Κέικ με λεμόνι τζίτζερ και ξηρούς καρπούς.

από
CE-9A-CE-AD-CE-B9-CE-BA-CE-BC-CE-B5-CE-BB-CE-B5-CE-BC-CF-8C-CE-BD-CE-B9-CF-84-CE-B6-CE-AF-CF-84-CE-B6-CE-B5-CF-81-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CE-BE-CE-B7-CF-81-CE-BF-CF-8D-CF-82-CE-BA-CE-B1-CF-81-CF-80-CE-BF-CF-8D-CF-82-1-

Στα πλαίσια της επερχόμενης παγκόσμιας ημέρας ψησίματος κέικ και στην πρόσκληση – πρόκληση “Εσύ για ποιον θα ψήσεις κέικ;;” έφτιαξα αυτό το κέικ αφιερωμένο στο σύντροφό μου.

Προσαρμογή από το βιβλίο “Τα κέικ αλμυρά και γλυκά” από τη σειρά “Cuisine et Vins”
Τα υλικά για μια μακρόστενη φόρμα μήκους 22εκ
180γρ αλεύρι μαλακό
20γρ μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
5κουτ, σούπας γάλα
75γρ βούτυρο  μαλακωμένο και λίγο για τη φόρμα
75γρ καστανή ζάχαρη και λίγη για τη φόρμα
60γρ τζίτζερ φρέσκο
Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
30γρ φιστίκια χοντροτριμμένα
50γρ κουκουνάρι
50γρ σταφίδες μουλιασμένες σε λίγο νερό και στραγγισμένες
3κουτ. σούπας κολοκυθόσπορο

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και αέρα.
Αλείφουμε τη φόρμα με  βούτυρο πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε το 1/3 του κολοκυθόσπορου.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μπόλ για μίξερ χειρός βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα το τζίτζερ και το ξύσμα λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
Όταν έχουν ομοιογενοποιηθεί τα υλικά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάμε το χτύπημα  προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς (εκτός του κολοκυθόσπορου) και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και  πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο κολοκυθόσπορο.

Ψήνουμε για 45 λεπτά  στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ελέγχουμε πριν βγάλουμε με μια λάμα μαχαιριού να βγαίνει στεγνή.

Αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Εξαιρετικό και πολύ ευπαρουσίαστο!
    Λατρεύω τα κέικ και αυτό είναι ένα ακόμα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα! Σούπερ ο κολοκυθόσπορος στην επιφάνεια!

    Καλημέρα και χρόνια πολλά για σήμερα!

  2. Απάντηση

    Γλυκό γεμάτο αρώματα χωρίς αμφιβολία! Τυχεροί όσοι το δοκίμασαν!

  3. Απάντηση

    Πολύ γλυκό που το αφιέρωσες στον καλό σου!!!
    Και δείχνει υπέροχο!!!

    • Vita
    • 11 Μαΐου 2014
    Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπο κέικ Ξανθή! Χρόνια μας Πολλά κι από δω. Να χαιρόμαστε τα παιδάκια μας.

    • peps
    • 11 Μαΐου 2014
    Απάντηση

    Φινετσάτο!!

  4. Απάντηση

    Ωραία υλικά έχει το κέικ σου!!Φαντάζομαι πως άρεσε στον καλό σου όσο σε μας!

  5. Απάντηση

    Πολύ όμορφο σε εμφάνιση και είμαι σίγουρη και σε γεύση Ξανθή μου! Πολλά φιλιά!

  6. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερο το κέικ σου Ξανθή!
    Αρωματικό και με υλικά που σίγουρα το διαφοροποιούν!
    Φαντάζομαι ότι το τιμήσατε δεόντως!
    Φιλιά

  7. Απάντηση

    Πολύ ιδιαίτερο αλλά και γευστικότατο! Λατρεύω το τζίντζερ και το χρησιμοποιώ πολύ!
    Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    Καλό σου βράδυ!

    • lenia
    • 13 Μαΐου 2014
    Απάντηση

    Φαίνεται νοστιμότατο! Καλημέρες!

  8. Απάντηση

    Υπέροχο, νοστιμάτο και πολύ αρωματικό κέικ έφτιαξες!!!!
    Καλημέρα!!

  9. Απάντηση

    Την κρεμμυδόπιτα σου έκανα χθές!!! Πολύ μαλακή και νόστημη!!!

    Τα παιδάκια μου τρελαθήκανε! Ευχαριστώ, φιλιά και καφεδάκι.

  10. Απάντηση

    Διαφορετικό και ιδιαίτερο !
    Πού χάθηκες ????2
    Φιλάκια

  11. Απάντηση

    Πιστεύω ότι ο σύζυγος θα καταχάρηκε που του αφιέρωσες το γλυκό σου! Πολύ ωραία χειρονομία Ξανθή μου! Ο κολοκυθόσπορος κάνει την διαφορά στην επιφάνεια του γλυκού!
    Καλή Κυριακή.

    • Anonymous
    • 27 Μαΐου 2014
    Απάντηση

    όμορφο σαν κι εσενα Ξανθή το γλυκάκι σου!!

    • Anonymous
    • 28 Μαΐου 2014
    Απάντηση

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΑ τσακα τσουκα ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΠΗ. ΦΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ.

Γράψτε απάντηση στο lenia Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode