25 Bloggers στρώνουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

από
Κούλουμα με φίλους 2015
Κούλουμα με φίλους 2015

Μέχρι να κόψουμε τις βασιλόπιτες έφτασαν και οι αποκριές φέτος. Πλησιάζουμε λοιπόν στην τελευταία Κυριακή της αποκριάς, που τη λέμε και Τυρινή.

Και αμέσως μετά να και η Καθαρά Δευτέρα με τους εορτασμούς της, διαβάστε εδώ τα λαογραφικά για τα έθιμα “Κούλουμα” και το πέταγμα του χαρταετού.

Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Σ’ όλη την Ελλάδα γιορτάζουν τα Κούλουμα με διάφορες γιορτές, Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, Βλάχικος γάμος στη Θήβα, Μπουρανί στον Τύρναβο, Του Κουτρούλη ο Γάμος στην Κορώνη και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Αθήνα συνήθως γίνονται κάποιες εκδηλώσεις στο Λόφο Φιλοπάππου· δεν έχω πάει ποτέ και δεν έχω εικόνα να σας μεταφέρω.

Απ’ όλους αυτούς τους εορτασμούς δεν λείπουν και τα προσφερόμενα εδέσματα, είτε στην ύπαιθρο, είτε στα σπίτια, με πρωταγωνιστή τη λαγάνα, τα τουρσιά, το χαλβά, την ταραμοσαλάτα και πολλά θαλασσινά.

Σ’ όλα τα μέρη οι ψαραγορές μένουν ανοιχτές από την παραμονή και πλήθος κόσμου τρέχει για τα ψώνια του.

Σκέφτηκα φέτος, προκειμένου να σας δώσω μερικές ιδέες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, να προσκαλέσω άλλους bloggers να μου στείλουν τις δικές τους προτάσεις. Ευχαριστώ πολύ όσους είχαν την καλοσύνη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μου και να μου στείλουν τις προτάσεις τους.

Σε παλιότερες αναρτήσεις μου έχω αναφέρει ότι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας το στρώνουμε το πρωί και το κρατάμε στρωμένο συνέχεια, προσθέτοντας εδέσματα μέχρι όπου πάει.

Για τις δικές μου προτάσεις μπορείτε να δείτε μερικές εδώ 

Αυτή τη φορά όμως έχουμε 24 προτάσεις από φιλικά blog και μια δική μου, τις οποίες και σας παρουσιάζω – προτείνω, όλες με μια ιδιαίτερη ματιά αυτού που προτείνει, καθώς είναι όλες εύκολες στην εκτέλεση τους. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες και σας εύχομαι καλά μαγειρέματα.

Για να δείτε τη κάθε συνταγή πατήστε πάνω στη φωτογραφία της.

Η Χρύσα από το Ζουζουνομαγειρέματα  μας λέει ότι και στη Σουηδία, που μια χρονιά βρέθηκε, έφτιαξε τη λαγάνα της.

Λαγάνα με μαγιά

Και εγώ βέβαια έφτιαξα τη δική μου λαγάνα, πριν δυο χρόνια στο Λονδίνο κουβαλώντας μαζί μου το προζύμι.

Λαγάνα με υγρό προζύμι

Η Μαρία από το Cook And Feed  μας προτείνει μια ιδιαίτερη ταραμοσαλάτα, που έχει την καταγωγή της από τη Ρουμανία.

Ταραμοσαλάτα Με Σιμιγδάλι

Ενώ η Κική από τη μικρή κουζίνα μας προτείνει μια άλλη ταραμοσαλάτα με πατάτα και μάραθο.

Ταραμοσαλάτα με πατάτα και μάραθο

Ένα ιδιαίτερο χούμους είναι η πρόταση της Εύης  από το The Healthy Cook.

Χούμους με Ψητά Παντζάρια

Και ένα εξίσου ιδιαίτερο και καυτερό χούμους μας ήρθε από τη μακρινή Ολλανδία και την Μάγδα από το greekmylittleexpatkitchen.

Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά

Η Έλενα από το Elena’s Cooking  μας έδωσε μια αλλιώτικη σαλάτα.

Σαλάτα με Ψητό Μπρόκολο και Αβοκάντο

Αρχίζουμε με τα θαλασσινά και τη Μάριον από το Cooking & Art, που μας προτείνει ένα μυδοπίλαφο.

Μυδοπίλαφο 


Ενώ η Εβίνα από το Cook & feel μας δίνει μια άλλη συνταγή για τα μύδια.

Μύδια αχνιστά με lime

Η Αντωνία από το Κοκκινοπίπερο συγκινήθηκε από την πρόσκληση, γιατί ψάχνοντας τη σελίδα της θυμήθηκε παλιά γεγονότα, όπως ότι για να βρει τα μύδια πήγε στο Νεράκι, και μας έστειλε τη δική της συνταγή με μύδια.

Μύδια γιαχνί μεζέ

Η Πέπη από το Peppi’s Kitchen μας προτείνει Καλαμαράκια στο φούρνο με Σέσκουλα και Μάραθο.

Καλαμαράκια στο φούρνο με Σέσκουλα και Μάραθο

Μια άλλη ιδέα με καλαμαράκια και ζυμαρικά έχουμε από τη Μαρία από το Mari Plateau.

Farfalle Tricolore  σε σάλτσα καλαμαριού με ούζο και σπανάκι

Η Άρτεμις από το wonderfoodland μας προτείνει το αγαπημένο της χταπόδι με πατάτες.

Το χταπόδι. Με την πατάτα. Στον φούρνο

Η Πόπη από το Taste Advisor  μας δίνει ιδέες για μια Καθαρά Δευτέρα αλλιώς μαζί με αστακομαρονάδα.

Αστακομακαρονάδα 

Η Άντζελα  από το A hungry bear  μας προτείνει μια συνταγή από την πατρίδα της το Μεσότοπο Λέσβου.

Χταπόδι με μελιτζάνες 

Και η Δήμητρα από το food colection έστειλε μια άλλη συνταγή με το ξαδελφάκι του χταποδιού το μοσχιό.

Μοσχιοί Με Μαραθόριζες Και Ρύζι

Άλλη μια ιδέα για χταπόδι με φάβα ήρθε από την Ελένη και τη σελίδα Τα ταξίδια μου.

Κρέμα φάβας με κρασάτο χταπόδι

Η Βαγγελιώ από το Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους μας προτείνει σουπιές με το μελάνι τους.

Σουπιές με το μελάνι τους

Μετά τα θαλασσινά και τις σαλάτες έρχονται προτάσεις με άλλες τοπικές νηστίσιμες συνταγές.

Η  Χριστίνα  από το as crisp as it gets μας προτείνει μια συνταγή από την Κύθνο με συνδυασμό ζυμαρικών οσπρίων.

Μαυρομάτικα φασόλια με κριθαράκι

Ενώ η Μαριλίτα από το Gurmellita  τα φασόλια τα φτιάχνει γιαχνί

Και η Κική από το Tante Kiki  μας προτείνει ένα παλιό τοπικό πιάτο, αγαπημένο της μαμάς της.

Λαχανοντολμάδες λαδεροί

Από το τραπέζι αυτής της μέρας δεν μπορεί να λείπουν τα γλυκά τέσσερις υπέροχες προτάσεις ακολουθούν.

Η Κατερίνα από το culinaryflavors μας προτείνει Χαλβά με ταχίνι.

Χαλβάς με Ταχίνι

Και η Εύα από το funky cook  ψήνει ταχινόπιτες σε δύο εκδοχές, τις οποίες έχω αγαπήσει και έχω φτιάξει.

Ταχινόπιτες 

Ο Άρης από το νεανικόν με την ιδιαίτερη ματιά του και δημιουργικότητα μας προτείνει αυτά τα μηλοταρτάκια.

Μηλοταρτάκια 

Δε θα μπορούσαν να λείπουν όμως τα υπέροχα αμυγδαλωτά της Χρυσαυγής από το Food for throught.

Αμυγδαλωτά

Τελειώνοντας θέλω να  ευχαριστήσω όλες και όλους που με τίμησαν στέλνοντας τις συνταγές τους εδώ.

Αν κάποια ή κάποιος από τους αναγνώστες της σελίδας έχει να προσθέσει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο ή συνταγή από κάποιο μέρος της Ελλάδας, ευχαρίστως να αφήσει σχόλιο και θα το προσθέσω. Επίσης όποια ιδιαίτερη συνταγή υπάρχει από αναγνώστη είναι ευπρόσδεκτη, για να την μαγειρέψω μέσα στη Σαρακοστή και να την αναρτήσω στη σελίδα με αναφορά τον τόπο και το πρόσωπο.

Όποιοι από εσάς διαλέξετε να μαγειρέψετε κάποια από όλες τις προτάσεις που παρουσίασα, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Katerina
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Εξαιρετικές ιδέες όλες και ευχαριστώ για τη συμμετοχή! Καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία! Φιλιά πολλά!

    • Αρτεμις
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Υπέροχα όλα! Σ ευχαριστώ πολύ Ξανθή! Καλή Σαρακοστη!

    • Κέλλη Χρυσα
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Υπέροχη η ιδέα σου Ξανθή μου σ ευχαριστώ για τη συμμετοχή! Καλή αποκριά και καλή Σαρακοστή σε όλους !!! Τις καλύτερες μου ευχές στην οικογένειά σου!!!

    • Βαγγελιώ
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Καλή Σαρακοστή κι από μένα! Ευχαριστώ πολύ για την πρότασή σου! Η μια καλύτερη από την άλλη οι επιλογές σου!

    • peps@pepiskitchen
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Πολύ ωραίες προτάσεις!!!!
    Καλό τριήμερο!!
    Σ’ευχαριστω!!

    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Τί ωραίες προτάσεις όλες! Καλά Κούλουμα και Καλή Σαρακοστή σε όλους!
    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου για άλλη μια φορά!
    Φιλιά!

    • Helen Gr
    • 15 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Σ ευχαριστώ πολύ, Ξανθή! Καλή Σαρακοστή με υγεία!

    • Γιωτα Νουτση
    • 16 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Μπράβο σε όλους σας, καλή Σαρακοστη να έχουμε!

    • Tante Kiki
    • 16 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ Ξανθή! Η ιδέα σου είναι υπέροχη!!! Να είσαι καλά και Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!!

Γράψτε απάντηση στο Κέλλη Χρυσα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode