Chutney μήλων με μέντα

από
Chutney-CE-BC-CE-AE-CE-BB-CE-BF-CE-BC-CE-AD-CE-BD-CF-84-CE-B1-8-d

Με τον όρο Chutney όπως έχω ξαναγράψει εννοούμε τις  γλυκόξινες “μαρμελάδες”, σάλτσες θα τις έλεγα εγώ, που συνοδεύουν ψητά κρέατα, λαχανικά ή και τυριά.
Αρχίζοντας για φέτος από τώρα τους πειραματισμούς μου θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με το θέμα για προσωπικούς λόγους αλλά και για την ανάγκη του καλού σκοπού στον οποίο δραστηριοποιούμαι.
Ήδη έχω προμηθευτεί βιβλία και περιοδικά τα οποία μελετώ και ανάλογα τα φρούτα και λαχανικά της εποχής θα πειραματίζομαι.
Tα μήλα που χρησιμοποίησα είναι της ποικιλίας TZONA , μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και άλλες ποικιλίες αρκεί να είναι λίγο υπόξινα.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα μου έδωσαν τρία βαζάκια.
1500γρ μήλα (βάρος πριν το καθάρισμα)
280ml  ξύδι από κόκκινο κρασί
85γρ καστανή ζάχαρη
340γρ ζάχαρη λευκή
1κουτ. γλυκού αλάτι
60γρ σταφίδες
20γρ φύλλα μέντας χοντροκομμένα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός τη μέντα.

Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (διαβάθμιση 1-9 στο 4.5 ) σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε  περιοδικά με ξύλινη κουτάλα.
Μετά το πέρας αυτής της ώρας προσθέτουμε τη μέντα και συνεχίζουμε το βρασμό σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα όπως θα είχαμε μια πηχτή μαρμελάδα. Διαδικασία περίπου 10-15 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος και χρησιμοποιούμε μετά από 15-20 ημέρες.
Όλα τα προϊόντα που περιέχουν ξύδι πρέπει να “ωριμάζουν ” πριν τη χρήση τους.
Ακόμη δεν το έχω δοκιμάσει περιμένω το κατάλληλο φαγητό για να το συνοδεύσω.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ενώ μαρμελάδες γλυκές δεν τρώω, τα chutney τα λατρεύω!!! …. ένα παράξενο πράγμα! Θα χαρώ να δω και τα υπόλοιπα που θα φτιάξεις λοιπόν Ξανθή!!!
    Καλή αρχή έκανες με το μηλένιο σου!

    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Τρελλαίνομα για chutneys!!!!
    Πέρυσι έφτιαξα με κυδώνια και ήταν πολύ καλό. Το δικό σου φαίνεται υπέροχο! Καλή συνέχεια!!

  3. Απάντηση

    Kαλημέρα Ξανθή 🙂
    Είμαι σίγουρη για το καλό αποτέλεσμα.
    Πρέπει να είναι πολύ ωραίο.
    Μόλις το δοκιμάσεις πες μας

    Καλή μελέτη 🙂

    Φιλιά

  4. Απάντηση

    Γεια στα χέρια σου! Μου αρέσουν οι πειραματισμοί σου 🙂

    • amelie
    • 26 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Μου φαίνεται ότι θα έχει υπέροχη γεύση, περιμένουμε και τις τελικές σου εντυπώσεις μετά τη δοκιμή!

  5. Απάντηση

    Πραγματικά πολύ ιδιαίτερη γεύση!
    Δεν σου κρύβω ότι είμαι πολύ περίεργη να δω με τι θα τη συνδυάσεις!
    Φιλιά

  6. Απάντηση

    Μου αρέσουν πολύ τα chutney! Τα είχα δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια στη Γερμανία με ελάφι και ήταν καταπληκτικό. Περιμένω τις εντυπώσεις σου από τους πειραματισμούς! Πολλά φιλιά!

  7. Απάντηση

    Λατρεύω τα chutney,Ξανθή!!! ακόμη ένα προσθέθηκε στις συνταγές μου…χιχι!!!

  8. Απάντηση

    Πρέπει να είναι φανταστικό! Εξάλλου εγώ ανακατεύω πολλές φορές φρούτα και ξηρούς καρπούς με τα φαγητά μου οπότε ένα τέτοιο chutney θα είναι όνειρο με τα κρεατικά η ποικιλία τυριών!Καλή συνέχεια^^

  9. Απάντηση

    Μπορεί να μην κάτσω να φτιάξω, καθώς οι δικοί μου δεν αρέσκονται, αλλά πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μιας και τα τζοάννα είναι από τα πιο αγαπημένα μου μήλα.
    Καλό απόγευμα.

  10. Απάντηση

    Πολύ ωραίο Ξανθη μου, δείχνει υπέροχο!!!
    Φιλιά!

  11. Απάντηση

    Υπέροχο Ξανθή μου… κάποτε πρέπει να φτιάξω κι εγώ τσάτνευ!!!
    Καλοφάγωτο!!

    • lenia
    • 31 Μαρτίου 2014
    Απάντηση

    Δείχνει υπέροχο!Φιλάκια,χρυσοχέρα Ξανθή μου!

    • Marie-Anne
    • 10 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Δεν το θυμόμουν πως είχα δεί αυτή την συνταγή και σου είχα αφήσει και σχόλιο!!! χα χα χα!!!

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode