Ξινομυζήθρα και Ξινότυρο

Συνεχίζω με τις δραστηριότητες μου στη Νάξο.
Η Ιωάννα έχει  κατσικούλες στην αυλή της, έτσι έχει διαθέσιμο φρέσκο γάλα.
Πέρσι μας είχε δώσει μια συνταγή πως φτιάχνει τυρί φέτα. Μου είχε υποσχεθεί όταν θα πάω να τυροκομίσουμε μαζί.
Αυτό το διάστημα το γάλα δεν ήταν πολύ και έτσι αρκεστήκαμε στην παρασκευή ξινομυζήθρας.

Για 5 κιλά γάλα χρειαζόμαστε επιπλέον:
Πυτιά για τυρί  0.3γρ
Αλάτι χοντρό 1 κουταλιά της σούπας
Χυμό λεμονιού (για την πρώτη φορά) 100ml
Για τις επόμενες αντί λεμονιού χρησιμοποιούμε τσίρο* που έχουμε κρατήσει από προηγούμενο πήξιμο 1 ποτήρι (200ml)

Διαδικασία
Αρμέγουμε το γάλα από τις κατσίκες και το στραγγίζουμε με  πυκνό σουρωτήρι, ή χρησιμοποιώντας τουλπάνι, σε καθαρό δοχείο (κατά προτίμηση πήλινο αν δεν υπάρχει πλαστικό).

Aν  προχωρήσουμε αμέσως στη διαδικασία πηξίματος δεν χρειάζεται θέρμανση.
Μπορούμε να διατηρήσουμε το γάλα στο ψυγείο  με σκοπό να μαζέψουμε μεγαλύτερη ποσότητα.
Τότε θα πρέπει να το θερμάνουμε στους 35 βαθμούς περίπου πριν αρχίσουμε τη διαδικασία.
Προσθέτουμε το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε την πυτιά σε μικρή ποσότητα γάλακτος και την προσθέτουμε στο γάλα.
Ανακατεύουμε σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου  για 24 ώρες χωρίς να το κουνήσουμε.
Την επόμενη μέρα με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε σε κανιστράκι το μείγμα που έχει δημιουργηθεί και αφήνουμε να στραγγίξει.

*Το υγρό που βγαίνει είναι ο τσίρος μέρος του οποίου θα κρατήσουμε στο ψυγείο για την επόμενη φορά της τυροκόμισης.
Μετά από περίπου 12 ώρες αδειάζουμε το σε πιάτο ή σε μπολ την  ξινομυζήθρα και   είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε πάνω σε σαλάτες ή σε άλλες παρασκευές.

Αν το αφήσουμε αρκετές μέρες θα δημιουργηθεί μια κρούστα απέξω και θα έχει σκληρύνει, αυτό είναι το ξινοτύρι, καθαρίζουμε την κρούστα και τρώγεται όπως  όλα τα ημίσκληρα τυριά

Αν δε παραμείνει περισσότερο  θα γίνει πιο σκληρό και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τρίβοντας το σε μακαρόνια ή όπου προσθέτουμε τριμμένο τυρί.
Αυτό που δοκίμασα εγώ ήταν ιδιαίτερο και πικάντικο.

Παρατηρήσεις
1.Στα σπίτια πήζουν το γάλα χωρίς να το παστεριώσουν γνωρίζοντας την υγιεινή των ζώων τους και φυσικά τηρώντας κάποιος κανόνες καθαριότητας των ζώων.
Προσωπικά δεν θα το διακινδύνευα  για τα τυριά που καταναλώνονται φρέσκα για καθαρά λόγους υγείας μιας και λόγω επαγγέλματος γνωρίζω καλά τους κινδύνους.
Για το λόγο αυτό μία από τις δοκιμές μας έγινε με γάλα που παστεριώσαμε.
Δεν υπήρχε καμιά διαφορά  στη διαδικασία αλλά ούτε και στη νοστιμιά.
2.Η ποσότητα της πυτιάς είναι δύσκολο να ζυγιστεί ακριβώς για μικρές ποσότητες γάλακτος.
Η Ιωάννα εμπειρικά πλέον προσθέτει στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Με ένα μέρος του γάλακτος και τα αυγά από τις κοτούλες της φτιάξαμε και χυλοπίτες με τη γνωστή συνταγή της μάνας.

Είναι ευλογία να έχεις δικές σου πρώτες ύλες.
Ιωάννα σε ευχαριστώ πολύ για τις εμπειρίες που έζησα όλες αυτές τις ημέρες.
Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

7 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η Magda λέει:

    Ως γνήσια τυρού, έχω τρελαθεί με τις εικόνες αυτές. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το σπιτικό τυράκι. Γειά στα χέρια σας!

  2. Avatar Ο/Η mia maria λέει:

    Γεια στα χέρια σας! Τι ωραία που είναι να μπορείς να φτιάξεις το δικό σου τυρι!

  3. Avatar Ο/Η Vita λέει:

    Ευχαριστούμε για τη συνταγή Ξανθή. Είναι τελικά εντελώς διαφορετική η παραδοσιακή κρητική ξινομυζήθρα από τις υπόλοιπες!Τα τελευταία χρόνια τη φτιάχνουν κάπως έτσι κι εδώ αλλά ο παραδοσιακός τρόπος είναι εντελώς διαφορετικός.

  4. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Ωραία πράγματα!!!
    Κι’ άντε και μάθαμε την τεχνική…
    Τα ζώα δεν ξέρω που θα βάλουμε;;;;
    Καθώς του πουλιού (ή των πουλιών …) το γάλα, τυράκι τέτοιο δεν βγάζει!!

    Καλοφάγωτα όλα τα καλά Ξανθή μου.

  5. Avatar Ο/Η - spoonstories- λέει:

    Ικανή είμαι να πάω να βρω κατσίκα! Δύσκολο αλλά πολύ θα το ήθελα! Μπράβο σας πάντως! Φιλιά πολλά Ξανθούλα!

  6. Avatar Ο/Η Ariadni St. λέει:

    αχ και τρελενομαι για τα τυρια!
    Καλη εβδομάδα
    Φιλιά 🙂

  7. Avatar Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Υπέροχα τυριά και τα δύο.
    Έχει ο Κωστής θείες στη Νάξο και μας στέλνουν ωραία σπιτικά τυράκια.
    Χαίρομαι που διάβασα και τη διαδικασία παρασκευής τους.
    Φιλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *