Μηλόπιτα με επικάλυψη τρήματος

Μηλόπιτες έχουμε εδώ και άλλες αγαπημένο γλυκό όλων.
Αυτή είναι λίγο διαφορετική, η βάση της είναι σε μορφή κέικ  και επιφάνεια της έχει καλυφθεί από ένα μείγμα τρημάτων Crumble ονομαζόμενο στα Αγγλικά το οποίο την κάνει ιδιαίτερη.
Είναι εύκολη στη διαδικασία της και ευκολότερα καταναλώνεται.
Η ιδέα είναι από το περιοδικό Auumn 2014  μεγάλου Αγγλικού Σ/Μ

Τα υλικά για ένα ταψί 28x 22
Για την επικάλυψη
125 γρ αλεύρι μαλακό
2κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
50γρ βούτυρο αγελάδας
125γρ ξανθιά ζάχαρη
50γρ ελαφρά καβουρντισμένα και τριμμένα φουντούκια

Για το κέικ
250γρ αλεύρι μαλακό
2κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
125γρ βούτυρο αγελάδας
150γρ καστανή ζάχαρη
1 καψουλα βανίλιας
150 ml  γάλα
2 αυγά

4 μεγάλα μήλα
χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας ή ένα πυρέξ και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο θα λαδώσουμε λίγο.
Αρχίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι την κανέλα και το βούτυρο παγωμένο σε κύβους. Με τα δάκτυλα μας δημιουργούμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Στη συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά.

Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα άλλο βάζουμε το γάλα με τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με τον αυγογδάρτη.

Σε μεγαλύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός( ή όποιο μίξερ έχουμε) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα  και αφράτο.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μείγμα γάλα αυγά ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ισιώνουμε με τη βοήθεια ενός βρεγμένου κουταλιού.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας τα κουκούτσια τους.
Κόβουμε σε ροδέλες 1 -1 1/2 εκατοστών  και τις ραντίζουμε με το χυμό μήλου.
Τις αραδιάζουμε σε σειρές πάνω από το κέικ έτσι που η μια ροδέλα να ακουμπά στην άλλη.

Βγάζουμε το μείγμα της επικάλυψης από το ψυγείο και το μοιράζουμε σε όλη τη  επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο από κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

14 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Amelie λέει:

    Τελικά αυτό το γλυκό, η μηλόπιτα δηλαδή, έχει κυριολεκτικά άπειρες παραλλαγές! Η σημερινή σου δείχνει ιδιαίτερα νόστιμη και έχει και μία αύρα…ευρωπαϊκή!

  2. Avatar Ο/Η kikitchen and the chef λέει:

    γεια στα χερια σου Ξανθη!!!!η μηλοπιτα σου φαινεται πεντανοστιμη!!!!!
    φιλια πολα!!!

  3. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Αμ, άρχισες εσύ τα γλυκά!!!
    Γι’ αυτό μας πλάκωσαν οι βροχές και μπόρες Ξανθή μου :-))
    Αν συνεχίσεις…βλέπω και το χιόνι να μας έρχεται χωρίς πολλά-πολλά!

    Ωραιότατη, πάντως μου φαίνεται και κάνω ανταλλαγή με καλή μερίδα, από το κέικ λεμονιού-αμυγδάλου, που μόλις ξεφουρνίσαμε.

    Καλό βράδυ εύχομαι.

  4. Avatar Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Οι μηλόπιτες με κραμπλ ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία γλυκών που δεν μπορώ να αντισταθώ!
    Μου αρέσει που τα μήλα χρησιμοποιούνται ατόφια μέσα στη γέμιση, θα είναι ακόμα πιο γεμάτη η γεύση του γλυκού!
    Φιλιά!

  5. Avatar Ο/Η Μarion, λέει:

    Ωραίες είναι οι μηλόπιτες με το κράμπλ.
    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μηλόπιτα και ζεστό καφεδάκι.

    Φιλιά πολλά

  6. Avatar Ο/Η Notoula λέει:

    Λατρεύω τις μηλόπιτες και ιδιαίτερα αυτές που είναι με κραμπλ. Θα δοκιμαστεί η συνταγή σου, γιατί είσαι εγγύηση!

  7. Avatar Ο/Η Katerina λέει:

    Λατρεύω τις μηλόπιτες και αυτή με το ξεροψημένο crumble από πάνω πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη! Φιλιά!

  8. Avatar Ο/Η mia maria λέει:

    Από τα πιο αγαπημένα γλυκά!

  9. Avatar Ο/Η Ξανθή λέει:

    Επειδή όπως λέει και η Πηνελόπη χάλασα κι εγώ και φτιάχνω γλυκά, να σας πω τι είπε ένας φίλος που δοκίμασε: η επικάλυψη του θυμίζει γεύση σαντιγί χωρίς να είναι!!
    Τολμήστε το!!

  10. Avatar Ο/Η sundayspoon λέει:

    Τι ωραία που χρησιμοποιείς τα μήλα σε φέτες! Άσε που βλέπω το ωραίο, μεγάλο κομμάτι και δεν μπορώ να μην το φανταστώ δίπλα σε παγωτό… Φωτιές μου άναψες!
    Φιλιά πολλά!!!

  11. Avatar Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

    Πολύ ωραία μηλόπιτα που παίζει με τις υφές και τις γεύσεις. Τραγανο, μαλακό και πάει λέγοντας.
    Σούπερ γεύση. Είμαι σίγουρη!!!

  12. Avatar Ο/Η - spoonstories- λέει:

    Η μηλόπιτα είναι και θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου χειμερινά γλυκά. Πολύ ωραία συνταγή Ξανθούλα, μπράβο σου^^

  13. Avatar Ο/Η Helen Gr λέει:

    Τις λατρεύω τις μηλόπιτες και αυτή την εποχή τα μήλα είναι πολύ αρωματικά!
    Έφτιαξα κι εγώ μια τριφτή μηλόπιτα αλλά θα τη δημοσιεύσω μέσα στην εβδομάδα. Έχει λίγο διαφορετική γέμιση.
    Καλό σου βράδυ!

  14. Avatar Ο/Η Silena λέει:

    Αγαπημένο γλυκό!!!! Εξαιρετική πρόταση!!!!
    Καλό βράδυ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *