share

Γλώσσες με κους κους και λαχανικά

από
CE-93-CE-BB-CF-8E-CF-83-CF-83-CE-B5-CF-82-7

Φίλοι μου το Freecycle το γνωρίζετε;;
Μέσα από τη διαδικασία του Freecycle μπορείτε να βοηθήσετε αλλά και να βοηθηθείτε σε πολλά επίπεδα.
Γιατί σας τα λέω αυτά;;πρώτον για να σας ευαισθητοποιήσω και δεύτερον να σας πω ότι με αυτή τη διαδικασία έφτασε στα χέρια μου ένα βιβλίο μαγειρικής που κάποια κυρία αν δεν το ανακύκλωνε με αυτό τον τρόπο ίσως και να ήταν στα σκουπίδια.
Το βιβλίο έχει τίτλο “Ψάρια και θαλασσινά” και είναι μετάφραση από ξενόγλωσση έκδοση.
Είπα να αξιοποιήσω κάποιες συνταγές αρχίζοντας από τα εύκολα ως προς τη διαδικασία αλλά και τα υλικά.
Γλώσσες λοιπόν με κους κους και λαχανικά.
Τα υλικά για 2 άτομα
2 φιλέτα γλώσσες περίπου 400γρ.
50γρ. βούτυρο
250ml νερό
1 μικρό κρεμμύδι
Μισή κόκκινη πιπεριά
1 ώριμη ντομάτα
2 μικρά κολοκυθάκια
30γρ. τζίτζερ ή 1/2 κουταλάκι σε σκόνη
Σαφράν
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
150γρ. κους κους
20ml πετιμέζι
Αλάτι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κύβους

Σε κατσαρόλα βάζουμε 200 ml νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε μια πρέζα σαφράν
κι όταν διαλυθεί προσθέτουμε τα λαχανικά.

Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το κους κους συνεχίζοντας το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για περίπου 10 λεπτά.


Προσθέτουμε το μισό λάδι, αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι κι αφήνουμε να μείνει εκτός φωτιάς για άλλα 10 λεπτά.
Πλένουμε τα φιλέτα μας και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.


Σε αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το ένα φιλέτο της γλώσσας μέχρι να ροδίσει γυρίζοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα.

Αλατίζουμε στο τέλος.
Αδειάζουμε ότι υπόλοιπο βούτυρο υπάρχει στο τηγάνι το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία το επόμενο φιλέτο.
Γεμίζουμε μια φόρμα με το κους κους λαχανικών και το τοποθετούμε στο πιάτο μας και δίπλα το φιλέτο της γλώσσας.
Περιχύνουμε με μείγμα από το υπόλοιπο λάδι και το πετιμέζι
Συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και καλό κρασί
Ακούω προτάσεις για κρασί!!!!

Και τώρα μερικά σχόλια και διαπιστώσεις.
Εγώ θυμήθηκα ότι θέλω κους κους την Κυριακή το πρωί, βλέπετε το Σάββατο έφτιαχνα κοκορέτσια, έτσι η αναζήτηση στα ολοήμερα Σ/Μ ήταν ατυχής.
Σκέφτηκα να βάλω πλιγούρι αλλά την τελευταία στιγμή βρέθηκε σπιτικό σε φιλικό σπίτι.
Η αρχική συνταγή αναφέρει 150 ml νερό, αυτό διαπιστώθηκε στην πορεία ότι ήταν ελάχιστο και το τροποποίησα , δεν ξέρω αν έχει σχέση με την ποιότητα του κους κους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eva
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλημέρα!!
    Τι ωραία πρόταση!
    Λατρεύω τις γλώσσες,θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
    Φιλάκια πολλά!!

  1. Απάντηση

    Μου αρέσει που τηγανίζεις τις γλώσσες με βούτυρο, αλλιώς δεν νοστιμεύουν.
    Και το κους κους με τα λαχανικά πρέπει να ήταν νοστιμότατο.
    Δεν το είχα σκεφτεί να το φτιάξω έτσι.
    Καλημέρα!

    • Maria B.
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή, πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου για το freecycle ! ευχαριστούμε.

    οι γλώσσες είναι πολύ νοστιμο ψάρι και τις τιμούμε και εμεις συχνά.

    καλη μέρα

    • Penelope
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Προσωπικά θα έτρωγα το κουσκουσάκι και χωρί καθόλου τις γλώσσες!!΄Γιατί με ενθουσίασε ο τρόπος που το έφτιαξες Ξανθή μου.

    Τώρα για το τηγάνισμα στο βούτυρο, μια μόνον φορά το έκανα και δεν με ενθουσίασε. Ετσι τις προτιμώ μέσα σε λίγο λαδάκι αρωματισμένο ανάλογα με τα κέφια μου. Και τις περισσότερες φορές με συνοδεία μιας αρωματικής πράσινης (συνήθως) σαλάτας με τα σχετικά της.
    Καλημέρες.

  2. Απάντηση

    Καλημέρα Εύα!!
    Φιλάκια!!!

  3. Απάντηση

    Taste Advisor πρώτη φορά τηγάνισα γλώσσες, το τηγάνισμα στο σπίτι μας είναι σχεδόν απαγορευμένο εκτός από τις πατάτες που τις λατρεύουμε (κι όταν βρίσκουμε της προκοπής.
    Το κους κους κι αυτό πρώτη φορά μαγειρεύτηκε κι άρεσε πολύ μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα έτσι. Καλημέρα!!!

  4. Απάντηση

    Καλημέρα Μαρία!!
    Εγώ θα το επαναλάβω το πιάτο άρεσε πολύ!!

  5. Απάντηση

    Πηνελόπη θα τις δοκιμάσω την επόμενη φορά με λάδι μιας και τα βούτυρα σπανίως τα χρησιμοποιώ.
    Καλημέρα!!!

    • Vasiliki
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    kalimera xanthi mou
    oi souidoi to psari sinithos to tiganizoun me voutiro
    ego me ladaki…to kous kous to magireuo sixna ..aresi poli stin oikogenia mou.to ygyino ayto fagaki to ftiaxno sixna ke me brizola.gia sta xerakia sou.
    filia pola

  6. Απάντηση

    Ωραίο φαγάκι μαγείρεψες σήμερα Ξανθή!!
    Γεια στα χέρια σου!!
    Ενδιαφέρουσα η πρόταση για το freecycle, ομολογώ δεν το γνώριζα!
    Καλημέρα εύχομαι!

  7. Απάντηση

    Καλημέρα Βασιλική!!
    Για πρώτη φορά που το έκανα αυτό το φαγητό εφάρμοσα τις οδηγίες από το βιβλίο την επομένη όμως θα το τροποποιήσω και το κους κους θα το βάλω στη διατροφή μας.

  8. Απάντηση

    Καλημέρα Έλενα!!
    Με τη διαδικασία του Freecycle μπορείς να βρεις αλλά και να δώσεις πολλά πράγματα κι έτσι δεν πετάμε τίποτα χρήσιμο.

    • eleni
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,εξαιρετική πρόταση!
    Το κους κους μεγάλη αδυναμία μου,το λάδι με το πετιμέζι θα το νοστιμίζει επιπλέον.
    Και η γλώσσα από τα αγαπημένα ψάρια!
    Φιλιά!

    Τώρα για το κρασάκι,λευκό πάει με ψάρι,σίγουρα το ξέρεις,αλλά ποιο ακριβώς-ας μιλήσουν οι ειδήμονες.

    • nadia
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθη πολυ ωραιο …..και ιδιαιτερο

  9. Απάντηση

    Ελένη περιμένω την γνώμη σου όταν το κάνεις!!!
    Να σου πω την αλήθεια κι εγώ θα ήθελα ένα καλό άσπρο αλλά τελευταία όλο κάτι γίνεται και δεν πάω για ψώνια παρά μόνο τα πολύ απαραίτητα.

  10. Απάντηση

    nadia ευχαριστώ πολύ!!

    • big mama
    • 28 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Ωραία ιδέα! Γλώσσες φτιάχνω και εγώ καμιά φορά. (Ξέρεις εμείς το ψάρι δεν..)

    • painter
    • 29 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Πολύ gourmet η πρόταση σου για σήμερα… Ωραιότατη!
    Καλημερούδια…

    • iwanna
    • 29 Σεπτεμβρίου 2010
    Απάντηση

    Εφερα κολοκυθάκια και πιπεριές από το νησί,έχεις κανένα τρόπο να τα παιδέψεις;
    χαχαχαα

  11. Απάντηση

    big mama ε αυτό δεν είναι ψάρι ψάρι!!δεν έχει και κόκαλα!!
    Καλό απόγευμα

  12. Απάντηση

    Χρύσα δεν ξέρω αν είναι gourmet νοστιμότατο ήταν.
    Ευχαριστώ πολύ και καλό απόγευμα.

  13. Απάντηση

    Ιωάννα τι ερώτηση είναι αυτή αφού ξέρεις ότι στα χέρια μου όλα καλοπερνάνε!!
    Σήμερα παιδεύω αχλάδια με πεπόνι!!!

    • kiki
    • 1 Οκτωβρίου 2010
    Απάντηση

    Θα δοκιμαστεί! Καλό μήνα!

  14. Απάντηση

    Είναι ένα ψάρι που το έχω πάντα στο καταψύκτη μου όπως και την πέρκα που την κάνω αχνιστή .Τα εγγόνια μου το λατρεύουν και κυρίως δεν ε΄χει κόκκαλα.Υπέροχη συνταγή!

  15. Απάντηση

    Αγαπάω πολύ τα ψαράκια και μου αρέσει να τα δοκιμάζω με διαφορετικά μαγειρέματα.
    Καλό μήνα

  16. Απάντηση

    Αχτίδα μου σε ποιο παιδί μικρό ή μεγάλο δεν αρέσουν τα ψάρια χωρίς κόκαλα!!
    Καλό μήνα.

  17. Απάντηση

    manousina δοκίμασε το θα σου αρέσει πολύ ο συνδυασμός!!
    Καλό μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode