Ψητό κουνουπίδι πάνω σε κόκκινες φακές και ρύζι

Αυτή η ιδέα είναι ιδανική για όσους δεν τους αρέσει η μυρωδιά που αναδύεται όταν το κουνουπίδι βράζει, και το  ξέρω ότι είναι πολλοί.
Ιδέα από τα βραδινά μου διαβάσματα περιοδικών βιβλίων και μικρών καρτών που κυκλοφορούν δίπλα στον καναπέ της ψυχανάλυσης όπως θα έλεγε και η κόρη μου.

Τα υλικά για δύο άτομα
450γρ  μπουκέτα κουνουπίδι (βάρος μετά το καθάρισμα)
2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου
Ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό μισού
70 γρ κόκκινες φακές
100 γρ ρύζι καρολίνα (αυτό που είναι κατάλληλο για ριζότο)
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μεγάλη κουταλιά σπιτικό πατέ πιπεριάς Φλωρίνης
Αλάτι και πιπέρι
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
600ml  ζωμό λαχανικών

Διαδικασία
Πλένουμε  το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. καθαρίζουμε -πλένουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα καρυκεύουμε με αλάτι κουρκουμά τους σπόρους του κύμινου και το ξύσμα λεμονιού. Τα ψεκάζουμε με το μισό ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και  τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα για 25-30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Θέλουμε να είναι μαλακά όχι παραψημένα.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τις φακές και το ρύζι.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε το πατέ πιπεριάς και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις φακές ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (καλύτερα να είναι ζεστός)

Βράζουμε γύρω στα 7 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 12 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλος ο ζωμός και το ρύζι να έχει βράσει.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα ψητά κουνουπίδι -καρότα.

Αν δεν έχουμε κουρκουμά μπορούμε να βάλουμε κάρυ.
Η πρόταση που διάβασα πρότεινε πάστα από κάρυ προτίμησα το πατέ πιπεριάς που έχω φτιάξει μόνη μου με συνταγή της Σοφίας.
Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών μπορείτε να βάλετε νερό.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού ή κόλιαντρου.
Θα το δοκιμάσω ξανά με τις άλλες φακές.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

4 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Silena λέει:

    Ιδιαίτερη πρόταση!!!!!! Μου αρέσουν και τα δύο βασικά υλικά οπότε θα τη δοκιμάσω με τις κλασσικές φακές γιατί δεν νομίζω να βρω τις κόκκινες!!!
    Καλό πρωινό!!

  2. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Πολύ ιδιαίτερη πρόταση, νόστιμοι συνδυασμοί υλικών που δίνουν ένα ξεχωριστό πιάτο!
    Φιλιά!

  3. Avatar Ο/Η Elenis Cooking λέει:

    Ξανθή μου ωραία η ιδέα σου και ιδιαίτερη, πιστεύω πως έτσι είναι πιο νόστιμο το κουνουπίδι!
    Φιλιά!!!

  4. Avatar Ο/Η kikitchen and the chef λέει:

    Γεια σου Ξανθη!!!Πρωτοτυπο το πιατο σου,δεν εχω δει κατι παρομοιο και φυσικα δεν εχω δοκιμασει!!Μου αρεσει το κουνουπιδι και δεν εχω προβλημα με την “μυρωδια” του,θα την φτιαξω τη συνταγησου γιατι ειμαι σιγουρη οτι θα αρεσει και στη μαμα μου πολυ!!!
    φιλια!!!

Γράψτε απάντηση στο ΕΛΕΝΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *