share

Τα μαγειρέματα της “γειτονιάς”

από
IMG_8822a

Όταν το ίντερνετ δεν υπήρχε οι γειτόνισσες, ιδιαίτερα στα χωριά,  έβγαιναν στις αυλές  ή στα σκαλοπάτια των σπιτιών και αντάλλασσαν κουβέντες για το τι μαγείρεψε η κάθε μια.

Στα συγγενικά σπίτια η κάθε νοικοκυρά μάθαινε από την άλλη τους νέους πειραματισμούς, μικρά χαρτάκια με σημειώσεις ή και τετράδια πολλές φορές άλλαζαν χέρια.

Πόσοι δεν έχουμε στα χέρια μας σημειώσεις της γιαγιάς της μάνας ή μιας θείας ή γειτόνισσας.

Και μετά ήρθε η τεχνολογία και πολλά έγιναν δημόσια γνωστά στον πολύ κόσμο.

Έτσι εγώ π. χ. μαγειρεύω τη συνταγή μιας φίλης που είναι στην Κρήτη ή στο Κιάτο ή στη Μακεδονία ή ακόμη και σε χώρα του εξωτερικού  κλπ  χωρίς τις περισσότερες φορές να γνωρίζω την ίδια τη μαγείρισσα.

Αυτούς λοιπόν τους πειραματισμούς  στην κουζίνα μου, τον τελευταίο μήνα,  θα σας δώσω σήμερα με επιλογές εντελώς τυχαίες από blog  που παρακολουθώ χρόνια ή και πρόσφατα, μιας και είμαστε πάρα πολλοί οι foodbloggers.

Και για να μην παρεξηγηθώ έχω μαγειρέψει περισσότερα από άλλα Blog  κατά καιρούς, αλλά δεν έχω κρατήσει πάντα φωτογραφίες και επιπλέον θα γίνει κουραστική η ανάρτηση.

Καλώ όποιον άλλον θέλει να ακολουθήσει παρουσιάζοντας τους δικούς του πειραματισμούς.

Οι δικοί μου προς το παρόν είναι οι παρακάτω και ελπίζω να βρω χρόνο και διάθεση για νέους πειραματισμούς.

1.Μους σοκολάτας από την Αγγελική και το Cookika

Ένα ιδιαίτερο γλυκάκι για ιδιαίτερες στιγμές. Το γαρνίρισμα από εμένα έγινε με ρόδι και μεθυσμένα φραγκοστάφυλα.

Μους σοκολάτας
Μους σοκολάτας

 

 2.Μείγμα για ζεστή σοκολάτα  από την Εύη και το the Healthy Cook 

Εύκολο στην παρασκευή του και πολύ ωραίο το ρόφημα που προκύπτει.

Ρόφημα Σοκολάτας
Ρόφημα Σοκολάτας

 

3. Κουνουπιδοκεφτέδες από την Αναστασία και το sunday  spoon

Εξαιρετική συνταγή, πολύ ωραίο συνοδευτικό που τρώγεται και κρύο αν σας περισσέψει.

Το μόνο που άλλαξα είναι το τυρί, έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας.

IMG_8724a
Κουνουπιδοκεφτέδες

 

4. Πλευρώτους με κινόα από τη Μαριλλίτα και το Gourmelita

Το πιάτο άρεσε πολύ, δεν πίστευα ποτέ ότι θα αποτελέσει ένα χορταστικό γεύμα, δοκιμάστε το.

Άλλαξα το φρέσκο κόλιαντρο με δυόσμο μιας και με τον κόλιαντρο δεν έχω καλές σχέσεις.

Πλευρώτους με κινόα
Πλευρώτους με κινόα

5. Νηστίσμο κέικ μήλου από τη Βαγγελιώ και το Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους

Τόσο εύκολο κέικ δεν έχω ξαναφτιάξει έγινε ανάρπαστο και άρεσε πολύ στους δοκιμαστές.

IMG_8746
Νηστίσιμο κέικ μήλου

 

6. Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα  πάλι από τη Βαγγελιώ και το Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους

Εγώ του έβαλα στο βάζο δοκιμάσαμε λίγους  στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου και τους φύλαξα για άλλη φορά.

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα
Ασκορδουλάκοι (βολβοί) σαλάτα

7.Πατατοκεφτέδες  από τη Χρυσαυγή και το Food for thought

Υπέροχοι πατατοκεφτέδες συνόδευσαν το τηγανητό μπακαλιάρο μας.

Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν στο τυρί, έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Πατατοκεφτέδες
Πατατοκεφτέδες

 

8.Σφακιανές πίτες  από την Εύα και το Eva In Tasteland

Οι Σφακιανές πίτες μοιάζουν στα υλικά με τις Σαρικόπιτες που έχουμε εδώ συνταγή απλά είναι διαφορετικό το τελείωμα τους .

Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν άλλαξα τίποτα, δυσκολεύτηκα λίγο στο άνοιγμα τους  αλλά όπως επισημαίνει και η Εύη θέλει εξάσκηση.

Σφακιανές πίτες
Σφακιανές πίτες

9. Αλλιώτικα ρεβίθια από τη Λυγερή

Η αγαπημένη φίλη Λυγερή μου κεντρίζει τη φαντασία καθώς βλέπω  τις αναρτήσεις της στο facebook  αλλά και στο Blog  της, αμέσως λέω αυτό θα το φτιάξω. Και αν δεν γράψει τη συνταγή με δυο λόγια που θα μου  πει μπορώ  να δημιουργήσω το δικό μου πιάτο με τη δική της ματιά!!

Έτσι έγινε και  με τα ρεβίθια!! Κι επειδή δεν βρήκε χρόνο να την αναρτήσει στο blog  με δυο λόγια η συνταγή:

Ρεβίθια, ένα κρεμμύδι, μια ρίζα φινόκιο, κουρκουμά, καπνιστή πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λάδι και τα ρεβίθια έτοιμα!!

10.Μύδια πικάντικα από την Ελένη και τα Ταξίδια της 

Μια πρόταση που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή μιας και αγαπώ πολύ τα μύδια.

Εγώ έβαλα κουρκουμά φρέσκο αντί του τζίτζερ  και αντί της καυτερής πιπεριάς έβαλα 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο.

Θα τα ξαναφτιάξω μας άρεσαν πάρα πολύ.

IMG_8822a
Μύδια πικάντικα

 

Για  το τέλος άφησα ένα ριζότο ή σαλάτα ρυζιού, όπως θα το έλεγα εγώ, με φύτρες από φακές μια συνταγή που έγινε στο Κέντρο Γης από τον φίλο εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη.

Μετά από συνεννόηση με τον Παύλο θα γράψω τη συνταγή σε επόμενη ανάρτηση.

IMG_8820
Ριζότο με φύτρες από φακές

 

Όπως είπα και στην αρχή  η επιλογή δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά με συνταγές που με κέντρισαν σε δεδομένη στιγμή.

Δεν έχω πρόθεση να κάνω παρατηρήσεις ούτε είμαι ειδικός στο  να δίνω συμβουλές.

Παρακαλώ μόνο αν μπορείτε να δίνετε ποσότητες σε γραμμάρια  ή  ml  ανάλογα με το αν το υλικό είναι στερεό ή υγρό προς καλύτερη διευκόλυνση όλων μας.

Βέβαια όταν μιλάμε για κούπες φαντάζομαι ότι όλοι λέμε τη δοσομετρική κούπα, υπάρχουν στάνταρ τέτοιες στο εμπόριο και το κόστος είναι μικρό.

Έχω γράψει παλιότερα μια ανάρτηση σχετικά με τα λάθη μας, μαζί και τα δικά μου,αν θέλετε μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Ευχαριστώ όλες και όλους για τις υπέροχες ιδέες σας και καλό Πάσχα!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Αγγελική
    • 1 Απριλίου 2015

    Ευχαριστώ άλλη μια φορά για την επιλογή της συνταγής μου!
    Οι πειραματισμοί μπορούν πάντα να προσδώσουν νέες και δελεαστικές διαστάσεις στην αρχική συνταγή.
    Διάβασα την ανάρτηση με τα λάθη και κρατώ όλα όσα συζητήσαμε τις προάλλες!
    Καλημέρα!

    • The Dark Chef
    • 1 Απριλίου 2015

    Πολύ ωραία ιδέα αυτή η ανάρτηση, παίρνουμε και ιδέες εμείς που διαβάζουμε αλλά είναι και σίγουρα ευχάριστο για τους άλλους bloggers να βλέπουν ότι τους “μαγειρεύουν”! Τα ρεβύθια με το φινόκιο και τον κουρκουμά ακούγονται σούπερ, όπως και οι κουνουπιδοκεφτέδες της Αναστασίας που θα φτιάξω μόλις βρω την ευκαιρία.
    Καλό μήνα!

    • kikitchenandthechef
    • 1 Απριλίου 2015

    Πολυ ωραια αναρτηση Ξανθη,
    τα περισσοτερα απο τα blogs που ανεφερες τα παρακολουθω κι γω!
    Οπως ειπες πολλες φορες κανουμε συνταγες απο τις μπλογκογειτονιες αλλα δεν τα φωτογραφιζουμε.
    ωραια τα μαγειρεψες ωραια μας τα παρουσιασες!!!
    πολλα φιλια!!!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 1 Απριλίου 2015

    Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το food blogging (κοντά 11 αν δεν με απατά η μνήμη μου) έχω μαγειρέψει πάμπολλες συνταγές από φίλες food bloggers.
    Αλλες τις έχω φωτογραφίσει, άλλες όχι.
    Νομίζω ότι είναι πολύ όμορφο να μοιραζόμαστε ιδέες και μεταξύ μας, αφού το ίδιο μεράκι μοιραζόμαστε όλες μας!
    Καλό Μήνα Ξανθή μου, φιλιά!

    • evi@thehealthycook
    • 1 Απριλίου 2015

    καλησπέρα Ξανθή!
    σ’ ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής μου!
    όσο για το άρθρο για τα λάθη, το διάβασα και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. κρατώ όλες τις παρατηρήσεις που σίγουρα είναι πολύ χρήσιμες.
    καλό μήνα!!

    • Ερμιόνη
    • 1 Απριλίου 2015

    Πω πω!
    Καταιγισμός ωραίων προτάσεων Ξανθή!
    Όλες τους είναι δελεαστικές και ιδιαίτερες αν μη τι άλλο!
    Σούπερ χορταστική ανάρτηση!
    Φιλιά

Comments are closed.
Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode