Κρεμμυδόπιτα με τυρί φέτα

από
CE-9A-CF-81-CE-B5-CE-BC-CE-BC-CF-85-CE-B4-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-6-

Την ημέρα της πρωτομαγιάς κάναμε πικ νικ στο Πεδίο του Άρεως με εκλεκτή παρέα.
Εγώ έφτιαξα αυτή την κρεμμυδόπιτα που την είχα βάλει στο μάτι εδώ και καιρό και άλλα μικρά πιτάκια για τα οποία θα μιλήσουμε σε μια άλλη ανάρτηση.

Με την ευκαιρία της παρασκευής της πίτας χρησιμοποιήθηκε και το τυρί φέτα που ευγενώς μου είχε προσφερθεί πριν το Πάσχα από την εταιρεία Ήπειρο.
Κάποια  προϊόντα τους τα καταναλώσαμε ήδη και μερικά περιμένουν στο ψυγείο, μιας και η ίωση των ημερών του Πάσχα με απέτρεψε από δημιουργίες. Ελπίζω να τα αξιοποιήσω σύντομα.
Ας πάμε στην πίτα τώρα.
Τα υλικά για ταψί διαμέτρου 34εκ
Για τη ζύμη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3/4 από ένα κεσεδάκι ελαιόλαδο
500γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό κρεμμύδια (βάρος καθαρισμένα)
2 πράσα το άσπρο μέρος σε ροδέλες
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300γρ φέτα
7-8 κουτ. σούπας τραχανά (εγώ έβαλα γλυκό)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 Αυγό για την επικάλυψη
Σουσάμι για την επικάλυψη
Διαδικασία
Αρχίζουμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με το γιαούρτι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά.
Ζυμώνουμε (με το χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο) μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και να πάρουμε μια ζύμη μαλακή.
Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.Το ίδιο κάνουμε και με τα πράσα.
Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα,τα τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά φροντίζοντας να μην μείνουν υγρά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν .
Μόλις κρυώσουν τρίβουμε μέσα το τυρί με τα χέρια μας προσθέτουμε τον τραχανά αλάτι με μέτρο γιατί έχουμε βάλει και τη φέτα και αρκετό πιπέρι.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη χωρίζουμε σε δυο μέρη το ένα μεγαλύτερο και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο όσο να καλύψει τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα.

Το μεταφέρουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί προσθέτουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σε μέγεθος ίσο με το ταψί μας και σκεπάζουμε την πίτα.
Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο και δημιουργούμε μικρό κόθρο.
Τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία την πίτα και την αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 50 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα ελέγχοντας αν έχει ψηθεί και από κάτω.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε τουλάχιστον  15 λεπτά πριν την κόψουμε.

Τρώγεται χλιαρή ή και κρύα.
Το φύλλο αυτό ανοίγει πολύ εύκολα, αν δεν θέλετε να το φτιάξετε χρησιμοποιήστε ένα φύλλο του εμπορίου κουρού.
Φωτογραφία κομμένη δεν υπάρχει δεν πρόλαβα!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Και πώς να προλάβεις να βγάλεις φωτογραφία, φαντάζομαι εξαφανίστηκε! Πολύ ωραία πίτα, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

  2. Απάντηση

    Μου έκλεψε την καρδιά η πίτα σου, διότι διαθέτει αγαπημένα υλικά.
    Καταγράφεται και θα δοκιμαστεί σύντομα!!!!!

  3. Απάντηση

    Μία ερώτηση μόνο. Η δοσολογία είναι για πολύ μεγάλο ταψί;

  4. Καλησπέρα. Ερώτηση: γιατί αχνίζεις λίγο τα κρεμμύδια στην αρχή; Τι κερδίζεις σε σχέση με το άμεσο σωτάρισμα στο λάδι;

  5. Απάντηση

    Πρέπει να ήταν πεντανόστιμη!!!!
    Στα μέρη μου συνηθίζουμε τα κρεμμυδοκαλίτσουνα χωρίς τυρί που είναι εξίσου νόστιμα!!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!

  6. Απάντηση

    Ωραία ροδοψημένη ζύμη και γέμιση με αγαπημένα υλικά!
    Σε τέτοιες πίτες πάντα λέμε ναι!
    Καλή εβδομάδα Ξανθή μου!

  7. Απάντηση

    Απαπα ! Είμαι σίγουρη
    ότι θα έχει εκπληκτική γεύση !!!
    Στα υπόψιν !!!
    Φιλάκια

  8. Απάντηση

    Καλησπέρα Νότα, είναι για ταψί 34 εκατοστών αρκετά μεγάλο μοίρασε κατά 1/3 τα υλικά και βάλε το σε ένα μεσαίο 24-26 εκατοστά διάμετρο
    Καλή επιτυχία.

  9. Απάντηση

    Καλησπέρα Κλεομένη, με το άχνισμα μαλακώνουν και επειδή εγώ δεν σοτάρω πολύ ποτέ τα κρεμμύδια τα βράζω πρώτα λίγο μετά προσθέτω το λάδι και σοτάρω για 1-2 λεπτά μόνο.

  10. Απάντηση

    Η γλώσσα στο πάτωμα. Η πίτα σου είναι τέλεια! Ροδοψημένη και περήφανη! Δεν έμεινε ψίχουλο ε?

  11. Απάντηση

    Σίγουρα αξίζει την προσοχή μας και την δοκιμή μας…τούτη η πίτα, Ξανθή μου.
    Ειδικά η χρυσό-ψημένη ζύμη δείχνει θαυμάσια.

    Καλό απόγευμα εύχομαι.

  12. Απάντηση

    Πω, πω τέλεια και λαχταριστή η κρεμμυδόπιτά σου Ξανθή μου! Μπαίνει στα υπ’όψη!

  13. Απάντηση

    Έτσι γίνεται και στο σπιτάκι μου, πρέπει να κάνω την φωτό πριν να έρχονται τα παιδιά!!!

    Είναι βαρή να την τρώμε το βράδυ;

    Φιλιά και το καφεδάκι σου!

    • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
    • 21 Ιανουαρίου 2022
    Απάντηση

    Πάρα πολύ νόστιμη , εύκολη και εμφανίσιμη.

Γράψτε απάντηση στο Penelope Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode