share

Μπιδόκοπα Φασόλια

από
CE-A6-CE-B1-CF-83-CF-8C-CE-BB-CE-B9-CE-B1-2B-CE-BC-CF-80-CE-B9-CE-B4-CF-8C-CE-BA-CE-BF-CF-80-CE-B1-2B-3-

Αρχίζω τις Ναξιώτικες συνταγές από μια πολύ ιδιαίτερη για μένα όπως ακριβώς μου την περιέγραψε η κυρία Παρασκευή στην Απείρανθο.
Φυσικά δοκίμασα από τα μεγειρεμένα της και μου άρεσαν πολύ.

Τι είναι λοιπόν τα μπιδόκοπα φασόλια.
Είναι ποικιλία μπαρμπουνιού με κόκκινο καρπό όταν είναι φρέσκα τα λένε μπουρνελάτα και αποξηραμένα μπιδόκοπα.
Όταν είναι φρέσκα τα καθαρίζουν από τυχόν ίνες γύρω γύρω και τα αποξηραίνουν στον ήλιο. Στη συνέχεια αποθηκεύονται σε πιθάρια ή πάνινες θήκες και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν το χειμώνα.

Η κυρία Παρασκευή μου είπε ότι δεν τα καθαρίζει γύρω γύρω αλλά τα χαράζει κάθετα σε μικρές αποστάσεις.
Όταν είναι να τα μαγειρέψει τα βάζει από βραδύς σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν.
Την επομένη πετά αυτό το νερό και τα βράζει σε χύτρα ταχύτητος για 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στη συνέχεια σοτάρει ένα κρεμμύδι σε ελαιόλαδο προσθέτει τα φασόλια μια καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι και συνεχίζει το μαγείρεμα τους για περίπου 45 λεπτά να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.

μια άλλη φωτογραφία από την αδελφή της κ. Παρασκευής.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Αυτήν την ποικιλία πρώτη φορά την ακούω, φαντάζομαι ότι στην Αθήνα δεν πρέπει να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα φασόλια.
    Εντύπωση μου έκανε ο χρόνος μαγειρέματος τους, περίπου 3 ώρες.
    Φιλιά Ξανθή μου, καλό μεσημέρι!

  2. Απάντηση

    Καλώς όρισες Ξανθή μου! Τα συγκεκριμένα φασόλια είναι αγαπημένη μου ποικιλία! Πολύ νόστιμα πραγματικά! Περιμένω με αγωνία τις επόμενες συνταγές από Νάξο!

  3. Απάντηση

    Τι καλά να μας δείξεις Ναξιότικες συνταγές! Οτιδήποτε διαφορετικό το θέλω!!Καλό απόγευμα!!

    • Vita
    • 18 Σεπτεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Κι εμείς λοιπόν έτσι πάνω κάτω τα φτιάχνουμε! Η αποξήρανση όμως δεν συνίσταται για όλες τις ποικιλίες. Πρέπει να είναι λεπτόφλουδα για να μη γίνουν τραχιά.
    Εδώ είναι η δική μας εκδοχή:
    http://cretangastronomy.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html

  4. Απάντηση

    Καλησπέρα. Υπάρχουν στην αγορά; Κι αν ναι, με ποιο όνομα;

  5. Απάντηση

    Καλωσήρθες, Ξανθή μου! Πρώτη φορά ακούω αυτά τα φασόλια και πολύ θα ήθελα να τα δοκιμάσω. Μου αρέσουν οι τοπικές συνταγές,που κρύβουν μέσα τους την παράδοση του κάθε μέρους.
    Πολλά φιλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode