Κιμάς με λαχανικά και επικάλυψη πουρέ πατάτας στο φούρνο

 

Πριν χρόνια στο σπίτι της φίλης μου της Ελένης φάγαμε κάτι ανάλογο με το σημερινό μου φαγητό μόνο που ο κιμάς ήταν εμπλουτισμένος και με όσπρια. Αυτό είχε αναρτηθεί  κάπου αλλού που έγραφα τότε.
Πριν λίγες μέρες σε μια τακτοποίηση φωτογραφιών το είδα μπροστά μου και είπα να το φτιάξω εγώ .
Επιπλέον είχα δει ανάλογες αναφορές στα περιοδικά που φτάνουν σε μένα εκ Λονδίνου, με το χαρακτηρισμό πίτα του βοσκού.
Όπως έγραψα και στο fb  για μένα πίτα είναι άλλο πράγμα, οι πίτες οι Ελληνικές με φύλλα ή όχι.
Δεν γνωρίζω γιατί της δόθηκε αυτό το όνομα αλλά για να χαριτολογήσω και λίγο οι βοσκοί στο χωριό μου άλλες πίτες έφτιαχναν.
Άσχετα με την ονομασία το συγκεκριμένο φαγητό έγινε με δικές μου παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.
Τα υλικά για ένα μικρό πυρέξ
450γρ κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100ml  ελαιόλαδο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες (το άσπρο μέρος)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Λίγα ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβας
3/4 της συσκευασίας ψιλοκομμένα ντοματάκια
100 ml  κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι

Για την επικάλυψη
400γρ πατάτες (βάρος καθαρισμένες)
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
Χυμό μισού λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κούπα τριμμένο πεκορίνο

Διαδικασία
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κύβους και το βάζουμε με λίγο νερό  σε κατσαρόλα  να βράσει. Μόλις το νερό τελειώσει προσθέτουμε το σκόρδο και το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά.
Συνεχίζουμε με τον κιμά ανακατεύοντας  συνέχεια  μέχρι να σοταριστεί καλά και να είναι σπυρωτός.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε στη συνέχεια τα καρότα, το πράσο, τα μανιτάρια και τα ντοματάκια.
Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε πολύ λίγο νερό στο τέλος θέλουμε να μην έχει υγρά.
Στο διάστημα αυτό βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό τις στραγγίζουμε και σε ένα μπολ τις λιώνουμε με την κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά (κρατάμε λίγο τυρί για την επιφάνεια του φαγητού) ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα χειρός ή με μια σπάτουλα.
Αλείφουμε το πυρέξ μας με λίγο βούτυρο και αδειάζουμε μέσα  το μείγμα του κιμά.

Από πάνω μοιράζουμε λίγο λίγο το μείγμα του πουρέ και πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά αρακά ή άλλα όσπρια αν μας αρέσουν.
Ίσως είναι μια καλή ιδέα να κρύψουμε τα όσπρια μέσα  στον κιμά προκειμένου να τα φάνε παιδιά.
Αυτό μην το δει ο γιος μου γιατί παρόλο που είναι μεγάλος θα πει “απάτη”!!
Αντί για πεκορίνο μπορούμε να βάλουμε κάποιο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Ξανθή

Ξανθή

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

18 Σχόλια

  1. Avatar Ο/Η censurasigloXXI λέει:

    Οχ, έφτασε το άρωμα μέχρι εδώ, νόστιμο, ευκολό… τι άλλο θέλουμε; Ευχαριστώ και φιλιά με καφεδάκι.

  2. Avatar Ο/Η Lila Xagorari λέει:

    Ξανθή μου το είδα στο facebook και ξελιγώθηκα!!!!!!

  3. Avatar Ο/Η mm_skg λέει:

    Υπεροχο Ξανθη μου, ειναι πολυ γευστικο πιατο! Τωρα που μου το θυμισες προγραμματισα να το φτιαξω για το ΣΚ!

  4. Avatar Ο/Η Amelie λέει:

    Νομίζω πως αυτό το φαγητό θα αρέσει σίγουρα σχεδόν σε όλα τα παιδιά! Και στους μεγάλους βέβαια, δύσκολα κάποιος να έχει θέμα με το συγκεκριμένο συνδυασμό. Ειδικά τον τελευταίο καιρό που ταλαιπωρούμαι σφόδρα με πονόδοντο (μεγάλη και επώδυνη περιπέτεια) το μαλακό αυτό φαγάκι θα μου ήταν πολύ ευχάριστο!

  5. Avatar Ο/Η Χρύσα λέει:

    Είτε το πεις πίτα, είτε όχι, είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά!
    Και πραγματικά μπορείς να “κρύψεις” μέσα πολλά λαχανικά!

  6. Avatar Ο/Η Helen Gr λέει:

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  7. Avatar Ο/Η Helen Gr λέει:

    Στην αρχή νόμισα ότι δεν θα έχει κιμά και είπα εδώ είμαστε! Σκέφτηκα όμως ότι θα σου έγινε πολύ γευστική και, όπως τη βλέπω, λαχταριστή!
    Μπράβο, Ξανθή μου!
    Φιλάκια

  8. Avatar Ο/Η Penelope λέει:

    Α, μέσα στο μυαλό μου ήσουνα Ξανθή μου…

    Αλλά τελικά τον γύρισα σε παραλλαγή με λαζάνια, για να φάει το μικρό καμάρι!!!!

    Πεντανόστιμο, με τα λαχανικά του και τα όλα του.
    Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα.

  9. Avatar Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Η πίτα του βοσκού είναι από τις αγαπημένες μας, την φτιάχνω συχνά!
    Την καλομαγείρεψες Ξανθή μου!
    Καλό απόγευμα!

  10. Avatar Ο/Η Mageirissa λέει:

    Όπως και να το λένε είναι ένα πολύ ελκυστικό πιάτο!Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.

  11. Avatar Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

    Πολύ ωραίο, πλούσιο και πλήρες φαγητό!!! Μου αρέσει πολύ! Χωρίς βοσκό παρακαλώ πολύ!!!!

  12. Avatar Ο/Η Ερμιόνη λέει:

    Πολύ γευστικό πιάτο και οικογενειακό μας αγαπημένο!
    Είναι πλούσιο σε γεύση και με ωραιότατο συνδυασμό υλικών!
    Φιλιά

  13. Avatar Ο/Η - spoonstories- λέει:

    Να είχα μια κομματάρα τώρα από αυτό το φαγητό!Ξελιγώθηκα χαχαχα

  14. Avatar Ο/Η Tante Kiki λέει:

    Νοστιμότατο έγινε Ξανθή!!!
    Καλημέρα!!

  15. Avatar Ο/Η Eleanna G. λέει:

    Από τις αγαπημένες μου συνταγές είναι αυτή η “πίτα”! Την έχω κι εγώ στο blog μου βέβαια, αφού έζησα στην Αγγλία τρία χρόνια! Να ξέρεις, φτιάχνουν και παραλλαγή με φιλέτο ψαριού και τη λένε (ω, τι έκπληξη!), “πίτα του ψαρά”! Ωραία κι η δική σου εκδοχή. Φιλιά!

    http://www.foodaki.gr

  16. Avatar Ο/Η Ariadni St. λέει:

    Υπέροχο πάντρεμα!
    Εχω και γω μια παρόμοια συνταγη

    http://fetoula.blogspot.gr/

  17. Avatar Ο/Η Anonymous λέει:

    ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΠΡΌΤΑΣΗ ΣΟΥ.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.ΤΑΣΟΥΛΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *