Ζελέ με ροζέ κρασί και ροδοπέταλα

από
Ζελέ με ροζέ κρασί και ροδοπέταλα

Όλοι έχουμε συνηθίσει στην πρόσκληση ελάτε να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, είτε αυτό συνοδεύεται από ένα πλούσιο γεύμα, είτε από μερικά μεζεδάκια.  Όμως το  κρασί μπορεί κάλλιστα να προστεθεί και σε πάρα πολλές συνταγές φαγητών και γλυκών.

Φέτος, μετά από την παρασκευή ζελέ από χυμό ροδιού και το ζελέ από σταφύλια, είπα να πειραματιστώ με αυτό που σας παρουσιάζω.

Αφορμή για τους πειραματισμούς μου στάθηκε η επίσκεψη στο κτήμα Στροφιλιά την Πρωταπριλιά, οι δοκιμές των κρασιών του κτήματος , η αγάπη μου στα ροζέ κρασιά, συν η πρόσκληση-πρόκληση από τη Μαρία Μαλτέζου να συμμετάσχω στο νέο τους site με μια παρασκευή μου.

Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτό το ζελέ με βάση το κρασί και αρωματισμένο με ροδοπέταλα.

Με αυτό το ζελέ μπορούμε να επαλείψουμε μικρά cookies συνοδεύοντας το απογευματινό μας τσάι ή θα να γαρνίρουμε διάφορα τυριά ή κρύα κρέατα, πίνοντας από το ίδιο κρασί.

Η ετικέτα που χρησιμοποίησα ήταν μια Στροφιλιά ροζέ του 2017 από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon.

Υλικά για 2 βαζάκια των 220 ml

370 ml ροζέ Στροφιλιά

270 γρ ζάχαρη

14 γρ πηκτίνη μήλου

2 κουτ. γλυκού ροδόνερο

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Ροδοπέταλα από ένα μεγάλο ή δυο μικρά τριαντάφυλλα εκατόφυλλα.

Διαδικασία

  1. Με προσοχή αφαιρούμε τα ροδοπέταλα πετώντας τυχόν μαραμένα ή χαλασμένα. Με τη βοήθεια ψαλιδιού κόβουμε το άσπρο μέρος από τη βάση του ροδοπέταλου. Τα πλένουμε και τα απλώνουμε σε πετσέτα καθαρή να στεγνώσουν.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρασί με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε την πηκτίνη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και η πηκτίνη και δυναμώνουμε την ένταση της εστίας προς το δυνατό.
  3. Βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια περίπου πέντε λεπτά προσθέτοντας το χυμό λεμονιού.
  4. Ελέγχουμε με θερμόμετρο την πηκτικότητα του ζελέ, επιθυμητή θερμοκρασία 105 βαθμοί κελσίου.
  5. Μεταφέρουμε το ζελέ στα βάζα και προσθέτουμε σε κάθε βάζο από ένα κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο.
  6. Αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 15 λεπτά και προσθέτουμε τα ροδοπέταλα πιέζοντας τα με ένα καθαρό σουβλάκι να ενσωματωθούν στο ζελέ.
  7. Αφού κρυώσει αρκετά κλείνουμε καλά με τα καπάκια τα βάζα και αποθηκεύουμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε ροδοπέταλα αυξήστε λίγο το ροδόνερο.

Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία Μαλτέζου και το Κτήμα Στροφιλιά για την τιμητική φιλοξενία στην ιστοσελίδα  της Στροφιλιάς αλλά και για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να πειραματιστώ με το υπέροχο κρασί τους.

Αναζητήστε και εσείς τα κρασιά τους και τα ευχαριστηθείτε όπως κι εγώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marion
    • 1 Ιουνίου 2018
    Απάντηση

    Φοβερό χρώμα αλλά φαντάζομαι και γεύση και μυρωδιά!!

    Μπράβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode