share

Τα ροζέ που δοκίμασα

από
Ροζέ κρασιά

Μια αγάπη για το κρασί την έχω, από μικρή  θα μπορούσα να πω, βοηθούσε και η οικογένεια.

Ο πατέρας έφτιαχνε σπιτικό καλό κρασί και με είχε μυήσει στο να το πίνω, την τέχνη δεν την έμαθα καλά.

Στο σπίτι είμαστε μοιρασμένοι, άλλοι αγαπούν το κρασί κι άλλοι τις μπύρες.

Όμως όταν υπάρχει καλό κρασί κανείς δεν λέει όχι.

Επίσης όταν γίνεται εκδήλωση με σχέση το κρασί φροντίζουμε να μην την χάνουμε.

Έτσι και την περασμένη εβδομάδα, όταν οι καλές φίλες και κορίτσια του κρασιού, Πόπη και Ελένη, μας κάλεσαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στην ΟΚΤΑΝΑ για τα “ροζέ του αλλουνού”, φροντίσαμε να είμαστε εκεί.

Ακούσαμε παραγωγούς να παρουσιάζουν ο ένας το κρασί του άλλου – εξ ου και το όνομα της εκδήλωσης: “τα ροζέ του αλλουνού” – δοκιμάσαμε πέντε εξαιρετικά κρασιά, πήραμε και για το σπίτι.

Να πω επιπλέον ότι είμαι λάτρης πρώτα των ροζέ και μετά των λευκών κρασιών. Μπορώ να πω ότι έχω δοκιμάσει περισσότερες ποικιλίες ροζέ παρά λευκά, από τα λευκά μ’ αρέσουν λιγότερες.

Θα σας παρουσιάσω εδώ τις πέντε ποικιλίες που γνωρίσαμε πρόσφατα, συν 3-4 άλλες που έχω δοκιμάσει παλιότερα.

Η παρουσίαση τους είναι με τη σειρά που κι εγώ τα γνώρισα και οι πληροφορίες είναι από όσα άκουσα και όσα άντλησα από τις ιστοσελίδες των οινοποιείων.

1.Ροζέ του φεγγαριού από το κτήμα ΚΑΤΩΓΙ στροφυλιά

Χαρακτηριστικά
Λαμπερό ρoζέ χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων, γαρύφαλλου και καραμέλας βουτύρου. Διακρίνεται για την δροσερή πλούσια γεύση του και την μακράς διάρκειας φρουτώδη επίγευσή του.
Οινοποίηση
Απορραγισμός και έκθλιψη, εκχύλιση μιας νύχτας, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18° C
Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Παίρνει το χρώμα του κατά τη διάρκεια μιας νύχτας όπου τα στέμφυλα μένουν σε επαφή με το χυμό των σταφυλιών

Η ημερομηνία της νύχτας αυτής αναγράφεται στην ετικέτα. Είναι κρασί με γενέθλια

Εντυπωσιάζει με το χρώμα του και τον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα

Συνοδεύει
Παραδοσιακά \”λαδερά\” πιάτα της ελληνικής κουζίνας, πιάτα με λεμονάτες σάλτσες, λιπαρά ψάρια και κρέατα, φρέσκα τυριά.
2. Sun rose   από το Κτήμα Γράμψα από τη Ζάκυνθο.
Από Αυγουστιάτη με ένα λαμπερό σομόν χρώμα.
Τόσο το χρώμα όσο και το στυλ του σε ταξιδεύει αμέσως στην Προβηγκία.
Στη μύτη ευωδιάζει κεράσια μαζί με εσπεριδοειδή και λουλούδια και στο στόμα είναι ευχάριστα γεμάτο και τραγανό, με μεγάλη επίγευση.
Ένα ροζέ κρασί που διαφέρει από την πλειοψηφία των ροζέ με framboise  που διεκδικεί μια θέση στο ανοιξιάτικο τραπέζι, ή βάζει καλή υποψηφιότητα ως απεριτίφ.
3. Κτήμα Θεόπετρα 
ΠΓΕ ΜΕΤΕΩΡΑ

Βιολογικός οίνος από σταφύλια της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνας και της διεθνούς Syrah.

Η προζυμωτική εκχύλιση των σταφυλιών και η αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν έναν οίνο με ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γλυκά αρώματα μαρμελάδας φραγκοστάφυλλου, καραμέλας και βανίλιας.Στο στόμα μαλακό και στρογγυλό χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων και δροσερή βοτανική επίγευση μέντας.

Συνοδεύει πιάτα με σάλτσα τομάτας, λευκά και τρυφερά κόκκινα κρέατα και επιδόρπια σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Επίσης καταναλώνεται ευχάριστα μόνο του ή με τη συνοδεία φρούτων.

Χρυσό Μετάλλιο- Challenge International Du Vin (Bordeaux) για τον οίνο ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΡΟΖΕ ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH 2012

Μοναδικό στην κατηγορία του Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο- Concours Mondial de Bruxelles για τον οίνο ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΡΟΖΕ ΛΗΜΝΙΩΝΑ-SYRAH 2011

 

4. GENTILINI ROSÉ από την Κεφαλλονιά

Παράγεται από 100% Μοσχοφίλερο των ιδιόκτητων αμπελώνων μας πιστοποιημένης βιολογικής
καλλιέργειας. Το λαμπερό ροζέ χρώμα προέρχεται από την προσεκτική εκχύλιση των φλοιών για τρεις ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. 6,000 φιάλες ετησίως.

Ένα απόλυτα ισορροπημένο ξηρό κρασί με λαμπερό ροζέ χρώμα.

Έντονα αρώματα ροδοπέταλων και γιασεμιού, καλή οξύτητα και φρουτώδη γεύση.
Δοκιμάστε το σαν απεριτίφ, με ζυμαρικά και θαλασσινά.

 

5. Fairytale  Αχαιών Οινοποιητική

Tύπος
Ροζέ ημίγλυκος
Ποικιλιακή σύνθεση
90 % Μοσχάτο – 10% Μαυροδάφνη
Oινοποίηση
Συνοινοποίση των δυο ποικιλιών ως κλασσική λευκή οινοποίηση, µε διαχωρισµό του προρόγου, στατική απολάσπωση και ζύµωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόµενη θερµοκρασία 15ο C. Διακοπή της ζύμωσης με ψύξη για την παραμονή αζύμωτων σακχάρων στον οίνο.
Περιγραφή
Από την συνοινοποίηση δυο φημισμένων ποικιλιών της Αχαΐας, δημιουργήσαμε ένα ροζέ φυσικώς ημίγλυκο οίνο με λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, ανθώδες άρωμα, ιδιαίτερη φρεσκάδα και γλυκιά επίγευση μοσχάτου. Συνοδεύει ελαφριά πιάτα, φρούτα και γλυκά. Απολαύστε το και ως απεριτίφ.

Συνεχίζω με κάποια που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν  και μου άρεσαν πολύ.

 Rose Niko Lazaridi 

Οίνος Ροζέ Ημίξηρος
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα

Το εξαιρετικό ροζέ κρασί της NICO LAZARIDI, προέρχεται από την ποικιλία Grenache Rouge, η οποία ενδείκνυται για την παραγωγή εξαιρετικών ερυθρωπών οίνων. Η ετικέτα του αποτελεί μέρος της οικογένειας των προϊόντων Château Nico Lazaridi και χαρακτηρίζεται εικαστικά από τα νέα έργα του ζωγράφου Γιάννη Νίκου, με θέμα τον χορό των αισθήσεων, συνδυάζοντας την έκσταση και απελευθέρωση που αντιπροσωπεύει ο χορός, με την ουσία του κρασιού.

Ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από ιριδίζων ροζ χρώμα με βιολετί ανταύγειες . Μύτη από γκρέιπφρουτ, φράουλα και αμυγδαλόπαστα. Φρεσκάδα και ζωντάνια στο στόμα με υπέροχο, ζουμερό φρούτο. Ανάλαφρο με μακρά επίγευση καραμέλας. Σερβίρεται δροσερό στους 10oC, συνοδεύοντας ευχάριστα πράσινες σαλάτες, τυρόπιτα, blue cheese και ασιατική κουζίνα. Απολαύστε το και ως απεριτίφ ή επιδόρπιο μαζί με φρούτα, δροσερά ελαφρά γλυκά και παγωτό.

Καβειρώ Κτήμα Χατζηγεωργίου Λήμνος

Η Μεγάλη Θεά της Λήμνου σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν σύντροφος του Ήφαιστου και μητέρα των Καβείρων. Μετά το πάντρεμα των δύο τοπικών ποικιλιών, του ρωμαλέου Λημνιού και του αριστοκρατικού Μοσχάτο Αλεξανδρείας,

Γεννήθηκε ύστερα από ολίγων ωρών κρυοεκχύλιση και ελεγχόμενη ζύμωση στους 18°C, το ξεχωριστό αυτό νεανικό κρασί. Το τριανταφυλλένιο του χρώμα και το φρουτώδες άρωμα εσπεριδοειδών συνθέτουν
το φόντο του ανθισμένου ανοιξιάτικου κάμπου της Λήμνου.

Σερβίρεται στους 10-12°C.

Άβδηρος ρεζέ Κτήμα Βουρβουκέλη

Βαθύ τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες που μαγεύει.

Ποικιλία παμίτι 85% syrah 15%

Εκρηκτικά αρώματα κόκκινων φρούτων με εντονότερα αυτά του κερασιού, της φράουλας και του φραγκοστάφυλου, συμπληρώνονται από άρωμα τριαντάφυλλου και καραμέλας βουτύρου για να δώσουν ένα απολαυστικό και δροσερό αποτέλεσμα.

Η αρχική γλυκύτητα ισορροπείται από τη διακριτική οξύτητα ενώ το γεμάτο σώμα του χαρίζει βελούδινη αίσθηση στον ουρανίσκο. Τα πληθωρικά φρουτώδη αρώματα στόματος καταλήγουν σε έντονη και μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση γλυκύτητας.

Συνδυάζεται: Μόνο του ή σε συνδυασμό με πλούσιες σαλάτες, ελαφριά πιάτα, ώριμα φρούτα θα σας συναρπάσει.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ετικέτες ροζέ κρασιών που μου διαφεύγουν, άλλωστε δεν είμαι ειδικός και η όλη παρουσίαση είναι από τη μεριά του καταναλωτή δοκιμαστή.

Αν κάποιος έχει να προτείνει κάποιο ευχαρίστως να το γράψει στο σχόλιο για επόμενες δοκιμές.

Τα ροζέ κρασιά είναι Ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά και έχουμε μπροστά μας χρόνο για δοκιμές.

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • kikitchenandthechef
    • 20 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    απ ολα αυτα εχω δοκιμασει μονο το ροζε του Λαζαριδη(συμπατριωτης βλεπεις) το οποιο ειναι εξαιρετικο!Σου προτεινω Ξανθη μου να επισκεφτεις τη Δραμα και να ξεναγηθεις στους”δρομους του κρασιου” (αν κανεις google θα βρεις ολες τις λεπτομερειες),νομιζω οτι θα το κατα ευχαριστηθεις!!!
    φιλια!!!

    • sundayspoon
    • 24 Απριλίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία παρουσίαση! Σίγουρα περάσατε τέλεια και δοκιμάσατε υπέροχα κρασιά! Μπράβο!
    Πολλά φιλιά, Ξανθή μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode