στολισμένα βαζάκια σου!! Τα φρούτα της Λαϊκής δεν τα πολυεμπιστεύομαι για “μαζική” παραγωγή, λόγω φυτοφαρμάκων και ψεκασμών. Τώρα στο νησί όλο και κανένα κορόμηλο ή σύκο θα κλέψουμε για να γεμίσουμε κι εμείς κανένα βαζάκι. Αν όχι, ξέρουμε σε ποια θα απευθυνθούμε 😉
    Διάβασα και ένα προηγούμενο ποστ, εκείνο με την απόλυση και μου μετρίασε τον ενθουσιασμό… Ελπίζω όπως λέει και το θιγόμενο πρόσωπο να είναι για καλό!!
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

  31. Απάντηση

    Μπέττυ αν έχεις κορομηλιά τρέχα και μάζεψε τα και θα δεις είναι μια άλλη μαρμελάδα.
    Τα παιδιά μου μεγάλωσαν με τη γεύση αυτής της μαρμελάδας από τα χεράκια της γιαγιά τους.

  32. Απάντηση

    Γιώργο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα.Είμαστε καλά από υγεία κι έτσι όλα θα τα παλέψουμε,κάπου είναι κρυμμένη η τύχη του καθενός.
    Όσο για τις μαρμελάδες κι εγώ τα περισσότερα φρούτα τα παίρνω από φίλους ή από δέντρα δικά μας.Προχτές “έκλεψα” τα πρώτα σύκα.
    Πολύ ευχαρίστως να σας δώσω μαρμελάδες και γλυκά, ελπίζω από το φθινόπωρο να μας δοθεί η ευκαιρία συνάντησης, πολύ θα χαρώ.

    • Athina
    • 14 Αυγούστου 2010
    Απάντηση

    Και πάλι γεια στα χέρια σας!Αν και είναι περιττό! Μου έδωσαν κορόμηλα από κήπο, και μόλις είδα την συνταγή σας λέω να την προσπαθήσω (η μητέρα μου είχε ξαναφτιάξει αλλά τώρα λείπει, οπότε θα το επιχειρήσω εγώ!)Γιατί δεν μπορώ να τα φάω έτσι τα κορόμηλα!Ενώ η μαρμελάδα τους είναι τέλεια!

  33. Απάντηση

    Αθηνά μου είμαι σίγουρη για την επιτυχία της μαρμελάδας εσύ φτιάχνεις πολύ δύσκολα πράγματα η μαρμελάδα είναι παιχνιδάκι στα χέρια σου.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία!!
    Πολλά φιλιά.

    • Nina Zaikou
    • 11 Ιουνίου 2017
    Απάντηση

    τελεια η μαρμελαδα …Ευχαριστω

    • Βάσω
    • 14 Ιουλίου 2017
    Απάντηση

    Μόλις τελείωσα την καλύτερη μαρμελάδα που έφτιαξα ποτε!!!! Έβγαλε 6 βαζάκια των 150ml το ένα κιλό! Γλυκοξινη ότι πρεπει2. Έδεσε υπέροχα!!! Ευχαριστώ παρά πολυ!!!!

      • Ξανθή
      • 15 Ιουλίου 2017
      Απάντηση

      Βάσω χαίρομαι πολύ που έμεινες ευχαριστημένη, κι εγώ προχτές έφτιαξα λίγη και περιμένω να ωριμάσουν περισσότερα κορόμηλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode